
Livsviktigt eller dödligt, men när då? Bakteriekunskap till nytta för bönder, samhälle och fjäderfä
I alla kroppar finns bakterier. En del av dem är livsviktiga, andra bakterier kan orsaka sjukdom och död. Men varför orsakar samma bakteriearter ibland skada och ibland inte? Det undersöker veterinär och doktorand Homayoon Davam i ett projekt om fjäderfä och den välkända bakterien E. coli.
Så inleder veterinär och doktorand Homayoon Davam förklaringen av det projekt han ägnar fyra år av sitt liv till. Ett projekt där djur med fjädrar, närmare bestämt höns, står i centrum. Rampljuset är dock delat med en bakterie som är välkänd även hos människor: Escherichia coli (E. coli).
Låt oss ta det från början för att reda ut: Är E. coli farligt eller inte? Och varför bara ibland?
Från kläckeri till kyldisken i mataffär - sjuka eller friska?
Inom kycklingindustrin ruvas äggen i en särskild “äggkläckare”, maskiner anpassade för att ge perfekta förutsättningar utifrån exempelvis fukt och temperatur, för att embryot ska utvecklas optimalt. När kycklingarna är redo att se dagens ljus kläcks äggen, och de små fjuniga djuren flyttas efter nödvändiga förberedelser till större anläggningar där de under de kommande veckorna växer till full storlek.
Därför undersöks och jämförs E.coli från fjäderfä som visar tecken på sjukdom med E. coli från fjäderfä som inte visar tecken på sjukdom. Dessutom är målsättningen att få en uppfattning om när i fågelns liv som utbrotten sker. (Se mer info i menyn ovan.)
Sådana faktorer kan vara exempelvis djurens miljö, omvårdnad och skötsel och immunförsvaret hos respektive individ.
Detektiv till nytta för samhället, bönderna och djuren
Att lära mer om när och varför bakteriesjukdomar bryter ut är viktigt, ur flera olika aspekter:
- För bönderna, då sjukdomsutbrott ger stora ekonomiska förluster
- För samhället, då smittade djur inte går att använda till livsmedel utan helt behöver sorteras ut vilket påverkar tillgången till mat
- Och såklart för djuren, som är de som drabbas av lidandet som sjukdom innebär
Dessutom är det en fråga som berör fler länder än Sverige, eftersom bakteriesjukdomen är den vanligaste sjukdomen hos fjäderfä över hela världen.
Fokus behöver därför i många fall skiftas från att behandla bort sjukdomar, till att förebygga dem.
Dessutom påverkas även de fjäderfä som överlevt en bakteriesjukdom ofta negativt under sitt fortsatta liv, genom att de växer sämre vilket ger dem sämre möjligheter att ta plats bland de andra fåglarna.
Resultat på ingång
Med drygt två år av projektet avklarat har Homayoon Davam arbetat sig fram till preliminära resultat.
"Jag drömmer alltid stort"
Ännu kvarstår drygt ett år innan projektet kommer i hamn och resultat kan presenteras. Men för Homayoon Davam finns redan nu planer för framtiden, då han hoppas kunna kombinera ett yrkesliv som veterinär med forskning:
Resultaten för det här studien kan dessutom bli möjliga att arbeta vidare på och också användas för att förstå även andra bakteriers smittvägar.

Fakta:
- Doktorandtjänsten finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) och beräknas pågå från hösten 2022-2026.
- Doktorand i projektet är Homayoon Davam, tillsammans med en forskargrupp bestående av:
- Ingrid Hansson, huvudhandledare samt veterinär och professor i Veterinärmedicinsk Bakteriologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
- Desirée Jansson, forskare inom veterinärmedicinsk vetenskap med inriktning fjäderfämedicin vid SLU.
- Jesper Rydén, universitetslektor i BIOMETRI (tillämpning av matematik och statistik på problem inom biologi, miljö- och jordbruksvetenskap) vid SLU.
Projektet kan enkelt delas upp i följande steg
I de första delstudierna undersöks och jämförs sjuka och friska fjäderfä. Inga fjäderfä får avlivas för studiens skull, utan provtagning och obduktion sker på redan döda djur. Följande delar ingår:
- Jämförelse mellan två grupper med fjäderfä som alla har E. coli-bakterier, men där ena gruppen blivit sjuka och den andra gruppen inte. Provtagning sker i samband med obduktion av döda fjäderfä (för de avlidna hönsen) samt insamling av träckprover från ströbädden (från de höns som klarat sig). Frågan i fokus är: Vad är det som skiljer de sjukdomsframkallande och icke sjukdomsframkallande E. coli-bakterierna åt?
- Ursprung; var kommer bakterierna som orsakar utbrotten ifrån och när utvecklar de sjukdom? Kommer det från föräldradjuren, under äggkläckningsfasen, under tiden som kycklingar med mera.
- Resistensövervakning där bakterierna undersöks för eventuell resistens mot ett 15-tal olika sorters antibiotika.
- Geografisk kartläggning av var i landet utbrotten sker.
I doktorandstudiens sista del kompletteras datan genom en enkät som skickas ut till bönderna. Syftet är att få in mer information om skötsel och miljön i besättningen och hur det kan påverka djurens utveckling av ett gott immunsystem, kontra sjukdom.
Kontakt
-
PersonHomayoon Davam, doktorandHBIO, Bakteriologi, virologi, livsmedelssäkerhet och veterinärmedicinsk folkhälsa