Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar skogsskador

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 24 april 2025 SLU Skogsskadecentrum

    SLU startar unikt fältexperiment om klimatförändringars påverkan på skogen

    Skog fotad från luften. Tillväxten i de svenska skogarna har bromsat in. Klimatförändringar tros spela en viktig roll – men hur vet vi fortfarande inte. Nu startar SLU ett av de största fältexperimenten i sitt slag för att ta reda på hur tidigare snösmältning, torka och varmare somrar påverkar skogens tillväxt och funktion.
  • 23 april 2025 SLU Skogsskadecentrum

    Snart vaknar granbarkborren - var uppmärksam i din skog

    Granbarkborre i gång. Foto. Nu när våren är här vaknar också granbarkborren till liv efter sin vintervila. När temperaturen når över 18 grader börjar den svärma – och vid varmt och torrt väder ökar risken för angrepp. Därför är det viktigt att du som skogsägare är extra uppmärksam på skador.
  • 22 april 2025 SLU Skogsskadecentrum

    Verksamhetsåret 2024 är nu summerat i en årsberättelse

    Framsida årberättelsen. bild. Nu finns SLU Skogsskadecentrums årsberättelse för 2024 tillgänglig. Den sammanställer verksamhetens arbete, organisation och aktiviteter under året. Här kan du också läsa om hur centret samverkat med både interna och externa parter.
  • 15 april 2025 SLU Skogsskadecentrum

    Hon tar strid för asken

    Porträtt av Beatrice Tolio. Foto. Möt Beatrice Tolio, doktorand vid SLU Skogsskadecentrums forskarskola. Hon vill skapa en askpopulation som är motståndskraftig mot askskottssjuka.
  • 15 april 2025 SLU Skogsskadecentrum

    Forskare tämjer elden för att kunna bränna skog med precision

    brand i skogen Genom att veta mer om exakt hur elden sprider sig i skogen kan skogsbruket får bättre brandriskprognoser. Och kan bränna mer skog för naturvård. – Vi vill använda brand som ett verktyg i skogsbruket, säger Igor Drobyshev, forskare på SLU.

Kalendarium

Publicerad: 02 april 2025 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…