Livsmedelsberedskap handlar om att vara förberedd på det oförutsedda
Idag bygger livsmedelsförsörjningen till stor del på specialisering, stordrift, just-in-time-systemet och global import. Det gör samhället sårbart. Men sårbarheterna kan byggas bort genom ett långsiktigt arbete för att skapa ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem. Ett sådant system är robust nog att klara kristider och går i många fall hand i hand med den klimatanpassning som vårt samhälle behöver göra.
Artiklar om livsmedelsberedskap
-
SLU bidrar när Sveriges beredskap stärks
Sveriges förmåga att förebygga och hantera kriser och hot stärks – och SLU har en viktig roll i det arbetet. Inom ramen för det nya lärosätessamarbetet Campus totalförsvar bidrar 36 lärosäten i att stötta landets totalförsvar. -
Tillgång till utsäde i beredskapstider
Odlare i såväl lantbruket som trädgårdsnäringen behöver utsäde för att kunna odla mat till människor och djur. Hur säkras tillgången vid kriser? -
SLU medverkar i fem nya centrumbildningar för livsmedelsberedskap
I november 2024 tillkännagav Formas vilka ansökningar som beviljats medel i utlysningen "Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet". Fem satsningar har beviljats medel, och SLU medverkar som akademisk partner i alla fem. -
Små robusta mjölkgårdar är lösningen på många problem
En ny policy brief från SLU Future Food framhåller de små robusta mjölkgårdarnas alla fördelar och uppmanar till att skapa förutsättningar för att de ska frodas.
Publikationer
Rapporter, policy briefs, remissvar och inspel. Här hittar du publikationer från SLU Future Food.