Hoppa till huvudinnehåll

Politices kandidat – hållbar utveckling

Vill du bidra till hållbara lösningar på samhällsproblem? Vill du förstå hur politik och ekonomi kan stödja hållbar utveckling? Då är politices kandidat rätt utbildning för dig.
Öppnar för sen anmälan

 Unikt politices kandidatprogram med fokus på hållbarhet

 Kombinerar nationalekonomi och statsvetenskap med hållbar utveckling

 Bygger på SLU:s breda kunskaper om miljö och naturresurser

PROGRAMINFORMATION

För dig som vill göra skillnad och lösa hållbarhetsproblem är politices kandidat rätt utbildning. Programmet ger insikter i hur politiska och ekonomiska faktorer kan påverka hållbarhet. Det populära programmet politices kandidat har på SLU en unik inriktning mot hållbar utveckling. 

Du läser statsvetenskap, nationalekonomi, hållbar utveckling, juridik och statistik. Du får kunskaper om förutsättningarna för och betydelsen av hållbar utveckling ur miljömässigt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Du lär dig även att analysera problem och hitta olika lösningar.

Programmet har två inriktningar som du väljer år 2; nationalekonomi och hållbar utveckling. Programmet ges på svenska, med vissa kurser på engelska och ger en politices kandidatexamen.

 

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Politices kandidat - hållbar utveckling
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2024

Sista anmälan för svenska studenter: 2024-10-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 91051

Urval: Två tredjedelar betyg och en tredjedel högskoleprov.

Behörighet:

För att bli antagen till programmet Politices kandidat – hållbar utveckling krävs grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och
- Matematik 3b eller Matematik 3c,
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2
alternativt
- Matematik C
- Samhällskunskap A
Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Programmet Politices kandidat – hållbar utveckling syftar till en kandidatexamen med huvudområden nationalekonomi eller hållbar utveckling. Programmet kan även möjliggöra en politices kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller hållbar utveckling. En kandidatexamen är en generell examen. Kurserna i programmet kan möjliggöra även andra examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller hållbar utveckling (degree of Bachelor of Science with a Major in Economics/Sustainable Development) eller politices kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller hållbar utveckling (degree of Bachelor of Science in Political Science with a Major in Economics/Sustainable Development).

Examenskrav

Kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

 • minst 60 hp kurser inom huvudområdet nationalekonomi (G1N, G1F)
 • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet nationalekonomi (G2F)
 • minst 15 hp självständigt arbete inom huvudområdet nationalekonomi (kandidatarbete, G2E).

För att uppfylla kraven för politices kandidatexamen krävs dessutom:

 • minst 30 hp statsvetenskap
 • minst 15 hp statistik
 • minst 15 hp förvaltningsrätt.

Kandidatexamen med huvudområde hållbar utveckling uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

 • minst 60 hp kurser inom huvudområdet hållbar utveckling (G1N, G1F)
 • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet hållbar utveckling (G2F)
 • minst 15 hp självständigt arbete inom huvudområdet hållbar utveckling (kandidatarbete, G2E).

För att uppfylla kraven för politices kandidatexamen krävs dessutom:

 • minst 30 hp nationalekonomi
 • minst 30 hp statsvetenskap
 • minst 15 hp statistik
 • minst 15 hp förvaltningsrätt.

INNEHÅLL

Politices kandidat - hållbar utveckling har två inriktningar att välja mellan:

 • Nationalekonomi
 • Hållbar utveckling

Första året läses gemensamt på programmet. Det inleds med kursen Perspektiv på hållbarhet som ger dig grundläggande kunskaper om betydelsen av hållbar utveckling. Sedan läser du kurser i nationalekonomi och statsvetenskap.

Efter gemensamma kurser år 2 i nationalekonomi, juridik och statistik väljer du inriktning och fördjupar dig inom nationalekonomi eller hållbar utveckling. Utbildningen ger en stabil teoretisk grund inom din inriktning med fokus på naturresurser och hållbarhet. Oavsett inriktning lär du dig att förstå hållbar utveckling tvärvetenskapligt.

Nationalekonomisk inriktning: Du får en grundlig nationalekonomisk utbildning med en profilering mot policyanalys, hållbar utveckling och naturförvaltning. Du läser bland annat mikroekonomi, makroekonomi, och nationalekonomiska metoder kombinerat med tillämpningar relaterade till naturresurser, miljö och jordbruk. År 3 erbjuds valbara kurser och det finns möjlighet till praktik samt en utbytestermin.

Inriktning hållbar utveckling: Du får fördjupade kunskaper inom hållbar utveckling som samhällsvetenskapligt fält. I inriktningen lär du dig att göra avvägningar och förstå konflikter som kan uppstå mellan olika aktörer med olika syn på hållbar utveckling. Du får fördjupade kunskaper inom naturresursförvaltning, konfliktanalys, dialogverktyg och samverkansfrågor och arbetar både teoretiskt i klassrummet och praktiskt i fallstudier runtom i landet.

Programmet ges på svenska, med vissa kurser på engelska.

Här kan du se ett mer detaljerat ramschema. Det kan ske förändringar i ramschemat.

KARRIÄR

Just nu pågår en omfattande grön omställning av samhälle och industri i Sverige och internationellt. Mycket av fokus i media ligger på norra Sverige, men det är klart att hela landet och en mängd olika sektorer påverkas. Förbättrad hållbarhet inom exempelvis energi, mat, transporter och stadsplanering kräver alla samordning och styrning. Politices kandidat – hållbar utveckling syftar till att ge dig den kompetens som behövs för att kunna bidra till hållbar utveckling i framtidens Sverige. Arbetsmarknaden efter examen ser därför mycket lovande ut. I framförallt förvaltning inom kommuner, regioner samt statliga verksamheter syns ett ökat behov av kompetens som kan integrera miljö och hållbarhetsperspektiv med existerande juridiska och ekonomiska förutsättningar.

Hållbarhetsfrågor genomsyrar idag så gott som alla frågor inom förvaltningen, vilket innebär goda arbetsmöjligheter för:

- handläggare inom miljö, stads- och landsbygdsplanering eller i statliga myndigheter

- hållbarhetsstrateg som söker långsiktiga svar på nuvarande utmaningar

- analytiker eller utvärderare som bidrar till samhällsekonomiskt fördelaktiga hållbarhetslösningar

 

Möjlighet till fortsatta studier

Efter din kandidatexamen har du möjlighet att fortsätta dina studier på avancerad nivå på SLU eller annat universitet. Exempel på masterprogram vid SLU som du kan läsa vidare på:

RAMSCHEMA

Årskurs 1

Statskunskap A

2025-01-20 - 2025-06-08
30,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 2

Mikroekonomi II

2025-03-25 - 2025-06-08
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 3

Mikroekonomi III

2025-01-20 - 2025-02-19
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

UTBILDNINGSPLAN

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…