Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för husdjurens biovetenskaper

Välkommen till institutionen där vi undervisar och forskar i områden från molekylära mekanismer och mikrobiologi till hela djurens struktur och funktion! Våra huvudsakliga ämnen är anatomi, fysiologi, biokemi, patologi, farmakologi, toxikologi, genetik, avel, immunologi, bakteriologi, virologi, parasitologi, epizootologi, komparativ medicin, livsmedelssäkerhet, bioinformatik och One Health. Vår forskning omfattar produktionsdjur, sällskapsdjur, försöksdjur och vilda djur.

Husdjursgenetik

Den genetiska variationen hos djur är grunden för vår verksamhet. Vi arbetar med djur i lantbruket, sällskapsdjur och en lång rad andra djur. Genom vår forskning, utbildning och samverkan med näringen och andra intressenter verkar vi för ett klokt nyttjande av genetiska resurser.

Biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap

Vi bedriver forskning inom djurhälsa, livsmedelssäkerhet och miljöhälsa, och ansvarar för cirka en tredjedel av undervisningen inom veterinärprogrammet

Lab

Anatomi, fysiologi och biokemi

Vi forskar, undervisar och informerar om djurens struktur och funktion vid hälsa, stress, sjukdom och i produktion, från molekylära mekanismer till hela djuret.

Aktuellt på HBIO: Forskningsprojekt: Förbättrad reproduktion med nya sekvenseringstekniker - kan det ge framtidens matfisk?

Regnbåge och röding: Svenska, näringsrika fiskarter som idag finns i alldeles för liten skala för att möta ett växande behov. Under de kommande fyra åren samarbetar forskningsstationen VBCN och Khrystyna Kurta mot ett gemensamt mål - att undersöka möjligheterna att förbättra reproduktionen hos vad som skulle kunna bli framtidens matfisk. Följ med in i världen kring våra svenska fiskodlingar!

forskare-khrystyna-kurta-vid-slu

Fler nyheter från HBIO

Publicerad: 29 april 2024 - Sidansvarig: lisa.chroisty@slu.se
Loading…