Porträttfoto av Mikaela Jadstedt.

Mikaela Jardstedt

Sidan granskad:  2025-10-02

Mikaela vill bidra till utvecklingen av en konkurrenskraftig, hållbar och motståndskraftig nöt- och lammproduktion i Sverige.

Berätta om din forskning inom SustAinimal!

Just nu arbetar jag med ett projekt där målet är att utveckla en ny rådgivningsmodell för bönder som bedriver köttproduktion med amkor, som vanligtvis inte nås av traditionell rådgivning och där majoriteten av bönderna arbetar med köttproduktion på deltid.

Målet är att skapa förutsättningar för ett kontinuerligt förbättringsarbete på gårdsnivå och att underlätta för att en större del av den redan befintliga kunskapen om hur man producerar hållbart nötkött omsätts i praktiken på gårdsnivå.

Vilken bakgrund har du? 

Jag är agronom med en doktorsexamen i husdjursvetenskap, där mitt forskningsfokus var idisslarnutrition och, mer specifikt, hur vi kan använda vinterfoderresurser till amkor på ett mer effektivt sätt. Efter min avhandling 2019 började jag fokusera mer på gårdsdrift och ekonomi. Mitt mål är att använda min forskning för att identifiera faktorer som stärker lönsamheten för lamm- och nötköttsproducenter och därmed bidrar till långsiktig hållbarhet inom lamm- och nötköttsproduktionen.

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på ditt arbete inom SustAinimal? 

Min förhoppning är att mitt arbete inom SustAinimal ska bidra till utvecklingen av en konkurrenskraftig, hållbar och motståndskraftig nöt- och lammköttproduktion i Sverige.

Varför tycker du att detta är viktigt? 

Den svenska får- och nötköttsproduktionen är oerhört viktig för bevarandet av den biologiska mångfalden och förvaltningen av våra halvnaturliga gräsmarker samt för omvandlingen av gräs till näringsrik mat av hög kvalitet. Får- och nötköttsproducenter bidrar därmed till att uppfylla flera miljömål samt till det svenska målet att öka vår självförsörjning av livsmedel. Lönsamhet är dock en förutsättning för en långsiktigt hållbar och framgångsrik får- och nötköttsproduktion. Min avsikt är därför att min forskning inom SustAinimal ska ge ny kunskap om hur lamm- och nötköttsproducenter kan öka sin ekonomiska motståndskraft.

 

Kontakt