SLU Grogrund är ett kompetenscentrum vid SLU vars huvuduppgift är att utgöra ett kunskapsnav för svensk växtförädling. Inrättandet av Grogrund är ett regeringsbeslut i SLU:s regleringsbrev för budgetåret 2018.
SLU Grogrund är ett samverkansprogram som ska säkerställa tillgången till nya växtsorter anpassade för svenska odlingsförhållanden och kraftfullt bidra till en växande, hållbar och lönsam produktion av livsmedel i Sverige. Detta sker i en unik och nära samverkan mellan akademi, näring och samhälle.
Strategi, organisation och årsrapporter
SLU Grogrund är en långsiktig insats inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin. SLU Grogrunds verksamhet bidrar till att uppfylla livsmedelsstrategins vision och mål, särskilt inom det strategiska området Kunskap och innovation. Området har målet attstödja kunskaps- och innovationssystemet för att bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.
Hans Ramel, Lantbrukarnas riksförbund (ordförande i styrgruppen) Christina Lunner Kolstrup, dekan LTV-fak vid SLU Pär Ingvarsson, NJ-fak vid SLU (vice ordförande i styrgruppen) Pär-Johan Lööf, Lantmännen Johanna Wallsten, Länsstyrelsen Norrbotten Carl Jonson, Region Skåne Kalle Johansson, Sveriges Stärkelseproducenter
Programchef
Eva Johansson, SLU
Vice programchef
Therése Bengtsson, SLU
Utbildningskoordinator
Salla Marttila, SLU
Administration
Kompetenscentret SLU Grogrund är organisatoriskt placerat vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap (LTV) vid SLU. SLU Grogrund utgör en egen organisatorisk enhet i form av ett sekretariat direkt underställt LTV-fakultetens dekan. Dekanen för LTV-fakulteten ansvarar för att sekretariatet får erforderligt administrativt stöd.
SLU Grogrund leds av programchefen och utbildningskoordinatorn med stöd av handläggare, kommunikatörer, ekonomer, jurister och andra administrativa resurspersoner vid SLU. Forskare och andra som engageras i verksamheterna behåller sin organisatoriska hemvist vid en institution vid SLU, företag eller motsvarande.
I vår populärvetenskapliga årsrapport för 2024 kan du läsa om växtförädling av livsmedelsgrödor, sortprovning av bär och grönsaker och hur SLU Grogrund bidrar till det svenska förädlingsprogrammet för äpple. Trevlig läsning!
”SLU Grogrund fortsatte att utvecklas positivt under 2024, med utbildning av unga förmågor, utveckling av projekt och etablering av nya metoder av vikt för en framgångsrik växtförädling som stärker livsmedelssäkerheten, beredskapen och konkurrenskraften i Sverige. Under 2024 disputerade sex doktorander, och 27 studenter fick värdefull erfarenhet genom examensarbeten och praktik inom SLU Grogrunds projekt. Nya projekt om vete, potatis, äpple, ärta, vall, stärkelsepotatis, raps och sjukdomsresistens hos grödor etablerades för att med optimalt nyttjande av tekniker, personal och faciliteter inom akademi och näring säkerställa mat på bordet i en föränderlig omvärld." - Eva Johansson, SLU Grogrunds programchef.
Ur innehållet i SLU Grogrunds årsrapporter: SLU Grogrund i siffror, nya projekt, pågående projekt, publikationer och publicitet.
Programmet startade 2018, som ett resultat av den nationella livsmedelsstrategin, den statliga Konkurrenskraftsutredningen och Samverkansprogrammet för cirkulär och biobaserad ekonomi. SLU Grogrund bidrar till att uppfylla livsmedelsstrategins vision och mål, särskilt inom det strategiska området Kunskap och innovation.
Området har målet att stödja kunskaps- och innovationssystemet för att bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Det sker genom utveckling av livsmedelsgrödor, för svensk trädgårds- och jordbruksnäring, som möter de utmaningar, krav och önskemål som produktionen står inför, till exempel en växande befolkning, beredskapsbehov, klimatförändringar och nya trender bland konsumenter.
SLU Grogrund är ett av SLU:s särskilda uppdrag från regeringen. Det är ett program organisatoriskt placerat direkt under fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Programmet samlar deltagare från olika fakulteter inom SLU, svenska lärosäten, växtförädlings- och livsmedelsföretag och andra samhällsaktörer
I regleringsbrevet står följande:
”Centret ska samla akademi och näringsliv och utveckla kompetens för att i enlighet med målen i livsmedelstrategin säkra tillgången till växtsorter för en hållbar och konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsproduktion i hela Sverige. Hänsyn till klimatförändringar och tillgång till biomassa för en cirkulär och biobaserad ekonomi ska också tas. Utveckling av kompetenser och nya tekniker inom växtförädling och utvärderingar av växtmaterial för marknaden ingår. I centrumets uppbyggnad bör erfarenheter och lärdomar från det skogliga området ingå för att täcka hela innovationskedjan.”