Om oss
Nätverkets mål är att stärka och synliggöra aktuell forskning inom området vid SLU samt att öka interaktionen mellan forskning och utbildning.
Vill du vara med?
Alla som är intresserade av forskning inom växtförädling eller avel är välkomna att ansluta sig till vårt nätverk och att få vårt nyhetsbrev.
Aktuellt
-
Friska skogar i ett förändrat klimat – vägen till tåligare barrträd
Matilda Stein Åslund har i sin doktorsavhandling studerat genetiska faktorer och miljöfaktorer som påverkar sjukdomar i barrträd. Det är ett viktigt steg för att bevara våra skogar under pågående klimatförändringar. -
Det är dags att inkludera mikrober i växtförädlingen
I framtidens jordbruk räcker det inte att bara titta på själva växten – vi måste också tänka på de osynliga mikrober som lever kring rötterna. Forskare visar nu att samarbetet mellan växter och mikroorganismer kan bli avgörande för framtidens växtförädling. -
Hur grödor formar sina mikrobiella samhällen
Med hjälp av mikrober kan växter växa bättre, hålla sig friska och tåla stress bättre. I en ny studie på korakan, en slags hirs, visar forskare att växter själva spelar en aktiv roll i att välja vilka mikrober som får leva i och omkring dem. -
Vem gör Sveriges bästa äppelmust?
En bra must ska se fin ut, dofta av frukt och smaka på ett bra sätt. Dessa kvalitetsegenskaper utgör grunden för den bedömning juryn gör av inte mindre än 86 olika mustdrycker inför Must-SM den 9 maj. -
Har lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter av åkerböna
Förädling av nya sorter av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige, och samtidigt främja användningen som livsmedel. Nu har Hannah Ohm från SLU undersökt 220 sorter från hela världen, och kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper såsom ...