GRUNDNIVÅ

Agronomprogrammet landsbygdsutveckling

SKAPA HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING OCH KLOK ANVÄNDNING AV NATURRESURSERNA
  • Fokus på hållbarhet
  • Huvudsakligen samhällsvetenskaplig utbildning
  • Praktisk tillämpning
Öppen för sen anmälan
  • Start: 1 september 2025
  • Omfattning: 300 hp
  • Studieort: Uppsala

Småföretagare eller projektledare i EU? Hur ser landsbygdens roll ut i samhället? Hur kan den utvecklas, och hur fungerar samspelet mellan stad och land? Som landsbygdsutvecklingsagronom bidrar du till en hållbar utveckling av vårt samhälle och en klok användning av våra naturresurser.

Programinformation

På programmet läser du kurser i bland annat agrarhistoria, ledarskap, politik och förvaltning. Hållbarhet är ett självklart perspektiv, inte minst vad gäller lantbruket och hur naturresurserna används. Programmet ger dig en bred grund att stå på för arbete med utvecklingsfrågor och politik.

Programmet ger en avancerad i huvudsak samhällsvetenskaplig utbildning med fördjupning i huvudområdet landsbygdsutveckling, med tvärvetenskapliga inslag samt kurser i lantbruksvetenskap. Utbildningen ger förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap från relevanta områden samt analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, särskilt angående landsbygders och lantbrukssektorns hållbara utveckling.

Efter utbildningen har du kunskap om viktiga perspektiv på landsbygders utveckling och är rustad att både analysera förhållanden som påverkar landsbygder och arbeta för att utveckla landsbygder.

Varför landsbygdsutvecklingsagronom?

Som landsbygdsutvecklingsagronom bidrar du till en hållbar utveckling av våra samhällen, naturresurser och lantbruk. Agronomer har kvalificerad kompetens om lantbrukssektorn som inkluderar hela livsmedelsproduktionskedjan och den sociala och ekonomiska utvecklingen av landsbygden och deras roll i samhället. Agronomer har en god förståelse för hur våra naturresurser nyttjas bäst för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. Agronomer kombinerar lantbruksvetenskaplig kunskap och akademisk ämneskompetens med relevanta yrkesfärdigheter.

Vill du studera utomlands under utbildningen?

Läs mer om vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet här.

Namn: Agronomprogrammet landsbygdsutveckling
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 5,0 år , 300.0 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Antal platser: 20
Anmälningskod för svenska studenter: 91077

Urval: Betyg och högskoleprov

Behörighet:

För att bli antagen till agronomprogrammet landsbygdsutveckling krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt nedan:
- Matematik 3b eller Matematik 3c
- Naturkunskap 2*
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2

*Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1 ersätter Naturkunskap 2

alternativt
- Matematik C
- Naturkunskap B*
- Samhällskunskap A

*Biologi A + Kemi A + Fysik A ersätter Naturkunskap B

Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.

För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Agronomprogrammet landsbygdsutveckling syftar till en agronomexamen som är en yrkesexamen. Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng. Agronomprogrammet möjliggör även generella examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture).

Examenskrav
Agronomexamen
uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng, med följande krav:

  • minst 90 hp agronomprofilerande kurser*
  • minst 90 hp i huvudområdet landsbygdsutveckling på grundnivå med successiv fördjupning inkl. 15 hp självständigt arbete (kandidatarbete, G2E)
  • minst 60 hp i huvudområdet landsbygdsutveckling på avancerad nivå inkl. 30 hp självständigt arbete med lantbruksvetenskaplig inriktning (masterarbete, A2E)
  • alla obligatoriska kurser (enligt denna utbildningsplan)
  • valbara kurser (enligt denna utbildningsplan)

*Programkurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn. 30 hp av de valbara kurserna kan ersättas av, för agronomexamen relevanta, kurser inom ämnesområdena: lantbruksvetenskap, livsmedelsvetenskap, biologi, markvetenskap, ekonomi, landsbygdsutveckling, husdjursvetenskap. Dessutom kan ytterligare valbara kurser ersättas av kurser inom inriktningens huvudområde/-n om de är relevanta för agronomexamen. Utöver det kan 15 hp i agronomexamen utgöras av valfria kurser.

Innehåll

Programmet inleds med en introduktion till landsbygdsutveckling där centrala begrepp och teorier, utmaningar och möjligheter, lokala och globala maktförhållanden och intressen behandlas. Introduktionen syftar även till att förstärka dina generella kunskaper, med fokus på vetenskapligt skrivande.

Praktiska tillämpningar i olika verksamheter är en bärande del i programmet, vilket innebär kontakter med olika organisationer på landsbygder i Sverige såväl som i andra länder.

I utbildningen ingår ett självständigt arbete (kandidatarbete) i slutet av tredje året som ger dig möjlighet att fördjupa dig i ett specifikt ämne genom att tillämpa dina kunskaper, förmågor och förhållningssätt inom huvudområdet (exempelvis hållbar livsmedelsproduktion, konsekvenser av klimatförändringar, civilsamhällets betydelse, företagande och näringslivsutveckling, naturresurshantering och/eller internationell landsbygdsutveckling med möjlighet till fördjupning kring frågor och perspektiv rörande länder i det globala syd).

Utbildningen ger fördjupade kunskaper om landsbygdsutvecklingens teori och praktik; hur naturresurser organiseras och förvaltas; hur olika miljödilemman skapas; hur mat produceras, marknadsförs, distribueras och uppfattas i globala livsmedelssystem samt i vetenskapliga metoder.

Uppsala – studentliv, tradition och framtid på samma plats

Vill du plugga i en riktig studentstad? Uppsala är Sveriges fjärde största stad – men här känns det som att studenterna står i centrum. Med två universitet och ett levande studentliv finns alltid något att göra, upptäcka eller engagera sig i. Här ligger också SLU:s största campus, omgivet av grönområden, forskning och framtidstro.

Karriär

Som agronom med inriktning på landsbygdsutveckling kan du arbeta lokalt, nationellt eller internationellt på exempelvis myndigheter, företag och organisationer. Efter din utbildning kan du till exempel jobba som

  • landsbygdsutvecklare eller landsbygdsstrateg
  • handläggare
  • rådgivare
  • forskare
  • småföretagare.