Hållbar livsmedelsberedskap

Beredskap handlar om att förbereda för det oförutsedda. Genom att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem kan vi bygga upp robusta system som även klarar påfrestningarna under kriser. På den här temasidan samlar vi rapporter och annat material från SLU med koppling till hållbarhet och beredskap.

Livsmedelsberedskap handlar om att vara förberedd på det oförutsedda

Idag bygger livsmedelsförsörjningen till stor del på specialisering, stordrift, just-in-time-systemet och global import. Det gör samhället sårbart. Men sårbarheterna kan byggas bort genom ett långsiktigt arbete för att skapa ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem. Ett sådant system är robust nog att klara kristider och går i många fall hand i hand med den klimatanpassning som vårt samhälle behöver göra.
Vinjettbild för podden Feeding your mind.
Poddavsnitt

Ett gyllene tillfälle att ställa om

Bränslepriserna, matpriserna och inflationen stiger. Är krisläget något som kommer att snabba på eller bromsa den nödvändiga omställningen mot hållbara livsmedelssystem? Vi står inför ett historiskt vägval just nu, menar de tre SLU-forskare som intervjuas i det här avsnittet av podden Feeding your mind.

Rödklöver, foto: SLU
Policy brief

Förbättrad livsmedelsberedskap genom resiliens

Genom att fokusera på ökad resiliens kan både förbättrad livsmedelsberedskap och utveckling i linje med ett mer hållbart livsmedelssystem uppnås. Policy brief från forskningsprogrammet Mistra Food Futures.

Forskare med växter i ett växthus, foto.

SLU medverkar i fem nya centrumbildningar för livsmedelsberedskap

SLU medverkar i fem nya Formas-finansierade centrumbildningar som ska bidra till utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem, och där frågeställningar kring livsmedelsberedskap är i fokus.

Vindkraftverk i moln, foto: Pixabay

Campus totalförsvar

SLU medverkar i Campus totalförsvar, ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten med målet att stärka Sveriges totalförsvar genom utbildning och forskning. Läs mer om samarbetet här.

En stor hög med vetekorn. Foto: Shutterstock.
Inspelning

Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara livsmedelssystem?

Ett system som bygger på resiliens är förberett för att stå emot störningar och samtidigt vara flexibelt nog för att kunna ställa om och anpassa sig. Hur når vi dit? Det här seminariet i Almedalen i juni 2024 organiserades av SLU Future Food och Mistra Food Futures.

Betande kor. Foto: SLU

Beredskap inom ekologisk produktion

SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har sammanställt befintlig kunskap kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Arbetet har resulterat i en rapport och en policy brief.

Artiklar om livsmedelsberedskap

  • 2025-05-28

    SLU bidrar när Sveriges beredskap stärks

    Sveriges förmåga att förebygga och hantera kriser och hot stärks – och SLU har en viktig roll i det arbetet. Inom ramen för det nya lärosätessamarbetet Campus totalförsvar bidrar 36 lärosäten i att stötta landets totalförsvar.
  • 2025-05-13

    Tillgång till utsäde i beredskapstider

    Odlare i såväl lantbruket som trädgårdsnäringen behöver utsäde för att kunna odla mat till människor och djur. Hur säkras tillgången vid kriser?
  • 2024-12-13

    SLU medverkar i fem nya centrumbildningar för livsmedelsberedskap

    I november 2024 tillkännagav Formas vilka ansökningar som beviljats medel i utlysningen "Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet". Fem satsningar har beviljats medel, och SLU medverkar som akademisk partner i alla fem.
  • 2025-06-04

    Små robusta mjölkgårdar är lösningen på många problem

    En ny policy brief från SLU Future Food framhåller de små robusta mjölkgårdarnas alla fördelar och uppmanar till att skapa förutsättningar för att de ska frodas.

Publikationer

Rapporter, policy briefs, remissvar och inspel. Här hittar du publikationer från SLU Future Food.