Julens matkultur

På den här sidan har vi dukat ett smörgåsbord av god kunskap inför julen. I år bjuder vi på en adventskalender i fyra avsnitt med filmer om julmat och hållbarhet. God jul från SLU Future Food!

Adventskalender om julmat och hållbarhet
Första advent

Julmaten och klimatmålen

Sällan är maten så i fokus som vid våra högtider; men för den som vill äta hållbart finns mycket att tänka på kring jul. Under december bjuder SLU Future Food på fyra adventsfilmer om julmat med vår måltidsexpert Richard Tellström. Första adventsfilmen handlar om julmaten och klimatmålen.

Andra advent

Julmaten och den sociala hållbarheten

Maträtterna på julbordet kan variera men berättar på olika sätt om vårt ursprung, vår släkt och vår familj. I vår andra adventsfilm reflekterar Richard Tellström, måltidsexpert vid SLU Future Food, över julmaten och den sociala hållbarheten.

Tredje advent

Julbordets traditioner

Julaftonsmåltiden är Sveriges äldsta levande mattradition. Men både maten, kombinationerna och till och med måltidsrytmen präglas faktiskt ändå på sitt sätt av nytänkande. Richard Tellströmreflekterar över julbordet.

Fjärde advent

Från överdåd till hållbarhet

Julbordet har av tradition kommit att bli ett överdåd av fisk och kött. I klimatomställningen skulle julmåltiden kunna bli mer hållbar, till exempel med akvatiska inslag som tång, alger, skaldjur och fiskar som vi ratar idag.

Jultraditioner med förhinder

Corona-julen 2020 innebar en kris – kunde julen alls firas? Villrådigheten blev till ett sållande bland traditionerna och man frågade sig vilka maträtter som egentligen bar på julen kärna. Framtida traditioner såg också dagens ljus, som utejulen med släkten, den digitala julens gemenskap, färdiga julmatskassar och take-away-jul utan skam. Richard Tellström, docent i måltidskultur, har skrivit en rapport som beskriver förändringen av jultraditioner, livsmedelskonsumtion och svenskarnas julfirande till följd av Covid-19-pandemin.
Krönikor

Julaftonsmåltiden – årets enda riktiga mattradition

Varför har vi skinka på julbordet? Hur gör de som kommer till Sverige utan en kulturell historia av julkorv, dopp-i-grytan och lussebullar? Varför blir julbordet en tidsresa? Läs Richard Tellströms tankar om detta här!

Pepparkakor i en skål med granris i bakgrunden. Foto.

Pepparkakan går tillbaka till framtiden

Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.

Feeding your mind - en podcast om framtidens mat

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden. Här finns avsnitt om mindre matsvinn och mer innovationer, framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar, akvakulturens möjligheter och utmaningar och mycket mer.