
Sjömatens dag – fira med oss!
I samband med International Seafood Day blir det premiär för firandet av en svensk Sjömatens dag. Initiativet är en viktig del i Sjömatskampanjen som leds av centrumbildningen Blå mat. Ta del av alla aktiviteter och fira med oss!

Framtidens hållbara fiskfoder
Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Globalt samarbete för att säkra tillgången till blå mat
Hur påverkar klimatförändringarna människors tillgång till näringsrik mat från havet – särskilt i kustsamhällen och små ö-nationer, och kan kartor hjälpa till att visualisera detta? Det undersöker en grupp forskare från SLU inom projektet Vitamin Sea.

Odling av flodkräfta
Rädda den svenska flodkräftan: börja odla! SLU har tagit fram en manual: "Kräftodlingens ABC" och publicerat en bok, "Flodkräfta och flodkräftodling i Sverige – en handbok baserad på erfarenheter".

SLU Aquaculture
är en plattform med uppdrag att främja och samordna forskning och utbildning inom akvakultur samt externt samarbete kopplat till en hållbar utveckling av akvakultur.

Fiskvälfärd och hållbar matproduktion
Djurskyddslagen gäller alla djur som hålls i fångenskap, inklusive fisk. Men på grund av att det saknas artspecifika föreskrifter är fiskvälfärden tyvärr ofta eftersatt.

Poddavsnitt om akvakultur

SLU svarar på frågor om sill/strömming
Här svarar experter från SLU på frågor om sill/strömming i Östersjön. Om vad vi vet - och vad vi inte vet - om bestånden och om fiskets påverkan, om hur fiskeripolitikens mål och målkonflikter påverkar både rådgivning och förvaltning, och om vilka åtgärder som vi anser krävs för livskraftiga bestånd av sill/strömming både i utsjön och i skärgården.

Sillen - historia, samtid, framtid och ett omistligt kulturarv
Sill är en given rätt till många högtider. När började vi äta sill och hur har tillagningen ändrats genom århundradena? Måltidsforskaren Richard Tellström bjuder på en historisk exposé över sillen!