Markbördighet och ekologisk produktion
Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln. Det här faktabladet sammanfattar avsnittet om markbördighet och ekologisk produktion från ekofakta.se.
Ekologisk produktion och livsmedelsberedskap
Epok har under det senaste året arbetat med beredskap kopplat till ekologisk produktion. Resultatet blev en rapport och en Policy Brief som presenterades vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i början av maj 2025. Syftet med rapporten var att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Här hittar du mer information och länkar till rapporten, Policy Briefen och seminarieinspelningen.
Våra forskare
Publikationer
Nyhetsbrev
Nyheter från Epok
-
Både ägg och kött – försök i Danmark med kombinationsraser
På Økologikongressen i Danmark den 17–18 november presenterade forskaren Sanna Stenfeldt ett projekt med kombinationsraser för höns (dual purpose). -
Tio nya projekt i danska Organic RDD11
Det danska forskningsprogrammet Organic RDD:s elfte upplaga drar igång nästa år och nyligen offentliggjordes vilka tio projekt som beviljats medel. -
Agroekologiska metoder för skadedjursbekämpning i praktiken
I Alicante arbetar odlingsrådgivaren Toni Ballesta Cámara med att minimera användningen av kemiska insatsmedel genom att implementera strategier som främjar den naturliga biologiska mångfalden. -
Samodling av traditionella ärtsorter med åkerböna i ekologisk odling
Samodling av åkerböna och ärt är en odlingsmetod som historiskt använts i Sverige. Trots det finns ingen tidigare forskning på metoden i Sverige, och mycket få studier internationellt. -
Internationell utblick på Skånes framtida landskap
Hur kan Skåne bli mer självförsörjande på mat, energi och vatten – och samtidigt möta klimatförändringar och hot mot biologisk mångfald? I en masterkurs har Tea Kriz-Posavec från Tyskland, och hennes kurskamrater utforskat en storskalig omvandling för ett mer resilient Skåne.
Kalender
-
till
-
till
Ekofakta
Ekofakta.se är en webbportal med syfte att höja kunskapen om ekologisk produktion och ekologiskt mat. Portalen riktar sig till såväl allmänhet som till yrkesverksamma i livsmedelskedjan. Ekofakta var en del i Jordbruksverkets åtgärdsplan för att uppnå den dåvarande regeringens mål om att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.