
Ett poddavsnitt om vattnet i matlandskapet
Vårt jordbruk är extremt sårbart för både för lite och för mycket vatten. För hundra år sedan satsade Sverige stort på dränering, men sedan dess har inga motsvarande storsatsningar gjort på vatteninfrastrukturen. Hur ser det ut idag, och vad behöver göras för att möta klimatförändringarna? Lyssna på ett avsnitt av podden Feeding your mind.

SR Klotet om extremväder och svenskt lantbruk
Klimatförändringarna kan ge oss en varmare och längre odlingssäsong. Men även mer extremt väder. Mer regn som faller vid fel tidpunkt, med torka och översvämningar som följd. I det här avsnittet av SR-programmet Klotet medverkar SLU-forskarna Göran Bergkvist och Elin Röös.

Klimat, mat och beredskap i norra Sverige
När klimatförändringar ritar om kartan i Europa kommer kanske produktionen av mat att behöva flytta norrut. I november 2023 bjöd Länsstyrelsen Västerbotten och SLU in till ett tvärvetenskapligt samtal om hållbar livsmedelsproduktion i norra Sverige. Här har vi samlat slutsatser och reportage från dagen.

Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala?
Sverige behöver skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras? Vem ska göra det - och vem ska betala? Den frågan lyfte SLU Future Food i Almedalen 2024. Se seminariet i efterhand här.

Effekter på djurhälsa och foder inom svensk mjölkproduktion
Vilka erfarenheter kan dras från torkan sommaren 2018 och vilka lösningar fungerade i praktiken? SLU Future Food tillsammans med Växa Sverige anordnade ett seminarium om detta i september 2021. Här kan du se seminariet.

Jordbrukets klimatanpassning
Jordbrukets anpassning till klimatförändringarna är livsnödvändigt för vår livsmedelsförsörjning. I den här rapporten diskuteras den klimatanpassning som behövs för att växtodling och djurproduktion i det svenska jordbruket ska kunna producera livsmedel i tillräcklig mängd.

Klimatanpassning av svensk animalieproduktion
Rapporten visar på sårbarheter, anpassningsbehov, möjliga åtgärder och kunskapsbehov för att produktionen av animaliska livsmedel ska bli mer robust och flexibel än i dag.

Äldre sorters spannmål och extremvädret 2018 – hur gick det?
Under 2018 diskuterades äldre spannmålssorter, s.k. kultursorter, och deras större förmåga att tolerera extremväder. Hur skiljde sig avkastningen 2018 mellan kultursorter och moderna sorter i ekologisk odling?

Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist
Torkan i Sverige 2018 medförde avsevärt mindre skördar av vallfoder än normalt. För att klara försörjningen av djuren sökte djurägare alternativ. Här sammanställs gammal och ny kunskap inför kommande odlingssäsonger med liknande utmaningar som 2018 års torka.

Strategier i ekologisk produktion i Sverige för att öka resiliens mot extrem torka
Med utgångspunkt i ekologisk produktion i Sverige kartlägger rapportens författare vilken kunskap och vilka åtgärder jordbrukaren använder i växtodlingen och i mjölk- och nötköttsproduktionen för att hantera torka.