Forskarskolan
Vår forskarskola skapar förutsättningar för forskarutbildning på området växtförädling och livsmedelsgrödor. Vi anordnar utbildningsaktiviteter och samlar relevant information.
SLU Grogrund - ett uppdrag från regeringen
SLU Grogrund är ett samverkansprogram för att säkerställa tillgången till nya växtsorter anpassade för svenska odlingsförhållanden. Vi bidrar till en växande, hållbar och lönsam produktion av livsmedel i Sverige. Det sker i en unik och nära samverkan mellan akademi, näring och samhälle.
Lämna idéskiss
Alla är välkomna att skicka in idéer om projekt som är relevanta för att realisera SLU Grogrunds uppdrag, vision och mål. Kriterierna som SLU Grogrund satt upp innebär bland annat att projekt ska ske i samverkan mellan samhälle, näringsliv och universitet.
Kommande händelser
Nyheter
-
SLU i Almedalen 2025: Kunskap kring mat, beredskap och skog
Skogen, maten och den gemensamma beredskapen stod i centrum när SLU deltog i Almedalsveckan. Fyra egna arrangemang visade SLU:s bredd och relevans – och det stora behovet av forskning för att möta framtidens samhällsutmaningar. -
SLU bidrar när Sveriges beredskap stärks
Sveriges förmåga att förebygga och hantera kriser och hot stärks – och SLU har en viktig roll i det arbetet. Inom ramen för det nya lärosätessamarbetet Campus totalförsvar bidrar 36 lärosäten i att stötta landets totalförsvar. -
Det är dags att inkludera mikrober i växtförädlingen
I framtidens jordbruk räcker det inte att bara titta på själva växten – vi måste också tänka på de osynliga mikrober som lever kring rötterna. Forskare visar nu att samarbetet mellan växter och mikroorganismer kan bli avgörande för framtidens växtförädling. -
Växters genetik påverkar hur bra biologisk bekämpning fungerar
Växterns genetik kan påverka hur bra nyttiga mikroorganismer fungerar som skydd mot sjukdomar. I sin doktorsavhandling har Sidhant Chaudhary undersökt detta samband – med målet att ta fram grödor som bättre svarar på biologisk bekämpning. -
Har lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter av åkerböna
Förädling av nya sorter av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige, och samtidigt främja användningen som livsmedel. Nu har Hannah Ohm från SLU undersökt 220 sorter från hela världen, och kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper såsom ... -
Annie tar täten för en hållbar matproduktion
Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion. -
Baljväxter – med stor potential som framtidens mat
Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men kanske är tider av beredskapstänk och krismedvetenhet baljväxternas tid?