SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa

Vi förebygger och övervakar skogsskador

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Nyheter

  • 2025-07-01

    Molekylära markörer ska identifiera skadlig rostsvamp

    Forskare har tagit fram nya metoder som ska göra det enklare, snabbare och mer exakt att avgöra vilken form av törskate som drabbat ett träd. Något som är viktigt för att kunna välja rätt skötselmetod, minska spridning av skador och bidra till resistensförädling.
  • 2025-07-01

    Utlysning projektstöd inriktad på effekterna av flera sammankopplade skogsskadefaktorer

    SLU Skogsskadecentrum utlyser projektstöd med fokus på skogsskador, särskilt med syfte att stärka forskning kring effekterna av sammankopplade orsaker till skogsskador, dvs. inbördes komplexa relationer som involverar fler skadeorsaker.
  • 2025-06-26

    Fjärilslarver i massor – därför är ekarna kala

    I år har fjärilslarver kalätit ekar på många platser i södra Sverige. Fenomenet ser dramatiskt ut, men är inte ovanligt. Nu vill forskare ha hjälp att förstå utbredningen – dina observationer kan göra skillnad.
  • 2025-06-18

    Mikrofoner avslöjar när träd drabbas av torkstress

    Träd som utsätts för torka ger ifrån sig ljud – och med mikrofoner kan forskare nu lyssna när deras vattenledningar brister. En ny studie från SLU visar att ultraljud från skogen kan avslöja om träd drabbas av permanenta torkskador.
  • 2025-06-17

    Hon kartlägger älgarnas rörelse i det brukade skogslandskapet

    Hur påverkas älgars rörelsemönster av våra brukade skogar? Det försöker doktoranden Desirée Guidobaldi Stenbacka ta reda på och hoppas att förståelsen kan stödja en mer hållbar samexistens mellan älg och skogsbruk.

Kalendarium