2020
Berätta om det stora utifrån det lilla; Vattenpedagogik i Bottenviken; Hälsa; Handla upp bra naturvägledning; Certified Interpretive Guide; Limnisk pedagogik; Att sprida ringar på vatten; Fortbildningar för nationalparksaktörer; Naturvägledning som stöttar skolan
Digital träff med limniska nätverket
9 december
På årets sista träff med limniska nätverket fick vi höra hur naturum Vattenriket och Hamra nationalpark jobbar med utomhuspedagogik och vatten. Läs mer för att lära dig om vattenrikesnurran och hur eleverna på Los skola jobbar som naturvägledare för en dag. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentation.
Naturvägledning som stöttar skolan
26 november. Seminarium
CNV höll i samarbetet med Naturskoleföreningen i det digitala seminariet Naturvägledning som stöttar skolan. På seminariet samlade vi naturvägledare som vill stötta skolan med rum för lärande och upplevelser i naturen. Vi fokuserade på hur naturvägledare kan samverka, nätverka och stötta skolor i deras verksamhet. Hur kan aktiviteter för skolan skräddarsys, anpassas till kursplanerna och tillgängliggöras på webben? Goda exempel från naturum, naturskolorna med flera lyftes fram och diskuterades. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentation.
Fortbildningar som kompletterar aktörsutbildningen
17 november
På detta webbinarium för nationalparksförvaltare fokuserade vi på steget efter utbildningen för lokala aktörer i en nationalpark. Vi visade på möjligheter att vidareutveckla guideverksamhet och värdskap i nationalparkerna och presenterade fortbildningar som skulle kunna vara av intresse för de lokala aktörerna samt andra som kommunicerar med besökare om nationalparkens värden. Dessutom presenterade vi den nya möjligheten till certifiering av naturguider och hur den förhåller sig till utbildningar med mera. Dokumentation "Webbinarium för förvaltare av Sveriges nationalparker"
Att sprida ringar på vatten - en digital konferens om vattenpedagogik
2-3 november
Hur mår våra vatten? Vad gör vi åt det? Hur kommunicerar vi kring detta?
De här frågeställningarna fördjupade vi oss i på den nationella konferensen i vattenpedagogik. Vi fick lära oss mer om miljötillståndet i våra vatten, både inlandsvatten och havet. Vi fick inblick i vad som görs för att förbättra vattenmiljön och lära oss mer om hur vi kan sprida ringar på vatten, alltså öka kunskap och skapa engagemang för våra vattenmiljöer. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentation.
Digital träff med limniska nätverket
8 oktober
Ett friskt vattendrag har en hög biologisk mångfald. Vilka arter signalerar ett friskt vattendrag? Hur kan vi enkelt ta reda på vilka arter som finns i våra vattendrag? Om du inte kunde närvara så finns träffen inspelad. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentation.
Kursen Certified Interpretive Guide
Februari och september.
CNV höll i kursen Certified Interpretive Guide på uppdrag av Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen. Det var 11 personer som deltog på hela kursen. Utbildningen är riktad till dig som är verksam naturvägledare och vill spetsa din kompetens för att guida på ett professionellt sätt i natur och kulturmiljö. Den är utformad av den europeiska organisationen Interpret Europe och godkänd kurs ger certifiering enligt europeisk standard. Mer om kursen "Certified Interpretive Guide".
Att handla upp bra naturvägledning
22 september
På detta webbinarium för nationalpaarksförvaltare fokuserade vi på hur förvaltare med hjälp av konsulter, kan ta fram nationalparksskyltar, audioguider, foldrar mm, där innehållet motsvarar världsledande pedagogik. Hur förvaltare framgångsrikt kan arbeta med konsulter för att ta fram obemannad naturvägledning till nationalparker av hög kvalitet – målbilden är att nationalparkernas pedagogik ska vara världsledande.Läs mer om och se inspelning av webbinariet.
Naturvägledning och hälsa i Söderåsens nationalpark
1 - 2 september. Seminarium
Skyddad natur är en självklar och fantastisk arena för aktiviteter som bidrar till folkhälsa. Men vad gäller, vem gör vad och vilken typ av aktiviteter är lämpliga för att både natur och människa ska må bra? Varför är det så viktigt att naturvägledning bidrar till besökare förstår och skapar en relation till platsen de besöker? Vi på CNV, naturum Söderåsen och SLU:s framtidsplattform djur, natur och hälsa är mycket glada över att vi fick tillfälle att diskutera det under två fina septemberdagar i Söderåsens bokskogssalar med ett fantastiskt gäng av representanter för företag, förvaltare, naturum, kommuner, studieförbund med flera som delade intresset för dessa frågor. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentation.
Vattenpedagogik i Bottenviken och dess avrinningsområde
19 maj. Limniska nätverket, digitalt möte
De nationella nätverken för limnisk- och marin pedagogik bjöd in till en gemensam workshop för dem som jobbar med kunskapshöjande aktiviteter i och om vatten, i Bottenviken eller i dess avrinningsområde. Under en halvdags digital workshop fick deltagarna möjlighet att träffas, inspireras och få dela erfarenheter med andra. Kontakta CNV för att få ta del av dokumentation.
Att berätta om det stora med utgångspunkt i det lilla
11 mars
Ett webbinarium för nationalparksförvaltare. Med naturvägledning kan vi väcka fascination inte bara för det självklara och storslagna i våra parker, utan också för det lilla, mindre iögonenfallande. Utifrån våra platser och vad som finns där kan vi dela upplevelser och berättelser med besökarna som ger sammanhang och aha-upplevelser och som hjälper oss att lyfta större frågor om ekologi, biodiversitet, klimat och miljö.Läs mer och se inspelning av "Webbinarium för förvaltare av Sveriges nationalparker: Att berätta om det stora med utgångspunkt i det lilla".
Kontakt
-
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)