Green Valleys 2.0
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
Green Valleys 2.0 är ett EU-projekt om bioraffinering av gräsmarker för att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder. Projektet är ett svenskt-danskt samarbete i Öresund-Kattegatt-Skagerrak-området där SLU (institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd) ansvarar för foder- och nutritionsdelen.

SLU:s del i projektet
Vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd utforskar vi användningen av grönt protein från gräs och klöver som foder för fisk samt undersöker om restprodukten (fiberkakan) kan användas som foder för andra djur som hästar, får och nötkreatur. Arbetet är uppdelat i två olika arbetspaket som i sin tur innehåller delprojekt.
Arbetspaket Bioraffinering av ensilage – utbyte och utfodring
Ansvarig: Dan-Axel Danielsson
Delprojekt:
- Bioraffinering av vallfoder och användbarhet av fiberpresskaka till hästar
- Bioraffinering av ensilage – utbyte och utfodring till sinkor och stutar
- Bioraffinering av ensilage - utfodring till utslagstackor
Arbetspaket Bioraffinering av gräs som hållbart foder till fisk
Ansvarig: Aleksandar Vidakovic
Delprojekt:
Fakta om Green Valleys 2.0
Projektet pågår mellan 2023 och 2025. Tillväxtverket har i egenskap av förvaltande myndighet för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak beviljat stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden till AGROVÄST Livsmedel Aktiebolag för projektet Green valleys 2.0. Arbetet med grönt protein till fisk leds av SLU i nära samarbete med RISE och Aarhus Universitet.
Detta projekt är en fortsättning på det tidigare projektet Green Valleys 1.0 (2018-2022), och syftar till att främja cirkulär produktion av grönt protein (från grönt bioraffinaderi) för skapa nya affärsmöjligheter för lantbruk- och akvakultursektorn.