Hoppa till huvudinnehåll

Politices kandidat – hållbar utveckling

Vill du bidra till hållbara lösningar på samhällsproblem? Tycker du att både politik och ekonomi är intressant? Då är politices kandidat rätt utbildning för dig. På SLU får utbildningen nu dessutom en viktig koppling till hållbar utveckling.

PROGRAMINFORMATION

För dig som är intresserad av att göra skillnad och lösa samhällsproblem är politices kandidat rätt utbildning. Programmet ger insikter i hur både politiska och ekonomiska lösningar kan lösa hållbarhetsproblem. Politices kandidat på SLU har en unik inriktning mot hållbar utveckling.  

Du läser statsvetenskap, nationalekonomi, juridik och statistik. Du får kunskaper om förutsättningarna för och betydelsen av hållbar utveckling ur miljömässigt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Och du lär dig analysera problem och möjliga lösningar.

Programmet har två specialiseringar; nationalekonomi och hållbar utveckling. Det ges på svenska, med vissa kurser på engelska och ger en politices kandidatexamen.

 

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Politices kandidat - hållbar utveckling
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2024

Sista anmälan för svenska studenter: 2024-10-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 91051

Urval: Två tredjedelar betyg och en tredjedel högskoleprov.

Behörighet:

För att bli antagen till programmet Politices kandidat – hållbar utveckling krävs grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och
- Matematik 3b eller Matematik 3c,
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2
alternativt
- Matematik C
- Samhällskunskap A
Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Programmet Politices kandidat – hållbar utveckling syftar till en kandidatexamen med huvudområden nationalekonomi eller hållbar utveckling. Programmet kan även möjliggöra en politices kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller hållbar utveckling. En kandidatexamen är en generell examen. Kurserna i programmet kan möjliggöra även andra examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller hållbar utveckling (degree of Bachelor of Science with a Major in Economics/Sustainable Development) eller politices kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller hållbar utveckling (degree of Bachelor of Science in Political Science with a Major in Economics/Sustainable Development).

Examenskrav

Kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

 • minst 60 hp kurser inom huvudområdet nationalekonomi (G1N, G1F)
 • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet nationalekonomi (G2F)
 • minst 15 hp självständigt arbete inom huvudområdet nationalekonomi (kandidatarbete, G2E).

För att uppfylla kraven för politices kandidatexamen krävs dessutom:

 • minst 30 hp statsvetenskap
 • minst 15 hp statistik
 • minst 15 hp förvaltningsrätt.

Kandidatexamen med huvudområde hållbar utveckling uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

 • minst 60 hp kurser inom huvudområdet hållbar utveckling (G1N, G1F)
 • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet hållbar utveckling (G2F)
 • minst 15 hp självständigt arbete inom huvudområdet hållbar utveckling (kandidatarbete, G2E).

För att uppfylla kraven för politices kandidatexamen krävs dessutom:

 • minst 30 hp nationalekonomi
 • minst 30 hp statsvetenskap
 • minst 15 hp statistik
 • minst 15 hp förvaltningsrätt.

INNEHÅLL

Politices kandidat - hållbar utveckling har två huvudinriktningar att välja mellan:

- nationalekonomi
- hållbar utveckling

År 1

Första året inleds med kursen Perspektiv på hållbarhet som ger dig grundläggande kunskaper i förutsättningarna för och betydelsen av hållbar utveckling: miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Utöver den inledande kursen läser du nationalekonomi vid SLU samt statskunskap vid Uppsala universitet

År 2 och år 3

Efter gemensamma inledande kurser i nationalekonomi, juridik och statistik fördjupar du dig inom den valda inriktningen. Utbildningen ger en stabil teoretisk grund inom din inriktning med tillämpningar inom naturresurser och hållbarhet. Oavsett inriktning så betonas i programmet de tre dimensionerna i hållbar utveckling.

Nationalekonomisk inriktning: Du får en grundlig nationalekonomisk utbildning med en profilering mot policy, hållbar utveckling och naturresursförvaltning. Du läser mikroekonomi, makroekonomi, ekonometri och statistik kombinerat med tillämpningar i naturresursekonomi, miljöekonomi och policy. Programmets tvärvetenskapliga inriktning balanseras med kurser inom bland annat hållbar utveckling, statsvetenskap och juridik. År 3 erbjuds valbara kurser och det finns möjlighet till praktik. Dessutom läser du kurser i bland annat hållbar utveckling, jordbruksekonomi samt naturresurs- och miljöekonomi. Möjligheter till en utbytestermin finns.

Inriktningen hållbar utveckling: Du får fördjupade kunskaper inom hållbar utveckling som tvärvetenskapligt fält. Inriktningen belyser avvägningar och konflikter som kan uppstå mellan de olika dimensionerna i hållbar utveckling. Du får fördjupade kunskaper inom naturresursförvaltning, konfliktanalys, dialogverktyg och samverkansfrågor, vilket kompletteras med grundläggande kunskaper i nationalekonomi, statsvetenskap, statistik och juridik. Möjligheter till praktik och en utbytestermin finns.

Programmet ges på svenska, med vissa kurser på engelska.

Här kan du se ett mer detaljerat ramschema. Det kan ske förändringar i ramschemat.

KARRIÄR

Arbetsmarknaden efter examen är god, med roller som:
- analytiker
- handläggare
- utredare
- strateg
- utvärderare

Jobben finns i kommunala, statliga eller internationella organisationer eller privata företag.

Möjlighet till fortsatta studier

Den student som har fullgjort utbildningen på programmet med avlagd kandidatexamen har möjlighet att fortsätta sina studier på avancerad nivå. 
Exempel på masterprogram på SLU som du kan läsa vidare på:
- Environmental economics and management
- Environmental communication and management
Rural development and natural resource management
- Sustainable food systems

RAMSCHEMA

Årskurs 1

Statskunskap A

2024-01-15 - 2024-06-02
30,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 2

Mikroekonomi II

2024-03-20 - 2024-06-02
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 3

Mikroekonomi III

2024-01-15 - 2024-02-14
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

UTBILDNINGSPLAN

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Epost
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…