Hoppa till huvudinnehåll

Matsvinn

Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.

Dumpstrad mat

Matsvinn – ett stor resursslöseri

FAO uppskattar att ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas eller förloras. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.

Lyssna på podd om matsvinn

I tredje avsnittet av podden "Feed your Mind" diskuteras matsvinn. Är det ett världsproblem eller en outnyttjad resurs?

Jordgloben i ett äpple. Foto

Söker du någon som kan matsvinn?

Vid SLU arbetar forskare med området utifrån skilda vetenskapliga angreppssätt.

Policy brief om matsvinn

I juni 2018 gavs en handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige. I en policy brief, "Matsvinn - Hur kan Sverige minska det?", rekommenderar Ingrid Strid ytterligare åtgärder.

SLU Future Food Policy Brief Matsvinn 2

Bäst före?

Hur länge är yoghurt ätbar? Ingrid Strid, matsvinnsforskare vid SLU, guidar oss genom en provsmakning av yoghurt med ett år gammalt bäst-före-datum.

Publikationer om matsvinn

SLU täcker in många olika delar av livsmedelssystemet. Här är exempel på publikationer om matsvinn.

Uppföljning av matsvinn

Jordbruksverket har med hjälp av forskare vid SLU tagit fram metoder för uppföljning av livsmedelsförluster tidigt i livsmedelskedjan.

Morötter i jord. Foto.

Finns det några hälsorisker med att äta slängd mat?

Mat-dumpstring innebär att leta efter (nyligen) slängd mat med avsikt att äta den. Det är bra att minska mängden mat som slängs, men kan vi bli sjuka av att äta mat som slängts?

Goda råd vid fina middagar

Att minska matsvinnet hör ofta vardagen till, men hur gör man vid en finare middag? Hållbarhet står inte i motsats till feststämning! Här några goda råd.

Publicerad: 04 september 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…