Öka diversifiering genom ny kompetens

Sidan granskad:  2025-06-03

Ett hållbart och resilient jordbruks- och livsmedelssystem förutsätter att samhället klarar av att låta många blommor blomma samtidigt.

 Det handlar om att inse att det finns flera parallella utvecklingsvägar som behöver stödjas samtidigt. Exempel på sådant är utvecklingen av nya rådgivningskoncept för att exempelvis stärka ekosystemtjänster och naturbaserade lösningar i odlingslandskapet, samt mångfald i skogen. Genom vår forskning och stöd kan vi bidra till att kompetens byggs upp inom nya kunskapsområden, där det saknas aktörer som möter de nya behoven.

Här finns också en koppling till beredskaps- och försörjningsfrågor. Ökad diversitet och resiliens är nödvändigt för stärkt beredskap och en hållbar försörjning. En hållbar mark- och vattenanvändning, tillsammans med nya, innovativa livsmedelssystem, kommer att vara nödvändigt att utveckla. 
Men detta sker inte av sig självt utan förändringsprocessen kräver vilja, förmåga och kompetens.

SLU Kompetenscentrum rådgivning kan bidra genom att initiera, designa och beforska sådana samverkansprocesser som kan leda till stärkt beredskap och försörjning. Hur ska aktörerna ta sig förbi flaskhalsar, koppla ihop relevanta aktörer i hela policysystemet, samt bygga upp en beredskap baserat på lokala och regionala resurser? För detta krävs även sociala innovationer som engagerar lantbrukare och andra aktörer.