CV-sida

Pernilla Tidåker

Pernilla Tidåker
Min forskning handlar om att utvärdera hållbarheten i dagens och framtidens livsmedelssystem med olika metoder, verktyg och indikatorer.

Presentation

Jag är universitetslektor i livsmedelssystem på institutionen för energi och teknik. Mina forskningsintressen inkluderar livscykelanalys (LCA) av livsmedelsproduktion och -produkter, indikatorer och verktyg för att utvärdera jordbrukets hållbarhet, ekosystemtjänster i jordbruket samt framtida kretsloppsanpassade avloppssystem.

Undervisning

Jag är kursledare för kursen "Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem", som inleder mastersprogrammet i Hållbara livsmedelssystem. Jag undervisar också på en rad andra kurser på SLU och handleder examensarbetare och doktorander.

Forskning

Pågående forskningsprojekt:

- Capturing multifunctional dairy production: Indicators for ecosystem services and biodiversity (SLF)
- Digestate as a valuable fertiliser in organic farming with value added for the environment and farm finances (Formas)
- Innovative legume-based foods and drinks for enhanced resource use efficiency in food systems (Formas). https://blogg.slu.se/new-legume-foods/ 

Publikationer i urval

Tidåker P, Karlsson Potter H, Carlsson G, Röös E. 2021. Towards sustainable consumption of legumes: How origin, processing and transport affect the environmental impact of pulses. Sustainable Production and Consumption 27, 496-508.

Henryson K, Hansson P-A, Kätterer T, Tidåker P, Sundberg C. 2019. Environmental performance of crop cultivation at different sites and nitrogen rates in Sweden. Nutrient Cycling in Agroecosystems 114, 139-155.

Röös E, Fischer K, Tidåker P, Nordström Källström H. 2019. How well is farmers’ social situation captured by sustainability assessment tools? A Swedish case study. International Journal of Sustainable Development & World Ecology.

Röös E, Carlsson G, Ferawati F, Hefni M, Stephan A, Tidåker P, Witthöft C. 2018. Less meat, more legumes - prospects and challenges in the transition towards sustainable diets in Sweden. Renewable Agriculture and Food Systems.

Tidåker P, Wesström T, Kätterer T. 2017. Energy use and greenhouse gas emissions from turf management of two Swedish golf courses. Urban Forestry & Urban Greening 21, 80-87.

Tidåker P, Bergkvist G, Bolinder M, Eckersten H, Johnsson H, Kätterer T, Weih M. 2016. Estimating the environmental footprint of barley with improved nitrogen uptake efficiency - a Swedish scenario study. European Journal of Agronomy 80, 45-54.

Waldenström C, Ferguson R, Sundberg C, Tidåker P, Westholm E, Åkerskog A. 2016. Bioenergy from Agriculture: Challenges for the Rural Development Programme in Sweden. Society & Natural Resources 29, 1467-1482.

McConville J, Drangert J-O, Tidåker P, Neset T-S, Rauch S, Strid I, Tonderski K. 2015. Closing the food loops: guidelines and criteria for improving nutrient management. Sustainability: Science, Practice, & Policy 11 (2), 1-11.

Björnberg K, Jonas E, Marstorp H, Tidåker P. 2015. The role of biotechnology in sustainable agriculture: views and perceptions among key actors in the Swedish food supply chain. Sustainability 7, 7512-7529.

Tidåker P, Sundberg C, Öborn I, Kätterer T, Bergkvist G. 2014. Rotational grass/clover for biogas integrated with grain production – A life cycle perspective. Agricultural Systems 129, 133-141.

Tidåker P, Sjöberg C, Jönsson H. 2007. Local recycling of plant nutrients from small-scale wastewater systems to farmland – A Swedish scenario study. Resources, Conservation and Recycling 49, 388-405.

 

 

 


Kontaktinformation

Universitetslektor vid Institutionen för energi och teknik; Lantbrukets teknik och system
Telefon: +4618671869
Postadress:
Inst för energi och teknik, Box 7032
75007 UPPSALA
Besöksadress: Lennart Hjelms väg 9, Uppsala