Om oss
Vi utforskar interaktionerna mellan mark, växter, djur, miljö, klimat och människor i system för hållbar produktion av mat och förnyelsebara råvaror.
Utbildning
Kurser inom agrar och hortikulturell växtproduktion, animalieproduktion, byggnader, energi, hydroponiska system, hållbara produktionssystem samt teknologi för animalie- och växtproduktion.
Forskning
Forskningen kombinerar detaljerade studier av produktionssystemens biologi och teknologi med systemanalyser och ämnesövergripande synteser.
Nyheter
-
Kompensera kolförlust i jorden med mellangrödor
Växtrester från jordbruket är intressanta för produktion av växtprotein, biogas och bioplast eftersom de inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Men hur säkerställs att jordhälsan inte försämras när växtresterna förs bort? I ett projekt vid SLU undersöks om mellangrödor kan vara en lösning. -
Kunskapsluckor om jordbrukets lustgasutsläpp
Lustgas är en av de mest betydande växthusgaserna från jordbruket, men trots det något som sällan nämns. Vid SLU i Alnarp pågår det forskning om hur utsläppen av lustgas kan minimeras från jordbruket, bland annat genom att förändra gödslingsstrategier och skörda mellangrödor för biogasproduktion. -
Lokal energiproduktion behövs – men var?
Förra året signalerade Länsstyrelsen Skåne en positiv syn på solcellsanläggningar på jordbruksmark, förutsatt att de kombineras med odling. Samtidigt finns en stor mängd ytor i städerna som skulle kunna användas för solceller. Vilka värden ska prioriteras när solelsproduktionen byggs ut lokalt? -
Kungliga stipendier för innovativ forskning om biologisk bekämpning
Chloë Raderschall och Nataliia Khomutovska har mottagit stipender ur Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö. -
Efter köldknäppen: Risk för jordgubbskris till midsommar
Midsommarfestens kanske mest uppskattade gäst – den svenska jordgubben – riskerar att utebli från årets firande. Eller åtminstone bli väldigt dyr att få på bordet. Allt beror på några kalla vårnätter, som nu har lett till att stora delar av jordgubbsskörden uteblivit. -
Lera som byggnadsmaterial väcker nyfikenhet
På konferensen JordBygg 2025 blev det tydligt att intresset för jordbaserade material ökar. Med demonstrationsprojekt, öppna kunskapsplattformar och samverkan mellan aktörer, finns alla möjligheter att dessa material blir en del av framtidens hållbara byggande. -
Annie tar täten för en hållbar matproduktion
Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion. -
Smartare skydd mot bönsmyg i åkerböna
Åkerböna har potential att ersätta importerade sojabönor i djurfoder och livsmedelproduktion. De är dock hotade av skadedjuret bönsmyg. Nu presenterar SLU-forskare nya hållbara metoder för att bekämpa bönsmygen. -
Baljväxter – med stor potential som framtidens mat
Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men kanske är tider av beredskapstänk och krismedvetenhet baljväxternas tid?
Kalendarium
-
till