Hållbar livsmedelsberedskap
Beredskap handlar om att förbereda för det oförutsedda. Genom att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem kan vi bygga upp robusta system som även klarar påfrestningarna under kriser.

Ett hållbart livsmedelssystem klarar även kriser
Livsmedelsberedskap handlar om att vara förberedd på det oförutsedda, men i dag bygger livsmedelsförsörjningen till stor del på specialisering, stordrift, just-in-time-systemet och global import. Det gör samhället sårbart.
Livsmedelsförsörjningens sårbarheter kan byggas bort genom ett långsiktigt arbete för att skapa ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem. Ett sådant system är robust nog att klara kristider och går i många fall hand i hand med den klimatanpassning som samhället behöver göra. På den här temasidan samlar vi rapporter och annat material från SLU med koppling till hållbarhet och beredskap.

Poddavsnitt: Ett gyllene tillfälle att ställa om
Några av följderna av pandemin och kriget i Ukraina är att bränslepriserna, matpriserna och inflationen stiger. Är krisläget något som kommer att snabba på eller bromsa den nödvändiga omställningen mot hållbara livsmedelssystem? Vi står inför ett historiskt vägval just nu, menar de tre SLU-forskare som intervjuas i det här avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food.