
Ekologisk produktion som del av svensk livsmedelsberedskap
Sammanfattning och rekommendationer utifrån rapporten ”Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion” Rekommendationerna i policy briefen kan sammanfattas i tre punkter: 1. Stöd och stimulans för ekologisk produktion som en del av ett diversifierat svenskt lantbruk med hög självförsörjningsgrad 2. Stärk den inhemska produktionen av insatsvaror till det ekologiska lantbruket samt stimulera lokal och regional livsmedelsförädling 3. Satsa på forskning och utveckling inom ekologisk produktion och marknad

Kor och klimat
Kan klimatpåverkan som orsakas av utsläpp av växthusgaser från produktionssystem med idisslande djur, till exempel kor, får och getter, kompenseras av kolinlagring i betesmarker och på åkermark där djurens foder odlas? I en denna skrift redovisas kortfattat kunskapsläget vad gäller den frågan.

Nästa steg för ekologiskt lantbruk i Sverige – reflektioner från dialogsamtal
Under 2016 och 2017 genomförde EPOK dialogsamtal med en rad olika aktörer som på olika sätt är kopplade till det ekologiska lantbruket; producenter, rådgivare, förädlare, myndigheter, forskare, certifieringsorgan och miljöorganisationer. Dessa samtal har tillsammans med en uppföljande workshop som hölls i slutet av januari 2018, resulterat i en rapport om det ekologiska lantbrukets utveckling i Sverige.