Matsvinn
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.

Matsvinn – ett stor resursslöseri
FAO uppskattar att ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas eller förloras. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.

Mer om matsvinn
Vill du veta mer om matsvinn? Här är några exempel på vidare läsning:
- Stadens matavfall blir ny mat - Ett forskningsprojekt på SLU kring maten och konsumenten i en cirkulär och innovativ livsmedelskedja
- Livsmedelsverkets sida om matsvinn
- Jordbruksverkets sida om matsvinn
- Naturvårdsverkets sida om matsvinn
- Handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige (Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket)
- Kortversion av handlingsplanen ovan med 42 föreslagna åtgärder
- SIANI:s policy brief “Reducing food waste across global food chains” feb 2017
Mer om framtidens mat kan du läsa om på framtidsplattformen SLU Future Food.