Klimatförändringars effekter på välbefinnande och beteende: den kakaobaserade värdekedjan i Västafrika
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 1. Ingen fattigdom
- 5. Jämställdhet
- 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Kort om projektet
Klimatförändringarna har en direkt inverkan på möjligheten att driva jordbruk. Dessa effekter sträcker sig långt utanför den enskilda gården och påverkar där välmående hos icke jordbrukande individer och familjer, vars levnadsvillkor är beroende av skörden och dess biprodukter.
Konceptuella kopplingar mellan klimat och välbefinnande är välkända, men empiriska tillämpningar för att studera hur klimatet påverkar individers välbefinnande nerför lokala leveranskedjor i utvecklingsekonomier saknas i stort sett. Med torka som ett uttryck för klimatförändringar och den kakaobaserade värdekedjan som en mekanism för att koppla till ekologiska och sociala system så kommer vårt tvärvetenskapliga tema av forskare från Ghana, Liberia, Elfenbenskusten och Sverige med hjälp av en mix av kvantitativa och kvalitativa metoder att ta sig an följande forskningsfrågor:
- Utvärdera effekterna av torka på individer inom lokala värdekedjor vilkas välmående är starkt beroende av kakaoskördar;
- Identifiera beteendemässiga anpassningar hos aktörerna i värdekedjorna för att parera effekterna av tidigare och förväntad torka;
- Fastställa socialt acceptabla ingripanden som kan förstärka motståndskraften mot klimatförändringar inom de lokala värdekedjorna.
Detta treåriga projekt adresserar de viktiga dimensionerna fattigdom och jämställdhet där också mindre klimatförändringar kan ha en akut effekt på välfärden för kvinnor och jordlösa som är verksamma inom kakaoframställning och lokal handel. Ny kunskap kommer att lyfta fram mekanismer för klimatanpassning hos några av samhällets mest sårbara grupper. Vi kommer att föreslå socialt acceptabla policys som kan stärka motståndskraften mot torka, till nytta för hela det globala syd.
