Julens matkultur

På den här sidan har vi dukat ett smörgåsbord av god kunskap inför julen. I år bjuder vi på en adventskalender i fyra avsnitt med filmer om julmat och hållbarhet. God jul från SLU Future Food!

Jultraditioner med förhinder

Corona-julen 2020 innebar en kris – kunde julen alls firas? Villrådigheten blev till ett sållande bland traditionerna och man frågade sig vilka maträtter som egentligen bar på julen kärna. Framtida traditioner såg också dagens ljus, som utejulen med släkten, den digitala julens gemenskap, färdiga julmatskassar och take-away-jul utan skam. Richard Tellström, docent i måltidskultur, har skrivit en rapport som beskriver förändringen av jultraditioner, livsmedelskonsumtion och svenskarnas julfirande till följd av Covid-19-pandemin.

Feeding your mind - en podcast om framtidens mat

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden. Här finns avsnitt om mindre matsvinn och mer innovationer, framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar, akvakulturens möjligheter och utmaningar och mycket mer.