Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för husdjurens biovetenskaper

Välkommen till institutionen där vi undervisar och forskar i områden från molekylära mekanismer och mikrobiologi till hela djurens struktur och funktion! Våra huvudsakliga ämnen är anatomi, fysiologi, biokemi, patologi, farmakologi, toxikologi, genetik, avel, immunologi, bakteriologi, virologi, parasitologi, epizootologi, komparativ medicin, livsmedelssäkerhet, bioinformatik och One Health. Vår forskning omfattar produktionsdjur, sällskapsdjur, försöksdjur och vilda djur.

Husdjursgenetik

Den genetiska variationen hos djur är grunden för vår verksamhet. Vi arbetar med djur i lantbruket, sällskapsdjur och en lång rad andra djur. Genom vår forskning, utbildning och samverkan med näringen och andra intressenter verkar vi för ett klokt nyttjande av genetiska resurser.

Biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap

Vi bedriver forskning inom djurhälsa, livsmedelssäkerhet och miljöhälsa, och ansvarar för cirka en tredjedel av undervisningen inom veterinärprogrammet

Lab

Anatomi, fysiologi och biokemi

Vi forskar, undervisar och informerar om djurens struktur och funktion vid hälsa, stress, sjukdom och i produktion, från molekylära mekanismer till hela djuret.

Aktuellt på HBIO: Doktorandprojekt: Projekt FIDO - Cancerbehandling från hund till människa

Cancer: Den näst vanligaste dödsorsaken hos människor i västvärlden, och en sjukdom som även drabbar hundar. Att hitta nya behandlingsmetoder kräver ofta lång tid, många misslyckade försök och ännu fler försöksdjurs liv. Men tänk om det inte behövde vara så. Tänk om det skulle gå att ta fram nya cancerbehandlingar för oss - och förbättra vården för våra cancersjuka hundar på vägen? Genom projekt FIDO med Mia Hedlund i spetsen, kan det bli möjligt.

doktorand-mia-hedlund-vid-slu

Fler nyheter från HBIO

Publicerad: 03 april 2024 - Sidansvarig: lisa.chroisty@slu.se
Loading…