Julens matkultur

På den här sidan har vi dukat ett smörgåsbord av god kunskap inför julen. Här finns också en adventskalender i fyra avsnitt med filmer om julmat och hållbarhet. God jul från SLU Future Food!

Adventskalender om julmat och hållbarhet
Första advent

Julmaten och klimatmålen

Sällan är maten så i fokus som vid våra högtider; men för den som vill äta hållbart finns mycket att tänka på kring jul. Under december bjuder SLU Future Food på fyra adventsfilmer om julmat med vår måltidsexpert Richard Tellström. Första adventsfilmen handlar om julmaten och klimatmålen.

En man sitter i en fåtölj bredvid en julgran. På bordet en adventsljusstake och lussebullar. Foto.
Andra advent

Julmaten och den sociala hållbarheten

Maträtterna på julbordet kan variera men berättar på olika sätt om vårt ursprung, vår släkt och vår familj. I vår andra adventsfilm reflekterar Richard Tellström, måltidsexpert vid SLU Future Food, över julmaten och den sociala hållbarheten.

Tredje advent

Julbordets traditioner

Julaftonsmåltiden är Sveriges äldsta levande mattradition. Men både maten, kombinationerna och till och med måltidsrytmen präglas faktiskt ändå på sitt sätt av nytänkande. Richard Tellströmreflekterar över julbordet.

Fjärde advent

Från överdåd till hållbarhet

Julbordet har av tradition kommit att bli ett överdåd av fisk och kött. I klimatomställningen skulle julmåltiden kunna bli mer hållbar, till exempel med akvatiska inslag som tång, alger, skaldjur och fiskar som vi ratar idag.

Jultraditioner med förhinder

Corona-julen 2020 skapade en kris – kunde julen ens firas? Villrådigheten ledde till att man frågade sig vilka maträtter som verkligen bar julens kärna. Samtidigt föddes nya traditioner. I den här rapporten beskriver Richard Tellström, docent i måltidskultur, hur jultraditioner, livsmedelskonsumtion och svenskarnas firande förändrades under pandemin.
Krönikor

Julaftonsmåltiden – årets enda riktiga mattradition

Varför har vi skinka på julbordet? Hur gör de som kommer till Sverige utan en kulturell historia av julkorv, dopp-i-grytan och lussebullar? Varför blir julbordet en tidsresa? Läs Richard Tellströms tankar om detta här!

Pepparkakor i en skål med granris i bakgrunden. Foto.

Pepparkakan går tillbaka till framtiden

Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.

Bröd och en burk med sill på en skärbräda. Foto.

Sillen - historia, samtid, framtid och ett omistligt kulturarv

Sill är en given rätt på julbordet. När började vi äta sill och hur har tillagningen ändrats genom århundradena? Måltidsforskaren Richard Tellström bjuder på en historisk exposé över sillen!

Fler artiklar om julens mat

Julig gröt på kulturspannmål

Varför inte prova en annorlunda julgröt i år, med julens kryddor och kulturspannmål? Sébastien Boudet bjuder på recept på en julig gröt som tar 15 minuter att göra, plus tiden det tar att låta spannmålet ligga i blöt.

Frostat rött äpple och grankvistar. Foto.

Traditionella juläpplen

Välj dina juläpplen med omsorg och njut fullt ut. Här berättar Nationella genbanken om traditioner med juläpplen och tipsar om några passande sorter.

Två grisar bökar i jorden, foto.

Hållbar grisproduktion

Vilka faktorer har störst inverkan för en övergång till mer hållbara system för svensk grisproduktion? Ett SLU-projekt har undersökt effekten av fyra framtidsscenarier för en mer hållbar grisproduktion

Feeding your mind - en podcast om framtidens mat

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden. Här finns avsnitt om mindre matsvinn och mer innovationer, framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar, akvakulturens möjligheter och utmaningar och mycket mer.