Markbördighet och ekologisk produktion
Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln. Det här faktabladet sammanfattar avsnittet om markbördighet och ekologisk produktion från ekofakta.se.
Ekologisk produktion och livsmedelsberedskap
Epok har under det senaste året arbetat med beredskap kopplat till ekologisk produktion. Resultatet blev en rapport och en Policy Brief som presenterades vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i början av maj 2025. Syftet med rapporten var att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Här hittar du mer information och länkar till rapporten, Policy Briefen och seminarieinspelningen.
Våra forskare
Publikationer
Nyhetsbrev
Nyheter från Epok
-
Här hittar du presentationerna från FoU-dagarna
Den 5 och 6 november samlades forskare, rådgivare, lantbrukare och andra intresserade för FoU-dagarna 2025. -
Temanummer om gamla sorter i senaste "Biodiverse"
SLU Centrum för biologisk mångfalds tidskrift Biodiverse har gamla sorter som tema i senaste numret. -
Ny forsknings- och innovationsagenda från TP Organics
Den 4 november lanserade TPOrganics sin nya strategiska forsknings- och innovationsagendan (SRIA), med titeln ”Vision for Future Organic and Agroecological Research: Triple Lead for Sustainable Food Systems”. Epoks Karin Ullvén har medverkat som en av de många författarna. -
Bra tillväxt i ung ålder är positivt för den blivande mjölkkon
Ett amerikanskt ekologiskt forskningsprojekt visar att tillväxten i de första åtta veckorna av mjölkraskalvens liv har betydelse för avkastningen. En ökad tillväxt på 100 gram/dag gav i genomsnitt 158 kg mer mjölk i den första laktationen. -
Naturliga fiender kan minska spridningen av växtsjukdomar i fält
Användning av naturliga fiender för att bekämpa skadedjur i växtproduktion har varit en grundläggande del av ekologisk odling i många år. En ny studie visar att dessa naturliga fiender också kan spela en betydande roll i att begränsa spridningen av allvarliga växtsjukdomar som sprids med insekter.
Kalender
-
till
-
till
Ekofakta
Ekofakta.se är en webbportal med syfte att höja kunskapen om ekologisk produktion och ekologiskt mat. Portalen riktar sig till såväl allmänhet som till yrkesverksamma i livsmedelskedjan. Ekofakta var en del i Jordbruksverkets åtgärdsplan för att uppnå den dåvarande regeringens mål om att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.