Teknik och innovation inom livsmedelssystemet

En temasida om innovation, deeptech och ai vid SLU för forskning och utveckling för ett hållbart livsmedelssystem.

Ett jordbrukslandskap med hoppande blixtar. Foto: Shutterstock

Deeptech vid SLU

Deeptech – vad är det? Inom universitetsvärlden, och inte minst på SLU, pågår processen att ringa in vad själva begreppet verkligen innebär, för att forskare på bästa sätt ska fånga möjligheterna att finansiera banbrytande forskning kring komplexa frågeställningar.

Foto på robot.

High-tech och lantbruk i fokus på SLU-dag

Den 12 juni 2025 anordnades en heldag om digitalt jord- och skogsbruk vid SLU. Omkring 140 forskare, studenter, yrkesverksamma och beslutsfattare samlades för att ta del av banbrytande teknikutveckling, genom föreläsningar, postrar och fältvisningar.

Närbild av ko.

Gigacow

Digitaliseringen av jordbruk gör det möjligt att samla in allt mer data med automatiserade metoder. Gigacow är en infrastruktursatsning från SLU som automatiskt hämtar information från mjölkgårdar som är med i nätverket.

Gensaxen – ett kraftfullt verktyg för att nå hållbara mål

Gensaxen skulle kunna bidra till ett mer hållbart jordbruk, och hjälpa oss att ta fram nya klimatanpassade grödor. Men för att det ska ske behöver EU:s lagstiftning revideras. En policy brief från SLU Future Food.

Smart Urban Agriculture

Smart eller onödigt? Tekniska framsteg inom digitalisering och jordbruk tillsammans med social och ekonomisk utveckling kan skapa realistiska möjligheter för smart urban odling att bidra till livsmedelsförsörjningen.

Diskutera deeptech vid SLU

Vill du diskutera och dela erfarenheter kring deeptech och digitalisering med kolleger vid SLU? Välkommen att gå med i ett diskussionforum på Teams.
Lyssna på podden Feeding your mind från SLU Future Food

Utbildning och innovation som game changer för hållbara livsmedelssystem

Framtidens mat måste vara hållbar, men för att nå det målet behövs många fler innovationer. Vilken potential för det finns i hållbart nytänk från krafter på väg in i livsmedelsbranschen? Lyssna på avsnitt #21 av podden Feeding your mind från SLU Future Food.

Skörd av både grödor och solel

När vi satsar på att bli mer självförsörjande både på mat och hållbar energi finns en ny skörd att hämta på svensk åkermark: solel. Agrivoltaiska system som sambrukar jorden är en utveckling i tiden, med både stora möjligheter och stora hinder.

Forskare och entreprenör samtidigt

Samhället väntar ständigt på nya innovationer från forskning för att hantera världens enorma hållbarhetsutmaningar. Men det är en balansgång att både forska och ha företag.