Hoppa till huvudinnehåll

SLU Future One Health

är en strategisk plattform för stimulans av tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan för god hälsa och välfärd för djur och människor i hållbara ekosystem. Vi är en av SLU:s fyra framtidsplattformar.

One Health i framkant av den globala politiska agendan

One Health är nära kopplat till flera av de mål för hållbar utveckling (SDG) som FN har satt upp för 2030. Vid ICA''s senaste möte diskuterade ledare inom akademin hur man kan främja hälsa för människor, djur och vår miljö. SLU:s rektor, Maria Knutson Wedel, som ICA:s president, undertecknade ett åtagande i detta syfte.

The One Health Breakfast Club

Ta chansen att tillsammans med andra SLU:are diskutera tvärvetenskap kopplat till One Health. Vi inleder varje event med ett kort inspirationsföredrag följt av mingelfrukost. Se datum för kommande event!

Kaffe på en skärbräda med kakor och kaffebönor bredvid. Foto.

Framtidsplattformarna och tvärvetenskap

Komplexa utmaningar kräver en palett av lösningar. Ett av framtidsplattformarnas viktigaste mål är att utveckla tvärvetenskapliga arbetssätt vid SLU genom att initiera och möjliggöra samarbete över vetenskapliga disciplingränser.

En person som skärmflyger bland vita moln. Foto.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Håll dig ajour med vad som händer inom One Health vid SLU genom att prenumera på 'One Health Updates'. Löpande information om kommande evenemang, nya publikationer, öppna utlysningar och One Health-projekt med mera.

Ett kollage av ikoner från sociala medier, illustration.

Urban Health – olika perspektiv på hälsa i urbana miljöer

Hur kan vi förstå termen 'Urban Healthscapes' - hälsolandskap i staden? I januari 2024 arrangerade plattformarna SLU Urban Futures och SLU Future One Health ett gemensamt Urban Health-webinar, med syfte att föra samman olika perspektiv på hälsa i urbana miljöer. Se inspelningen på SLU Play!

Klimatsamtal på SLU

SLU Global och SLU:s Framtidsplattformar tar avstamp i IPCC-rapporterna och anordnar därav en serie vetenskapliga klimatsamtal. Håll utkik efter nya datum och se inspelningar från tidigare events.

Sprucken uttorkad jord och en rapsblomma. Foto.

Möt en One Health-forskare!

One Health är ett viktigt forskningsområde vid SLU. Här berättar några av våra forskare hur deras arbete kopplar an till One Health, en tvärvetenskalig approach om hur människors och djurs hälsa hänger samman med vår miljö och ekosystem.

En veterinär och en ko inomhus, foto.

Vi är en av SLU:s fyra framtidsplattformar

SLU:s fyra framtidsplattformar integrerar olika vetenskapsområden och ökar samverkan mellan forskarna och olika samhällsintressen.

En konceptmodell av one health, illustration.

One Health - samspelet mellan djur-, human- och ekosystemhälsa

För att förstå det komplexa samspelet mellan djurhälsa, humanhälsa och ekosystemhälsa krävs ett tvärvetenskapligt angreppssätt och samarbete mellan flera vetenskapliga discipliner. Vid SLU finns bred kompetens inom One Health-området.  

Publicerad: 15 april 2024 - Sidansvarig: futureonehealth@slu.se
Loading…