SLU Vattenforum

Vatten är livsviktigt. På SLU arbetar över 400 forskare och experter med vattenfrågor, från källa till hav. Vi bidrar med kunskap för att nå de globala hållbarhetsmålen i frågor som rör vattenkvalitet, livet i vatten och människans användning av vattenresurser.

Vattenuniversitetet SLU

SLU är ett vattenuniversitet. På SLU forskar vi om vattnet i skogslandskapet, vattenhushållningen i jordbruket, dricksvatten, vattnets kretslopp, ekologin i sjöar, vattendrag och hav, fisk, ekonomi, förvaltning och mycket mer. SLU Vattenforum samlar detta för att vi ska lära av varandra och att göra det enklare att utforska aktuella vattenfrågor på SLU.
Nyheter

Nyheter

  • 2025-07-24

    Vi lyssnar efter havskräftorna i Gullmaren – hjälp oss skydda försöken

    Just nu pågår ett pilotförsök i Gullmaren där SLU följer havskräftors rörelser med hjälp av små ljudsändare. För att skydda mätutrustningen och få tillförlitliga resultat ber vi fritidsfiskare att undvika burfiske i området – och gärna höra av sig om en märkt kräfta skulle fångas.
  • 2025-07-17

    Nya siffror på biologisk kvävefixering i naturen: Klimatmodeller kan behöva justeras

    Enligt en ny studie tycks den biologisk kvävefixeringen i världens skogar, prärier och andra naturtyper vara lägre än tidigare uppskattningar. Detta kan innebära att dagens klimatmodeller behöver justeras, eftersom växter behöver kväve för att avlägsna koldioxid från atmosfären.
  • 2025-07-16

    Undvik onödig närkontakt med djur på resan – så minskar du risken för smitta

    Att resa innebär ofta nya upplevelser – och ibland även närkontakt med djur. Men det är bra att känna till att vissa aktiviteter under resan kan öka risken att komma i kontakt med smittämnen som inte finns i Sverige, som till exempel rabies.
  • 2025-07-10

    Fler antagna till SLU:s grundutbildningar

    Antalet antagna till SLU:s grundutbildningar har ökat med 14 procent i år. Ett ökat intresse för skogliga utbildningar syns tydligt, men även för exempelvis lantmästar- och landskapsingenjörsutbildningarna. Dessutom fortsätter djurutbildningarna att locka många sökande.
  • 2025-07-09

    SLU:s förtjänstmedaljer 2025 till Göran Sandberg, Mårten Carlsson och Mariana Braga

    Nu har årets mottagare av SLU:s medaljer för förtjänstfulla insatser utsetts. Den stora förtjänstmedaljen går till professor Göran Sandberg. Förtjänstmedaljen i guld går till professor Mårten Carlsson, medan förtjänstmedaljen i silver går till forskare Mariana Braga.

Kunskapsbank

  • 2024-08-26

    Jäst i fodret kan förbättra fiskens immunfunktion

    Jästsvampen Yarrowia lipolytica kan vara av intresse som ingrediens i djurfoder på grund av sin goda näringssammansättning samt innehållet av immunstimulerande ämnen.
  • 2025-05-23

    Om NILS

    Nationella inventeringar med syfte att samla, analysera och presentera data om svensk natur. I inventeringarna ingår vanliga såväl som ovanligare naturtyper.
  • 2025-05-19

    Om WRAM

    Kunskapen om vilda djurs beteenden är viktig i både forskning och förvaltning.
  • 2025-05-09

    Hämta data

  • 2025-04-16

    Fiskefria områden

    I fiskefria områden tillåts inget fiske, och därmed skyddas arter och deras livsmiljöer. På SLU Aqua följer vi utvecklingen i Sveriges fiskefria områden och tar fram rekommendationer om hur de bäst kan utformas.