Anders Karlsson

professor, Nöt- och lammköttsproduktion
Telefon
+4651167210
Jag är agronom, med husdjursinriktning, köttvetare, professor i köttvetenskap, och mitt största intresse är främst frågor som rör hur främst produktionsfaktorer påverkar köttets ätkvalitet. Dessutom är jag mycket intresserad av köttproduktion, köttkonsumtion samt hälsoaspekter. Jag är också prefekt för Institutionen för husdjurens miljö och hälsa. Institutionen finns på flera orter men jag har min bas på SLUs campus i Skara.

Presentation

Jag bedriver forskning samt undervisar och handleder främst studenter inom agronomprogrammet med också inom andra program.  Inom mitt forskningsområde är jag Sveriges representant vid International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), och dessutom har jag mycket kontakt med myndigheter och branschorganisationer där jag deltar med föredrag.

Min fritid ägnar jag delvis åt trädgårdsodling och släktforskning.

Bakgrund

Utbildning och examina

Agronomexamen, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), 1989
Agronomie doktor i köttvetenskap, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), 1993

Mina senaste tjänster

Seniorforskare, Inst for Fødevarevidenskab, Århus universitet, Danmark, 1996-2003

Professor i köttvetenskap, Inst for Fødevarevidenskab, Köpenhamns universitet, Danmark, 2004-2016

Professor i köttvetenskap, Inst för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (THV), SLU, 2016-2025

Prefekt på Inst. för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (THV), SLU, 2016-2023

Stf. Prefekt på Inst. för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (THV), SLU, 2023-2025

Samverkan

Via mitt arbete som köttvetare har jag stimulerande och intressanta kontakter med myndigheter, branschorganisationer och producentföreningar där jag deltar med föredrag och diskussion om köttproduktion i stort.

Forskning

Jag är engagerad i ett antal olika forskningsprojekt med lantbruksdjur, både med fokus på köttets ätkvalitet samt projekt med annat fokus, som exempelvis köttproduktion inklusive olika fodermedel samt djurvälfärd, men där man ändå valt att också undersöka eventuella effekter på köttkvalitet Vi planera just nu för att etablera ett köttkvalitetslaboratorium där vi förutom kött från lantbruksdjur, också kommer att kunna analyserar kött från vilda djur samt fisk.

Hur alla tänkbara produktionsfaktorer från jord till hur tallrik kan påverka köttets ätkvalitetsegenskaper, samt miljö- och hälsoaspekter är några av de områden som jag är särskilt intresserad av.

Jag har koordinerat två större EU-projekt med fokus på grisköttskvalitet:

Susporkqual (2001-2004) och Q-Porkshains (2007-2012).


Länkar till några aktuella och avslutade projektsidor:

FORMAS: Slutgödning av mjölkkor och ökad nyttjande av hela djuret, från mule-till-svans

FORMAS: Hur hanterar vi det nya kvalitetsproblemet PSE-liknande zoner i griskött?

FORMAS: Marmorerad, mör och miljövänlig - jakten på det perfekta nötköttet

Interreg: Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött

Interreg: Djurvälfärd och köttkvalitet vid mobil och stationär slakt av nötkreatur

ERA-NET SUSAN: Uppfödning av mjölk/köttraskorsningstjurar (SusCatt)

Nordiska Ministerrådet: Nordic Native Meat

SLF: Produktionssystem för ekologiskt kycklingkött

Examensarbete, Johanna Friman: Objective determination of marbling levels in raw bovine meat  –using hyperspectral imaging

 

Undervisning

Jag undervisar på flera kurser inom fakulteten för veterinär- och husdjursvetenskap (VH) och på fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap (NJ) om hur produktionsfaktorer påverkar köttets ätkvalitetsegenskaper i hela kedjan från gård till tallrik. Dessutom diskuterar jag mycket och gärna om köttkonsumtion samt köttets och miljö- och hälsoaspekter med mina studenter.

Jag är examinator och ansvarig för SLUs uppdragsutbildning att på uppdrag av Livsmedelsverket utbilda Officiella assistenter, som assisterar Livsmedelsverkets officiella veterinärer på slakterier.

Utanför SLU undervisar jag på Karolinska institutets Kandidatprogrammet för nutrition.
 

Pedagogiska meriter

Handledning

Doktorander

Qasim Mashood
Josefine Jerlström
Ulla Saarinen

Postdoktorer

Elin Stenberg
Johanna Friman

Dessutom handledare för master- och bachelorprojekt inom mitt forskningsområde.

Publikationer i urval

Länkar

Svenskt kött, branschorganisation

Svensk fågel: branschorganisation  

Svenska köttföretagen, branschorganisation 

Kött och charkföretagen, branschorganisation

Meat Standard Australia: Australiensiskt system för köttkvalitetsklassificering

ICoMST: International congress of meat science and technology

Exceptionell Råvara: förening för samarbete mellan livsmedelsproducenter och kockar