GRUNDNIVÅ

Agronomprogrammet ekonomi

EKONOMUTBILDNING MED FOKUS PÅ NATURRESURSER, LANTBRUK OCH LIVSMEDELSKEDJAN
  • Agronomexamen samt Ekonomie kandidatexamen och masterexamen i antingen företagsekonomi eller nationalekonomi.
Öppen för sen anmälan
  • Start: 1 september 2025
  • Omfattning: 300 hp
  • Studieort: Uppsala

Är du intresserad av lantbruk och livsmedel utifrån national- och företagsekonomiska perspektiv? Har du ett stort samhällsintresse? Här får du en ekonomutbildning med fokus på lantbruk, naturresurser och livsmedelskedjan.

Programinformation

Utbildningen till ekonomagronom ger en gedigen ekonomisk utbildning med god förståelse för lantbruk och hur våra naturresurser bäst nyttjas för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelsproduktion. Kunskap om policyfrågor, jordbruks- och handelspolitik ger insikt i livsmedelsförsörjning med ett globalt perspektiv.

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta i privat sektor, till exempel på lantbruks-, rådgivnings- och livsmedelsföretag, eller i offentlig sektor, så som exempelvis på Jordbruksverket eller länsstyrelser.

Programmet har två olika inriktningar, företagsekonomi och nationalekonomi. Du väljer specialisering i slutet av andra året.

Programmet leder till en agronomexamen. Programmet leder även till en Ekonomie kandidatexamen (efter 3 år) och en Masterexamen (efter 5 år) i antingen företagsekonomi eller nationalekonomi”

Namn: Agronomprogrammet ekonomi
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 5,0 år , 300.0 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Antal platser: 40
Anmälningskod för svenska studenter: 91080

Urval: Betyg och högskoleprov

Behörighet:

För att bli antagen till agronomprogrammet ekonomi krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt nedan:

- Matematik 3b eller Matematik 3c
- Naturkunskap 2*
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2

*Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1 ersätter Naturkunskap 2

alternativt

- Matematik C
- Naturkunskap B*
- Samhällskunskap A

*Biologi A + Kemi A + Fysik A ersätter Naturkunskap B

Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.

För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Agronomprogrammet ekonomi syftar till en agronomexamen som är en yrkesexamen. Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng. Agronomprogrammet möjliggör även generella examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture).

Examenskrav

Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng, med följande krav:

  • minst 90 hp agronomprofilerande kurser*
  • minst 90 hp i huvudområdet företagsekonomi eller nationalekonomi på grundnivå med successiv fördjupning inkl. 15 hp självständigt arbete (kandidatarbete, G2E)
  • minst 60 hp i huvudområdet företagsekonomi eller nationalekonomi på avancerad nivå inkl. 30 hp självständigt arbete med lantbruksvetenskaplig inriktning (masterarbete, A2E)
  • alla obligatoriska kurser (enligt denna utbildningsplan)
  • valbara kurser (enligt denna utbildningsplan)

*Programkurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn. 30 hp av de valbara kurserna kan ersättas av, för agronomexamen relevanta, kurser inom ämnesområdena: lantbruksvetenskap, livsmedelsvetenskap, biologi, markvetenskap, ekonomi, landsbygdsutveckling, husdjursvetenskap. Dessutom kan ytterligare valbara kurser ersättas av kurser inom inriktningens huvudområde/-n om de är relevanta för agronomexamen. Utöver det kan 15 hp i agronomexamen utgöras av valfria kurser.

Innehåll

Utbildningen inleds med en introduktion i lantbruks- och livsmedelsnäringarna samt naturresursproblematiken utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Under de två första åren läser du sedan grundläggande företagsekonomi, nationalekonomi, juridik och statistik. I slutet av andra året väljer du antingen företagsekonomisk eller nationalekonomisk inriktning.

Företagsekonomisk inriktning

Inom företagsekonomin studerar du hur företag fungerar internt och hur de förhåller sig till andra företag och till samhället i övrigt. Du läser till exempel om organisationsteori och ledarskap, ekonomistyrning och redovisning, marknadsföring och lantbruksekonomi.

Nationalekonomisk inriktning

Nationalekonomin handlar om hur fördelningen av resurser fungerar i samhället. Du studerar effekter av olika system för att påverka och styra produktion och konsumtion. Du läser bland annat kurser i jordbruksekonomi, miljöekonomi och internationell handel.

Årskurs 3 avslutas med ett självständigt arbete som ger dig möjlighet att ta en kandidatexamen. Vid SLU finns dessutom en mängd andra kurser som är öppna för dig som ekonomstudent, till exempel inom lantbruk, skogsbruk, och hållbar utveckling. Du kan också läsa beskattningsrätt, fastighetsrätt samt miljörätt.

Vid flera tillfällen under utbildningen breddar du dina kunskaper om lantbruket inom områdena husdjur, mark/växt, livsmedel och landsbygdsutveckling. Du läser då med studenter från övriga agronomprogram och skapar värdefulla kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Uppsala – studentliv, tradition och framtid på samma plats

Vill du plugga i en riktig studentstad? Uppsala är Sveriges fjärde största stad – men här känns det som att studenterna står i centrum. Med två universitet och ett levande studentliv finns alltid något att göra, upptäcka eller engagera sig i. Här ligger också SLU:s största campus, omgivet av grönområden, forskning och framtidstro.

Karriär

Som ekonomagronom finns jobben inom både privat och offentlig sektor. Ofta arbetar du i ledande ställning. Här är några exempel:

  • ekonomisk rådgivare
  • analytiker
  • handläggare
  • konsult
  • ledare inom företag eller myndighet
  • forskare.


Det är också möjligt att fortsätta att studera till licentiat eller doktor.