Hoppa till huvudinnehåll

Klimatanpassning och extremväder

Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? SLU:s forskare tar fram åtgärder och beredskap för extrema klimat.

Växtförädling för klimatanpassning

Hör SLU-forskarna Eva Johansson, Aakash Chawade och Ramune Kuktaite i ett avsnitt av Vetenskapsradion Klotet, om klimatförändring och hur vi ska få tillräckligt med mat i en varmare värld med torka och översvämningar.

Jordbrukets vattenhushållning och vattenkvalitet

Vattnet är fundamentalt för allt liv liksom för alla processer på och i marken. Att kunna reglera vattenanvändningen är en av de största utmaningarna i jordbruket, inte minst i en värld med klimatförändringarna som påverkar villkoren.

Gröna veteax i en åker, foto.

Effekter på djurhälsa och foder inom svensk mjölkproduktion

Vilka erfarenheter kan dras från torkan sommaren 2018 och vilka lösningar fungerade i praktiken? SLU Future Food tillsammans med Växa Sverige anordnade ett seminarium om detta i september 2021. Här hittar du inspelning och dokumentation från seminariet.

Ko och kalv. Foto.

Torka och vattenbrist – kan vi producera mat ändå?

Ett filmat samtal mellan forskarna Jennie Barron och Jens Sundström från SLU vid kunskapsfestivalen Matologi, Stockholm 25 augusti 2018.

Extremväder och framtidens mat

Värmebölja och brist på nederbörd har orsakat uteblivna eller dåliga skördar vilket bland annat riskerar att leda till nödslakt av djur. Här berättar SLU:s forskare om åtgärder och beredskap.

En traktor skördar vass. Foto.

Klimatdialoger vid SLU

Framtidsplattformarna vid SLU tillsammans med SLU Global organiserar en serie klimatdialoger. Några som interna dialoger och några som öppna seminarier. Här kan du läsa om genomförda och kommande dialoger.

Sprucken jord med rapsblomma

Poddavsnitt om klimatanpassning

Podden Feeding Your Mind produceras av SLU Future Food och för fördjupade samtal om olika aspekter av hållbar mat.

Publicerad: 25 september 2022 - Sidansvarig: future.food@slu.se
Loading…