Hoppa till huvudinnehåll

Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter

I Nationella genbanken bevaras äldre sorter av frukt, bär, köks- och prydnadsväxter som samlats in genom Pom och valts ut för långsiktigt bevarande. Genbanken består av tre delar: huvudsätet i Alnarp, lokala klonarkiv samt skyddad odling för bär.

Svartvitt foto föreställande Slåttanna som ung. Hon har en lång klänning med turnyr och långt hår uppsatt i en komplicerad frisyr.

I blickfånget: Historisk humle från norra Sverige?

Alla de drygt 2300 sorter av äldre trädgårdsväxter som bevaras i Nationella genbanken har sin egen historia. Under rubriken "I blickfånget" presenteras korta artiklar om någon art eller sort i genbankens samlingar som är lite extra aktuell just nu.

I juni månads "I blickfånget" berättas om två kloner av humle från norra Sverige. Därifrån var tipsen om humle relativt få, men efter en riktad efterlysningar från Öjebyns försöksstation 2015 bevaras nu klonerna 'Böle' från Ön i Umeå och 'Tväråsel' från Övre Tväråsel utanför Älvsbyn i Nationella genbanken. Humlen 'Tväråsel' använde Maria Eriksson på fotot för att göra svagdricka på som hon tog ut till "slåttana", de som arbetade med slåttern. 

Publicerad: 26 januari 2022 - Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se

Kontakter vid Nationella genbanken

Verksamhetsledare vid Nationella genbanken: Helena Persson, 0735-32 84 92

Genbankskurator för krukväxter, lökar och knölar: Karin Persson, 0702-64 63 56

Genbankskurator för perenner: Linnea Oskarsson, 0703-50 14 19

Genbankskurator för fleråriga köksväxter: Erik de Vahl, 0724-54 98 79

Postadress:

SLU Alnarp, Nationella genbanken, Box 190, 234 22 Lomma

Besöksadress: 

Pomonavägen 4, Alnarp

Följ Nationella genbanken på Instagram 

Loading…