SLU Nätverk växtförädling och avel

SLU Nätverk växtförädling och avel är ett samarbete mellan alla fyra fakulteterna vid SLU och syftar till att stärka och synliggöra aktuell forskning inom området vid SLU samt att öka interaktionen mellan forskning och utbildning.

Aktuellt

Nyheter

  • 2025-05-12

    Friska skogar i ett förändrat klimat – vägen till tåligare barrträd

    Matilda Stein Åslund har i sin doktorsavhandling studerat genetiska faktorer och miljöfaktorer som påverkar sjukdomar i barrträd. Det är ett viktigt steg för att bevara våra skogar under pågående klimatförändringar.
  • 2025-05-07

    Det är dags att inkludera mikrober i växtförädlingen

    I framtidens jordbruk räcker det inte att bara titta på själva växten – vi måste också tänka på de osynliga mikrober som lever kring rötterna. Forskare visar nu att samarbetet mellan växter och mikroorganismer kan bli avgörande för framtidens växtförädling.
  • 2025-05-02

    Hur grödor formar sina mikrobiella samhällen

    Med hjälp av mikrober kan växter växa bättre, hålla sig friska och tåla stress bättre. I en ny studie på korakan, en slags hirs, visar forskare att växter själva spelar en aktiv roll i att välja vilka mikrober som får leva i och omkring dem.
  • 2025-04-28

    Vem gör Sveriges bästa äppelmust?

    En bra must ska se fin ut, dofta av frukt och smaka på ett bra sätt. Dessa kvalitetsegenskaper utgör grunden för den bedömning juryn gör av inte mindre än 86 olika mustdrycker inför Must-SM den 9 maj.
  • 2025-04-16

    Har lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter av åkerböna

    Förädling av nya sorter av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige, och samtidigt främja användningen som livsmedel. Nu har Hannah Ohm från SLU undersökt 220 sorter från hela världen, och kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper såsom ...

Kommande händelser