Om oss
Vi utforskar interaktionerna mellan mark, växter, djur, miljö, klimat och människor i system för hållbar produktion av mat och förnyelsebara råvaror.
Utbildning
Kurser inom agrar och hortikulturell växtproduktion, animalieproduktion, byggnader, energi, hydroponiska system, hållbara produktionssystem samt teknologi för animalie- och växtproduktion.
Forskning
Forskningen kombinerar detaljerade studier av produktionssystemens biologi och teknologi med systemanalyser och ämnesövergripande synteser.
Nyheter
-
Vinnarna av hållbara innovations-priset utsedda
Norrlands pris för hållbara innovationer har delats ut för 2025. Vid en ceremoni på SLU Umeå utsågs de lyckliga vinnarna. -
Forskarutbildning möter AI-revolutionen: så påverkas doktoranden
Hur bör doktorander använda AI i sitt arbete? Generativ AI skapar nya möjligheter inom forskning men utvecklingen går snabbt och tydliga riktlinjer saknas. Frågan är därför angelägen för många doktorander som vill dra nytta av tekniken utan att kompromissa med forskningsetiken. -
Vägen mot en ökad baljväxtproduktion
Varför odlas det så lite baljväxter i Sverige – mindre än 2% – när vi vet att baljväxter är så bra? Den frågan födde projektet Bönan till bordet, som på sitt slutseminarium belyste baljväxten från olika perspektiv. -
Samodling av traditionella ärtsorter med åkerböna i ekologisk odling
Samodling av åkerböna och ärt är en odlingsmetod som historiskt använts i Sverige. Trots det finns ingen tidigare forskning på metoden i Sverige, och mycket få studier internationellt. -
Pollinatörer och samodling hjälper åkerbönor att fixera mer kväve
Åkerbönor som odlas i mer varierade fält med flera grödor utvecklar fler kvävefixerande rotknölar och ger högre skördar. Det beror delvis på pollinatörer och positiva effekter i fältkanterna. Smarta odlingssystem kan stärka de naturliga processer som förbättrar samspelet mellan växter och jord. -
Vill du samarbeta med ukrainska studenter för att utveckla agroforestry i Sverige och Ukraina?
Delta i projektet FarmForce! -
Minskat löksvinn med elektroniska näsor
Lök är en av världens mest odlade grönsaker, men mycket hinner bli dåligt under lagringen. Kontroll av lökens sockerhalt och elektroniska näsor som känner mögellukt kan hindra matsvinn. -
Små temperaturhöjningar ökar risken för listeria i fruktcocktails
En ny studie från SLU visar att även små avvikelser i kylkedjan kan göra färdigskuren fruktcocktail till en hälsorisk. Forskare varnar nu för att energibesparande åtgärder genom att höja temperaturen under distribution och i butikskylarna – kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelssäkerheten. -
Svampodlingens restprodukter kan ge renare vatten
Restmaterial från svampodling kan bli en miljövänlig lösning för att få renare och säkrare vatten till jordbruket. Det visar en ny pilotstudie från SLU.