FORSKARGRUPP

Mikrobiell hortikultur

Uppdaterad: juni 2025

Ämnesområdet belyser samspelet mellan hortikulturella produktionssystem och mikroorganismer.

Vår forskning syftar till hållbar hortikulturell produktion ur ett brett perspektiv, närmare bestämt friska hortikulturella plantor, goda odlings- och tillverkningssätt, säkra och hälsofrämjande produkter samt en sund miljö. Vår forskning bygger på ett systemperspektiv.

Mikroorganismer är oundvikliga och nödvändiga för friska växter men kan också vara skadliga för både plantor och människor. Vi undersöker användningen av mikroorganismer för att förhindra angrepp av växtsjukdomar (biologisk bekämpning) samt hur den naturliga växtassocierade mikrobiotan kan hjälpa till (habitat management) att förebygga utbrott av växtsjukdomar, och till att nå ökad skörd och växtprodukter av hög kvalitet på både friland och i växthus.

Utbrott av magsjukor efter förtäring av färska eller frysta grönsaker, bär, groddar eller örter har rapporterats i ökande takt. Vi identifierar kritiska punkter för överföring av sjukdomsalstrarna bakom utbrotten (t.ex. shigatoxin producerade E. coli m.fl.) och nya faror (antibiotikaresistenta gener, nanopartiklar) inom primärproduktion av trädgårdsprodukter och utvecklar åtgärder för att motverka deraa överföring.

Mikrobiell hortikultur sysslar med hortikulturella produktionssystem, både i kontrollerad miljö (växthus, tunnel) och på friland, för väletablerade kulturer, såsom grönsaker, frukt och bär, prydnadsväxter, och för nya kulturer. Odlingssystemen kan befinna sig på landsbygd eller i staden (stadsodling). Både låg- och högteknologiska produktionssystem (akvaponik, hydroponik) ingår i vår forskning. Vi är involverade i utvecklingen och optimeringen av nya uthålliga produktionssystem, särskilt vad gäller resurseffektivitet för användning av bl.a. vatten, växtnäringsämnen, odlingssubstrat och energi, så väl som effektivit utnyttjande av utrymme.

Vår forskning riktas mot stora globala utmaningar, d.v.s. livsmedelssäkerhet och -trygghet, hållbarhet, vattenbrist, markanvändning såväl som urbanisering ur ett hortikulturellt perspektiv.