Social hållbarhet i livsmedelssystemet

En viktig del av ett hållbart livsmedelssystem är att den som producerar maten har schyssta arbetsvillkor, upplever trygghet för sig och sin familj, och känner uppskattning för sin roll som livsmedelsproducent.

Social hållbarhet - ett komplext ämne

Den sociala hållbarhetsdimensionen handlar till stor del om välbefinnande, hälsa, rättvisa, makt, mat, rättigheter och individens behov. Social hållbarhet är ett komplext ämne som bland annat leder till olika typer av rättsfrågor och diskussioner, till exempel om vem som betalar för ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Social hållbarhet omfattar även djuren i livsmedelsproduktionen och konsumenterna av maten.
Läs rapporter om social hållbarhet
Rapport

Svensk mjölkproduktion under 40 år

Med fyra decennier av bransch-tidningen Husdjur som huvudsakligt källmaterial fångar Carin Martiin, agronom, agrarhistoriker och tidigare mjölkproducent, fyra decenniers vardag och dramatik i och omkring de svenska ladugårdarna.

Rapport

Lantbrukares psykiska hälsa

Läs en rapport om lantbrukares psykiska hälsa. Mätningen ska användas som kunskapsunderlag med förslag på åtgärder för att stärka ett hållbart arbetsliv för Sveriges lantbrukare.

Rapport

Sveriges förändrade lantbruk

Läs om lantbrukarnas egna röster om förändringar sedan 1990-talet och strategier inför framtiden.

Rapport

Olycksfall i jordbruket

Läs om riskfaktorerna stress och trötthet och deras betydelse för olycksfall i jordbruket. Rapporten är ett underlag till förebyggande insatser och baseras dels på en omfattande litteraturgenomgång och intervjuer med olycksdrabbade lantbrukare.

Rapport

Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion

Djurproducenter i Sverige drabbas både personligt och som företagare av djurrättsaktivister och annan brottslighet. Polisen bör prioritera dessa brott i större utsträckning för att öka tryggheten hos landets djurproducenter.

Se och lyssna
Webbinarium

Hur mäter man social hållbarhet med livscykelanalys?

Produkter behöver vara ekonomiskt och ekologiskt men också socialt hållbara för att platsa i framtidens livsmedelssystem enligt Agenda 2030. Livscykelanalys används för att mäta miljöpåverkan, men hur mäter man den sociala hållbarheten?

Webbinarium

Social hållbarhet i livsmedelssystemet

Ett hållbart livsmedelssystem möjliggör en tryggad livsmedelsförsörjning utan att kompromissa med de ekonomiska, sociala och miljömässiga grunderna. I detta webbinarium fokuserar vi på de sociala dimensionerna av ett hållbart livsmedelssystem.

Podd

Lantbrukslogik

Vem vill, vågar och orkar satsa på en bransch som är i händerna på klimatförändringar, politiska beslut och konsumenternas val? Lantbrukarna ligger ofta steget före i framtidstänket, med en stark känsla och passion för lantbruket oavsett produktionsinriktning. Lyssna på podden Feeding your Mind.