Hållbar sjömat

Fisk, skaldjur, musslor, alger och annan sjömat har en viktig roll att spela​ för matförsörjningen idag och i framtiden. Vid SLU ägnar sig forskare åt att öka kunskapen för att stödja hållbar fiskodling, levande vatten och friska fiskbestånd.

KAMPANJ

Sjömatens dag – fira med oss!

I samband med International Seafood Day blir det premiär för firandet av en svensk Sjömatens dag. Initiativet är en viktig del i Sjömatskampanjen som leds av centrumbildningen Blå mat. Ta del av alla aktiviteter och fira med oss!

Bild på Älvdalslax i en varukorg med lite andra varor (högupplöst bild).  Foto: Tomas Ärlemo.
Nyhet

Framtidens hållbara fiskfoder

Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Närbild på en hög med färska fiskar upplagda sida vid sida.
Nyhet

Globalt samarbete för att säkra tillgången till blå mat

Hur påverkar klimatförändringarna människors tillgång till näringsrik mat från havet – särskilt i kustsamhällen och små ö-nationer, och kan kartor hjälpa till att visualisera detta? Det undersöker en grupp forskare från SLU inom projektet Vitamin Sea.

En svensk flodkräfta på en betongmur med gräs i bakgrunden. Foto.
UTBILDNING

Odling av flodkräfta

Rädda den svenska flodkräftan: börja odla! SLU har tagit fram en manual: "Kräftodlingens ABC" och publicerat en bok, "Flodkräfta och flodkräftodling i Sverige – en handbok baserad på erfarenheter".

Snittar med hållbart odlad lax. Foto: Peter Rutherhagen

SLU Aquaculture

är en plattform med uppdrag att främja och samordna forskning och utbildning inom akvakultur samt externt samarbete kopplat till en hållbar utveckling av akvakultur.

Kassar för fiskodling i havet, i bakgrunden berg. Foto: Shutterstock
Policy brief

Fiskvälfärd och hållbar matproduktion

Djurskyddslagen gäller alla djur som hålls i fångenskap, inklusive fisk. Men på grund av att det saknas artspecifika föreskrifter är fiskvälfärden tyvärr ofta eftersatt.

Poddavsnitt om akvakultur

Vattenbruk, eller akvakultur, har stor potential att ge oss framtidens mat. Men akvakultur omgärdas också av många utmaningar. Lyssna på ett avsnitt av podden Feeding your mind från SLU Future Food som handlar om akvakulturens möjligheter och problem.
Korg med sillar

SLU svarar på frågor om sill/strömming

Här svarar experter från SLU på frågor om sill/strömming i Östersjön. Om vad vi vet - och vad vi inte vet - om bestånden och om fiskets påverkan, om hur fiskeripolitikens mål och målkonflikter påverkar både rådgivning och förvaltning, och om vilka åtgärder som vi anser krävs för livskraftiga bestånd av sill/strömming både i utsjön och i skärgården.

Bröd och en burk med sill på en skärbräda. Foto.

Sillen - historia, samtid, framtid och ett omistligt kulturarv

Sill är en given rätt till många högtider. När började vi äta sill och hur har tillagningen ändrats genom århundradena? Måltidsforskaren Richard Tellström bjuder på en historisk exposé över sillen!