SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok

SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) vid Sveriges lantbruksuniversitet arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.

Våra forskare

Vår forskargrupp består av forskare med kunskaper inom olika områden som exempelvis odlingssystem, växtskydd och animalieproduktion.

Publikationer

Epoks publikationer handlar om ekologiskt och uthålligt lantbruk ur olika perspektiv. Publikationslistan innehåller bland annat kunskapssynteser, rapporter, faktablad och broschyrer.

Nyhetsbrev

Epoks nyhetsbrev kommer ut var tredje vecka och omfattar såväl nationell som internationell forskning, rapporter, utredningar samt evenemang och aktiviteter med relevans för ekologiskt lantbruk.

Nyheter från Epok

  • 2025-06-26

    Långsiktigt hållbarhetsarbete i butik stärker relationen till kunderna

    I en ny rapport har representanter från tio butiker intervjuats om de hållbarhetsinitiativ som butiken arbetar med. Intervjuerna kretsade kring fyra fokusområden: lokala producenter, minskat svinn, ekologiskt sortiment och främjande av hälsa.
  • 2025-06-25

    Flera spännande träffar inom OrganicAdviceNetwork

    På ”OrganicAdviceNetwork Space” hittar du alla så kallade cross visits där rådgivare får träffa kollegor och diskutera intressanta teman.
  • 2025-06-25

    Statistik för ekologiskt lantbruk 2024

    Jordbruksverket har i dagarna släppt statistik för ekologisk djurhållning och skördestatistik från 2024. Statistiken visar att antalet omställda djur minskade för samtliga djurslag, totalskörden av ekologiskt spannmål minskade också men ökade för vissa andra grödor.
  • 2025-06-25

    Växtnäring påverkar ogräs i ekologisk odling

    I strävan efter ett mer hållbart jordbruk spelar ogräs en dubbel roll genom att hota växtproduktionen och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden på jordbruksmark.
  • 2025-06-13

    Hur kan ekologisk produktion bidra till livsmedelsberedskap?

    I en ny rapport har SLU Ekologisk produktion och konsumtion samlat verksamhetens anknutna forskare för att sammanställa befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion.
  • 2025-06-13

    EGTOP söker nya ekoexperter

    Kommissionen söker nya experter till EGTOP, Expert Group on Technical Advice on Organic Production för perioden 2026-2029. Är du expert på ekologisk produktion eller känner någon som är det? Ansökningstiden sträcker sig till den 25 juli.
  • 2025-06-13

    Nordisk forskning om vallproduktion sammanställd

    En grupp forskare vid SLU har sammanställd forskning om vallodling och utfodring med vallfoder i de nordiska länderna under perioden 2000 till 2021. Sammanställningen omfattar slåttervall, inte bete, och går på djupet inom odling, skörd och konservering, fodervärde och ekonomi.
  • 2025-06-13

    Mer biologisk mångfald hos ekogrisar

    Danska Innovationscenter for Økologisk Landbrug har tillsammans med Aarhus universitet, Risbjerg Landbrug och Hestbjerg Ecology undersökt hur frigående grisar påverkar den biologiska mångfalden.
  • 2025-06-12

    Hantering av marktäckning i päronodling har betydelse för skadedjursbekämpning

    Att öka marktäckningen i fruktodlingar kan leda till en ökad förekomst av naturliga fiender men trots att växtmångfald generellt ökar antalet naturliga fiender, garanterar det inte alltid en förbättrad skadedjursbekämpning, och i många fall har även negativa effekter rapporterats.
  • 2025-03-04

    Mindre förluster inom ekologisk nötköttsproduktion

    Ett forskningsprojekt om förluster inom svensk nötköttsproduktion på gårdsnivå har undersökt skillnaderna mellan ekologiska och konventionella djur under 2017–2021.

Kalender