
Dricksvatten
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. I Sverige konsumerar varje vuxen person cirka 2 liter dagligen för dryck och matlagning. Denna höga användning gör det viktigt med kunskap om skadliga föroreningar, eftersom de trots låg dos kan leda till allvarliga hälsoeffekter med frekvent konsumtion.
Det är viktigt att skadliga ämnen i dricksvatten upptäcks i ett tidigt skede för att kunna vidta nödvändiga åtgärder och undvika negativa effekter på hälsan. Därför behöver vi fördjupa vår kunskap om skadliga ämnen och hur de kan hanteras, och stötta vattenproducenter och myndigheter i att fatta välgrundade beslut om åtgärder och reningstekniker.
Utmaningarna som driver vår forskning
För att säkerställa att vi har rent dricksvatten i framtiden, kräver en djupgående förståelse av de utmaningar som uppkommer i samband med förekomst av hälsofarliga organiska mikroföreningar, algblomningar, klimatförändringar och antimikrobiell resistens. Det finns tiotusentals kemiska ämnen i miljön som potentiellt utgör en risk för människors och miljöns hälsa. Endast en bråkdel av dessa föroreningar omfattas av dagens standardiserade övervakningsprogram. Begränsad kunskap ökar risken för skador på miljön, djurlivet och människan.
Vår forskningsinriktning
Vår forskning är inriktad på att utveckla nya, samt att förbättra befintliga, metoder för att upptäcka och riskbedöma organiska mikroföroreningar i vatten. Vi arbetar bland annat med att utveckla integrerad kemisk-bioanalytiska metodik som gör det möjligt att identifiera vilka ämnen som orsakar toxiska effekter. Vi undersöker även hur reningstekniker kan effektiviseras, till exempel genom att kombinera flera olika tekniker.
Exempel på pågående forskningsprojekt
För att säkerställa ett hälsosamt dricksvatten har Livsmedelsverket beslutat om en ny gräns för per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i kommunalt dricksvatten (totalt 4 ng/liter för fyra PFAS-ämnen). En kartläggning från 2021 visade att över två miljoner svenskar konsumerar vatten i en mängd som överskrider de föreslagna gränsvärdena. Vårt forskningsprojekt SIDWater är inriktat på att säkerställa hållbara och innovativa lösningar för dricksvattenrening i stor skala, både för vattenförsörjning och återanvändning.
Vatten i en cirkulär ekonomi
I Sverige utgör grundvatten, antingen direkt eller genom konstgjord infiltration, källan till ungefär hälften av det kommunala dricksvattnet. Därför är det avgörande att upprätthålla en hög kvalitet på vårt grundvatten. Vid vår institution bedriver vi forskning med syfte att utveckla tillförlitliga metoder för att upptäcka och kvantifiera halter av antimikrobiella ämnen och andra organiska mikroföroreningar i både avloppsvatten och grundvatten.
Exempel på forskningsprojekt kopplade till cirkulär användning av vatten:
REASSURE, STOP-ARG, MECROPLAN