SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok

SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) vid Sveriges lantbruksuniversitet arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.

Framsida av faktablad om markbördighet, jord i bakgrunden.
Faktablad

Markbördighet och ekologisk produktion

Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln. Det här faktabladet sammanfattar avsnittet om markbördighet och ekologisk produktion från ekofakta.se.

Fyra kvigor i en hage. Foto.
Rapport och Policy Brief

Ekologisk produktion och livsmedelsberedskap

Epok har under det senaste året arbetat med beredskap kopplat till ekologisk produktion. Resultatet blev en rapport och en Policy Brief som presenterades vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i början av maj 2025. Syftet med rapporten var att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Här hittar du mer information och länkar till rapporten, Policy Briefen och seminarieinspelningen.

Våra forskare

Vår forskargrupp består av forskare med kunskaper inom olika områden som exempelvis odlingssystem, växtskydd och animalieproduktion.

Publikationer

Epoks publikationer handlar om ekologiskt och uthålligt lantbruk ur olika perspektiv. Publikationslistan innehåller bland annat kunskapssynteser, rapporter, faktablad och broschyrer.

Nyhetsbrev

Epoks nyhetsbrev kommer ut var tredje vecka och omfattar såväl nationell som internationell forskning, rapporter, utredningar samt evenemang och aktiviteter med relevans för ekologiskt lantbruk.

Nyheter från Epok

  • 2025-09-25

    EU:s ekologiska mål möter hinder – men driver på förändring

    I en artikel i EU:s Horizon-magasin för forskning och innovation skriver man om projektet OrganicTargets4EU och CORE Organic. I det sistnämnda deltar Epok som så kallad stakeholder partner.
  • 2025-09-25

    Utlysning samarbetsprojekt

    Jordbruksverket utlyser 2 miljoner kronor till projekt för att främja samarbete som ska leda till ökade möjligheter för ekologisk odling av potatis och potatisutsäde i norra Sverige.
  • 2025-09-25

    Etablering av nyttodjur i växthus påverkas av både ljuskvalitet och dagslängd

    Artificiell belysning används i många växthus för att förbättra växternas tillväxt och därmed öka skörden. Medan mycket forskning har gjorts på hur växterna reagerar på dessa olika ljuskvaliteter är förståelsen för hur det påverkar nyttodjuren i odlingen sämre.
  • 2025-09-11

    Konsumenter är positiva till nya sorters grödor

    De flesta svenska konsumenter är positiva till nya grödor framtagna genom korsningar, det visar en enkätundersökning av forskare vid SLU. Resultaten går tvärt emot uppfattningen att konsumenter är skeptiska till växtförädling.
  • 2025-09-09

    Vilka styrmedel kan få fler att välja eko?

    Det finns olika typer av styrmedel som kan användas för att få konsumenter att göra mer hållbara matval. En ny SLU-ledd studie visar att flera åtgärder gör nytta, men för att fler ska välja eko räcker det inte att enbart skapa medvetenhet med hjälp av information.

Kalender

Närbild på havreplantor som tittar upp ur jorden. Foto.
Portal om ekologisk produktion och ekologisk mat

Ekofakta

Ekofakta.se är en webbportal med syfte att höja kunskapen om ekologisk produktion och ekologiskt mat. Portalen riktar sig till såväl allmänhet som till yrkesverksamma i livsmedelskedjan. Ekofakta var en del i Jordbruksverkets åtgärdsplan för att uppnå den dåvarande regeringens mål om att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.