2010

Sidan granskad:  2025-04-01

Växande yrkeskår med naturvägledare; Att skriva om natur; Äventyret naturen; Spelregler vid naturguidning; Naturguidning för 2010-talet; Utvärdera naturvägledning; Samråd för utbildare om naturvägledning och certifiering.

Samråd för utbildare om naturvägledning och certifiering

2 december i Uppsala

CNV anordnade ett samrådsmöte för utbildare inom naturvägledningsområdet i Uppsala. Frågor som diskuterades var: Vilka behov finns det när det gäller att utveckla utbildningar inom naturvägledning? Vilka samverkansmöjligheter finns det mellan utbildningar så att naturvägledningen kan utvecklas i Sverige? Hur vill utbildare att ett nationellt certifieringssystem för naturguider utformas? Vilka behov och fördelar kan finnas med att bilda ett nätverk för utbildare inom naturvägledning i Sverige? Intresset var stort för att fortsätta träffas framöver och CNV planerar att ordna fler liknande möten. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentationen.

Att utvärdera naturvägledning

11 november i Örebro

Seminariet var en del i CNV:s arbete med att utveckla kunskap om uppföljning, utvärdering och kritisk granskning av projekt och aktiviteter inom naturvägledning. En översikt över motiv och metoder för utvärdering gavs, liksom praktiska exempel på utförda studier. Erfarenheter, arbetssätt och metoder från Danmark och Finland – som ligger före Sverige i dessa frågor – presenterades. Forskaren Anders Lindhagen medverkade som expert på besökarundersökningar. Seminariet innebar också en chans att höra mer om det målmedvetna arbete som lagts ned i Örebro kommun på att göra naturen nära staden allt tillgängligare för allmänheten. Mats Rosenberg och Malin Björk berättade om hur den idag mycket attraktiva närnaturen i Örebro växt fram och hur man arbetar för att säkra den långsiktigt. Niklas Jarl och Birgitta Jansson från Örebro naturskola vid Naturens hus visade hur man arbetar med naturvägledning i området idag. I workshopform utomhus diskuterades hur verksamheterna i Örebro skulle kunna följas upp och utvärderas i framtiden. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentationen.

Naturguidning för 2010-talet

15 oktober i Visby.

CNVs seminarium Naturvägledning för 2010-talet genomfördes på Gotlands museum i Visby. Seminariet var öppet för alla naturvägledare men främst personal från Naturum (som hade konferens på Gotland i anslutning till seminariet) hittade dit - stormvindar på Östersjön hejdade fastlänningarna. Under ledning av en dramapedagog och en processledare fick deltagarna fundera över vad det betyder att göra sin naturguidning till en konst. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentationen.

Spelregler för naturguidning

21 september i Stockholm

CNV och Naturvårdsverket arrangerade en workshop om spelregler för naturguidning. Representanter för både kommersiella, ideella och offentliga aktörer deltog på mötet som ägde rum i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm. Tanken med mötet var att ge tillfälle till dialog kring frågor om vem som gör vad, med vilka motiv och på vilka villkor det sker inom naturguidning i Sverige idag. Hur ser marknaden ut? Finns en konkurrenssituation? Ett mål med mötet var att få inblick i de olika aktörernas perspektiv och landa i några gemensamma frågor som är centrala för att utveckla och stärka naturguidningen i Sverige. Några av de viktigaste slutsatserna var att samtliga aktörer delar ambitionen att få ut fler människor i naturen och att marknadsföring av naturupplevelser och samverkan mellan olika aktörer bör och har goda möjligheter att utvecklas. Verktyg för att bedöma vilka aktörer som kan lyftas fram av myndigheter och för att bedöma guider kompetens efterfrågas. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentationen.

Äventyret naturen - naturvägledning för barn och unga

14 juni i Tyresta

53 naturvägledare samlades, som på olika sätt arbetar med naturvägledning för barn och unga, i Tyresta nationalpark för CNV:s seminarium Äventyret naturen. Deltagarna kom från stora delar av södra Sverige (och Norge!) och speglade väl olika kontaktytor mellan barn och natur: naturskolor, naturum, djurpark, ideella föreningar. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentationen.

Att skriva om natur

16 april i Stockholm

26 deltagare från naturvårdsstiftelser, länsstyrelser och kommuner samlades den 16 april på naturvårdsverket för att ägna en hel dag åt konsten att skriva bra texter om natur på skyltar och i foldrar. Thomas Öberg från Natur i norr var kursledare. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentationen.

Naturvägledare- en växande yrkeskår

11-12 februari i Stockholm

Hur bygger vi en stabil yrkeskår av naturvägledare i Sverige? Hur kan man höja statusen på naturvägledning och göra den till en naturlig del av landets kulturutbud? Hur underlättar vi för naturturismföretagare att bygga hållbara verksamheter? Vilka konkreta satsningar krävs för att få mer och ”vassare” naturvägledning i Sverige? CNV deltog med en workshop på Folk och natur 2010 – framtidens friluftsliv på Sånga Säby i Stockholm 11-12 februari 2010.

Kontakt