Antimikrobiell resistens
Susanna är SLU's nya professor i One Health och antimikrobiell resistens
Jag vill stärka SLU:s AMR-arbete inom One Health, knyta samman forskargrupper för att möta denna komplexa utmaning och öka synligheten för SLU:s One Health-forskning nationellt och globalt.
Säker mat och friska människor – hur forskning inom One Health gör skillnad
När djur hålls nära människor och när djur och livsmedel säljs på traditionella marknader med bristfällig hygien och biosäkerhet ökar dock risken för spridning av bakterier som orsakar sjukdomar eller antimikrobiell resistens (AMR).
Salmonellasmitta involverar flera sektorer
Studien har en tydlig One Health-koppling. Den fokuserar på hur överföringen av salmonellasmittan omfattar flera sektorer: humana hälsorisker genom livsmedelskedjan, djurhälsoproblem bland köttdjuren, samt miljöfaktorer som bidrar till smittspridning från gård till matmarknad.
Samarbete mellan sektorer krävs för att bekämpa antibiotikaresistens
Antibiotikaresistens är ett tydligt One Health-problem eftersom bakterier sällan är begränsade till en enda djurart eller plats. Detta innebär att resistens som utvecklas hos boskap kan spridas till människor, till exempel genom direktkontakt, via miljön eller via livsmedel av animaliskt ursprung.
Hur nedbrytningsprodukter från antibiotika och antivirala medel påverkar sjöar och vattendrag
Våra resultat visar att vissa nedbrytningsprodukter av antibiotika kan behålla antibakteriell aktivitet. Detta är relevant för flera områden inom One Health, särskilt med tanke på utmaningen med antimikrobiell resistens.
Arbete över gränserna för att hantera antibiotikaresistens
Vid Uppsala Antibiotic Center (UAC) arbetar vi tvärvetenskapligt för att bekämpa antibiotikaresistens. Vi samlar forskare från bland annat medicin, biologi, farmaci, kemi, teknik och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet och SLU. På UAC anser vi att inget enskilt område kan lösa detta problem på egen hand.
Biofilmer i djursjukvård – en okänd risk?
Biofilmer kan bära patogener och antibiotikaresistens och är svåra att få bort vid rengöring. I djursjukvård vet vi ännu lite om hur vanliga de är – detta projekt ska ta reda på mer.
"The Swedish experience"- en sammanfattning av de svenska insatserna för en låg nivå och försiktig användning av antibiotika i djurproduktion
Rapporten beskriver det svenska arbetet för att uppnå ansvarsfull användning av antibiotika till djur liksom viktiga framgångsfaktorer och erhållna lärdomar. Rapporten är skriven på engelska.
Antimikrobiell resistens – den tysta pandemin
Konsumtionen av antibiotika i världen ökar, och bakterierna blir dessutom alltmer resistenta mot en av våra främsta mediciner – antibiotikan. Här presenterar vi två berättelser som belyser hur SLU bidrar i kampen mot antimikrobiell resistens.
Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv
Antibiotikaresistens är ett av vår tids största hot mot både människors och djurs hälsa. För att möta denna globala utmaning krävs forskning som tar hänsyn till hela ekosystemet – djur, människor och miljö – i ett tvärvetenskapligt One Health-perspektiv.
Campylobacter hyointestinalis – vanligare än väntat
Campylobacter är den vanligaste orsaken till bakteriell gastroenterit hos människor, och nötkreatur är en av dess potentiella reservoarer. En studie jämförde olika odlingsmetoder för att upptäcka Campylobacter i nötkreaturs avföring och fann att C. hyointestinalis är mycket vanligare hos nötkreatur än man tidigare trott. (Foto: Lisa Chröisty)
MOOC: Effective Livestock Production with Low Use of Antibiotics
Lär dig vad antibiotikaresistens är och hur du kan förebygga den samtidigt som du ökar produktiviteten bland dina djur i denna omfattande öppna onlinekurs. Kursen är på engelska.
Från boskapspest till antibiotikaresistens
Det började med en boskapspest på 1700-talet som bara måste stoppas. År 2025, när svensk veterinärmedicin firar sitt 250-årsjubileum, är den kanske största utmaningen den obevekligt växande antibiotikaresistensen.