
Om SLU Grogrund
SLU Grogrund har som huvuduppgift att vara ett kunskapsnav för svensk växtförädling. SLU Grogrund inrättades efter ett regeringsbeslut i SLU:s regleringsbrev för budgetåret 2018.
SLU Grogrund är kompetenscentrum och ett samverkansprogram som ska säkerställa tillgången till nya växtsorter anpassade för svenska odlingsförhållanden. Programmet ska bidra kraftfullt till en växande, hållbar och lönsam produktion av livsmedel i Sverige. Detta sker i en unik och nära samverkan mellan akademi, näring och samhälle.
Strategi, styrning och organisation
Programmet startade 2018, som ett resultat av den nationella livsmedelsstrategin, den statliga Konkurrenskraftsutredningen och Samverkansprogrammet för cirkulär och biobaserad ekonomi. SLU Grogrund bidrar till att uppfylla livsmedelsstrategins vision och mål, särskilt inom det strategiska området Kunskap och innovation.
Området har målet att stödja kunskaps- och innovationssystemet för att bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Det sker genom utveckling av livsmedelsgrödor, för svensk trädgårds- och jordbruksnäring, som möter de utmaningar, krav
och önskemål som produktionen står inför, till exempel en växande befolkning, beredskapsbehov, klimatförändringar och nya trender bland konsumenter.
SLU Grogrund är ett av SLU:s särskilda uppdrag från regeringen. Det är ett program organisatoriskt placerat direkt under fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Programmet samlar deltagare från olika fakulteter inom SLU, svenska lärosäten, växtförädlings- och livsmedelsföretag och andra samhällsaktörer
I regleringsbrevet står följande:
”Centret ska samla akademi och näringsliv och utveckla kompetens för att i enlighet med målen i livsmedelstrategin säkra tillgången till växtsorter för en hållbar och konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsproduktion i hela Sverige. Hänsyn till klimatförändringar och tillgång till biomassa för en cirkulär och biobaserad ekonomi ska också tas. Utveckling av kompetenser och nya tekniker inom växtförädling och utvärderingar av växtmaterial för marknaden ingår. I centrumets uppbyggnad bör erfarenheter och lärdomar från det skogliga området ingå för att täcka hela innovationskedjan.”