
Julmaten och klimatmålen
Sällan är maten så i fokus som vid våra högtider; men för den som vill äta hållbart finns mycket att tänka på kring jul. Under december bjuder SLU Future Food på fyra adventsfilmer om julmat med vår måltidsexpert Richard Tellström. Första adventsfilmen handlar om julmaten och klimatmålen.

Julmaten och den sociala hållbarheten
Maträtterna på julbordet kan variera men berättar på olika sätt om vårt ursprung, vår släkt och vår familj. I vår andra adventsfilm reflekterar Richard Tellström, måltidsexpert vid SLU Future Food, över julmaten och den sociala hållbarheten.

Julbordets traditioner
Julaftonsmåltiden är Sveriges äldsta levande mattradition. Men både maten, kombinationerna och till och med måltidsrytmen präglas faktiskt ändå på sitt sätt av nytänkande. Richard Tellströmreflekterar över julbordet.

Från överdåd till hållbarhet
Julbordet har av tradition kommit att bli ett överdåd av fisk och kött. I klimatomställningen skulle julmåltiden kunna bli mer hållbar, till exempel med akvatiska inslag som tång, alger, skaldjur och fiskar som vi ratar idag.
Jultraditioner med förhinder

Julaftonsmåltiden – årets enda riktiga mattradition
Varför har vi skinka på julbordet? Hur gör de som kommer till Sverige utan en kulturell historia av julkorv, dopp-i-grytan och lussebullar? Varför blir julbordet en tidsresa? Läs Richard Tellströms tankar om detta här!

Pepparkakan går tillbaka till framtiden
Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.