FORSKNINGSPROJEKT

Green Valleys 2.0

Uppdaterad: november 2025

Översikt

Start: januari 2023 Slut: januari 2026
Projektansvarig: Dan Axel Danielsson
Finansiär: Tillväxtverket (Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak), AGROVÄST

Medverkande

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

Green Valleys 2.0 är ett EU-projekt om bioraffinering av gräsmarker för att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder. Projektet är ett svenskt-danskt samarbete i Öresund-Kattegatt-Skagerrak-området där SLU (institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd) ansvarar för foder- och nutritionsdelen.

SLU:s del i projektet

Vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd utforskar vi användningen av grönt protein från gräs och klöver som foder för fisk samt undersöker om restprodukten (fiberkakan) kan användas som foder för andra djur som hästar, får och nötkreatur. Arbetet är uppdelat i två olika arbetspaket som i sin tur innehåller delprojekt.

Arbetspaket Bioraffinering av ensilage – utbyte och utfodring

Ansvarig: Dan-Axel Danielsson

Delprojekt:

Arbetspaket Bioraffinering av gräs som hållbart foder till fisk

Ansvarig: Aleksandar Vidakovic

Delprojekt:

 

Fakta om Green Valleys 2.0

Projektet pågår mellan 2023 och 2025. Tillväxtverket har i egenskap av förvaltande myndighet för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak beviljat stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden till AGROVÄST Livsmedel Aktiebolag för projektet Green valleys 2.0. Arbetet med grönt protein till fisk leds av SLU i nära samarbete med RISE och Aarhus Universitet.

Detta projekt är en fortsättning på det tidigare projektet Green Valleys 1.0 (2018-2022), och syftar till att främja cirkulär produktion av grönt protein (från grönt bioraffinaderi) för skapa nya affärsmöjligheter för lantbruk- och akvakultursektorn.

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt