Hur kan vi få en mer hållbar livsmedelssektor samtidigt som vi ökar dess produktivitet? Läs till livsmedelsagronom och påverka framtidens livsmedelsförsörjning.
Programinformation
Agronomprogrammet livsmedel är en naturvetenskaplig utbildning som ger dig möjlighet att både skapa framtidens mat och förstå vad som händer i kroppen när vi äter den.
Utbildningen inleds med kurser i klassiska naturvetenskapliga ämnen som kemi och mikrobiologi. Dessa ämnen formar programmets bas och är viktiga kunskapsklossar för att kunna förstå de andra mer specificerade ämnena i livsmedelsvetenskap som livsmedelsteknologi, nutrition och livsmedelstoxikologi. Programmet ger en helhetsbild av livsmedelskedjan, från råvara till färdig produkt. Genom programmet får du fördjupad kunskap om hantering och förädling av råvaror och hur produktionsfaktorer påverkar livsmedlens kvalitet.
I de agronominriktade kurserna får du ett tvärvetenskapligt perspektiv och en bredare förståelse av livsmedelsproduktionens komplexitet, eftersom du studerar tillsammans med studenter från andra agronominriktningar.
Redan under utbildningen får du kontakt med framtida arbetsplatser genom bland annat projektarbeten, externa föreläsare, studiebesök och möjligheten att genomföra en kvalificerad agronompraktik. Utbildningen har även stark anknytning till aktuell livsmedelsforskning och det finns möjlighet till att göra avslutande självständiga arbete i pågående forskningsprojekt eller i samarbete med branschföretag. Utbildningen ger dig möjlighet till ett brett val av arbetsplatser inom livsmedelskedjan.
Programmet leder till en agronomexamen med fördjupning inom livsmedelsvetenskap. Du kan även välja att ta ut en generisk master i livsmedelsvetenskap. Efter tre år är det också möjligt att ta ut en kandidatexamen i livsmedelsvetenskap.
Varför livsmedelsagronom?
Som livsmedelsagronom har du en god förståelse för lantbruk och hur våra naturresurser bäst nyttjas för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelsproduktion. Efter utbildningen har du en helhetssyn på livsmedlens produktions- och hanteringskedja samt väsentligt fördjupad kunskap om råvarornas och baslivsmedlens sammansättning och egenskaper, dess hantering och förädling och hur produktionsfaktorer påverkar livsmedlens kvalitet.
Namn:Agronomprogrammet livsmedel
Nivå:Grundnivå
Språk:Svenska
Omfattning:5,0 år , 300.0 hp
Studiestart:HT 2025
Sista anmälan för svenska studenter:2025-04-15
Studieort:Uppsala
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Antal platser:15
Anmälningskod för svenska studenter:91078
Urval:Betyg och högskolebetyg
Behörighet:
För att bli antagen till agronomprogrammet livsmedel krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt nedan:
- Biologi 2
- Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2
- Kemi 2
- Matematik 4
alternativt
- Biologi B
- Fysik A
- Kemi B
- Matematik D
Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.
Examen:
Examen som utbildningen syftar till
Agronomprogrammet livsmedel syftar till en agronomexamen som är en yrkesexamen. Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng. Agronomprogrammet möjliggör även generella examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture).
Examenskrav
Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng, med följande krav:
minst 90 hp agronomprofilerande kurser*
minst 90 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på grundnivå med successiv fördjupning inkl. 15 hp självständigt arbete (kandidatarbete, G2E)
minst 60 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på avancerad nivå inkl. 30 hp självständigt arbete med lantbruksvetenskaplig inriktning (masterarbete, A2E)
alla obligatoriska kurser (enligt denna utbildningsplan)
valbara kurser (enligt denna utbildningsplan)
* Programkurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn.30 hp av de valbara kurserna kan ersättas av, för agronomexamen relevanta, kurser inom ämnesområdena: lantbruksvetenskap, livsmedelsvetenskap, biologi, markvetenskap, ekonomi, landsbygdsutveckling, husdjursvetenskap. Dessutom kan ytterligare valbara kurser ersättas av kurser inom inriktningens huvudområde/-n om de är relevanta för agronomexamen. Utöver det kan 15 hp i agronomexamen utgöras av valfria kurser.
Innehåll
Agronomprogrammet är uppbyggt i steg – från naturvetenskapliga grunder till livsmedel, nutrition och ledarskap.
Årskurs 1
Programmet börjar med en introduktionskurs där du får bekanta dig med ämnet livsmedelsvetenskap. Kursen ger också en introduktion i allmänna färdigheter som hör till universitetsstudier, som exempelvis vetenskapligt skrivande och etik. För att förstå livsmedelsvetenskap läser du under första året viktiga bakgrundsämnen som kemi, biokemi, cellbiologi, och mikrobiologi.
Årskurs 2
Andra året bygger på med genetik, immunologi, allergi, växt- och djurfysiologi, och analytisk naturproduktkemi. I kursen livsmedels-mikrobiologi får du kunskap om mikroorganismers positiva eller skadliga verkan på livsmedel, och också prova på att göra livsmedels-mikrobiologiska analyser. Under vårterminen läser du också en kurs i Lantbruksvetenskap där du får en bred överblick och förståelse för svensk lantbrukssektor och dess samspel med det övriga samhället. Kursen görs tillsammans med studenter ifrån övriga agronomprogram, vilket ger dig en annan infallsvinkel på ämnet livsmedel.
Årskurs 3
Under det tredje året läggs större fokus på livsmedel. Den först kursen är livsmedelskemi och fysik där du får lära dig om matens molekylära sammansättning och fysiska egenskaper. I kurserna human nutrition, livsmedelstoxikologi och riskbedömning, får du en bra överblick över nyttigheter och risker med livsmedel. Du läser också om hur tillverkningsprocesser och storskalig livsmedelsproduktion
Årskurs 3 avslutas med ett självständigt arbete som ger dig möjlighet att ta en kandidatexamen.
Årskurs 4 och 5
Under programmets senare del fördjupar du dig mer inom olika aspekter av livsmedelsproduktionen. Du läser bland annat en större tematisk kurs om projektledning tillsammans med studenter från de andra agronomprogrammen, där du förbereds inför din roll som agronom med fokus på kompetens inom projektledning och ledarskap. Därefter ges möjlighet till fördjupning inom olika livsmedelsgrupper såsom växt-, kött-, och mjölkprodukter, samt näringslära.
Vill du studera utomlands under utbildningen?
På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom livsmedelsprogrammet.
Uppsala – studentliv, tradition och framtid på samma plats
Vill du plugga i en riktig studentstad? Uppsala är Sveriges fjärde största stad – men här känns det som att studenterna står i centrum. Med två universitet och ett levande studentliv finns alltid något att göra, upptäcka eller engagera sig i. Här ligger också SLU:s största campus, omgivet av grönområden, forskning och framtidstro.
Som livsmedelsagronom kommer du att arbeta med lösningar på några av världens mest aktuella utmaningar, till exempel hur hållbar mat ska produceras och hur matsvinnet ska minska.
Under utbildningen får du ett brett nätverk och flera kontakter inom branschnäringen. Som nyexaminerade kliver du tryggt in i ett arbetsliv fullt av möjligheter där du kan jobba både inom privat och offentlig sektor.
Med en livsmedelsagronomexamen får man ofta en projektledande position, till exempel som
hållbarhetsansvarig
marknadsansvarig
livsmedelsinspektör
kvalitetskontroller
kvalitetsexpert
projektledare
forskare
konsult
certifieringsinspektör
produktutvecklare.
Bland våra tidigare studenter finns många med en karriär inom hållbarhetsfrågor, produktkvalitet och marknadsföring. Flera av våra examinerade agronomstudenter har ledande chefspositioner, till exempel som
hållbarhetschef inom mejeriindustrin
affärsutvecklare inom jordbruk och livsmedel
senior rådgivare inom livsmedelssektorn
verkställande direktör för en stiftelse inom lantbruksforskning
expert inom kemi, miljö och fodersäkerhet
projektledare för initiativ kring framtidens mat
forskare inom bioteknik och livsmedelssektorn
global ansvarig för mjölkkvalitet
forskare med fokus på rymdmat
produktägare med fokus på livsmedelsstandarder och märkning.
Du kan också välja att fortsätta dina studier mot en doktorsexamen