Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning

LAPF är Sveriges största miljö för yrkesförberedande akademisk utbildning och forskning inom landskapsarkitektur och en del av SLU Landskap.

  • Bedriver forskning inom landskapsarkitektur
  • Undervisar på flera grundutbildningar och masterprogram

Utbildning

Undervisning på grund- och avancerad nivå är en central del av vår verksamhet. Varje läsår läser ungefär 500 studenter på de kurser som ges av oss.

Forskning

Forskare vid institutionen för Landskapsarkitektur, planering och förvaltning arbetar med frågeställningar knutna till planering, gestaltning och förvaltning av alla typer av landskap (stad, stadsnära, landsbygd) och i alla skalor.

SLU Landskap

En tvärinstitutionell plattform för samverkan och gemensam profilering av landskapsämnet inom SLU. Vi är en av de största miljöerna för forskning och undervisning inom landskapsarkitektur i Europa.

POM - Programmet för odlad mångfald

Pom är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara och nyttja våra kulturväxter och deras vilda släktingar. Sveriges riksdag beslutade år 2000 att Pom skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald.

Om institutionen

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning (LAPF) vid SLU Alnarp är en internationellt ledande akademisk miljö för utbildning, forskning, samverkan och miljöanalys i frågor som rör förändring och utveckling av landskapet.
Aktuellt

Nyheter

  • 2025-06-27

    Rätt träd på rätt plats – ny guide visar vägen

    Träd och buskar förbättrar våra städer och ger viktiga ekosystemtjänster som svalka och ren luft. För att växter ska kunna bidra effektivt måste växtvalet anpassas utifrån den unika platsen. Här kan en ny guide med över 300 arter bidra med beslutsunderlag.
  • 2025-06-27

    Alla vill bo vid havet och samtidigt är havet ett hot

    För att förstå hotet om stigande havsnivåer kan ovanliga metoder behövas - som spelar på folks känslor. Det menar professorn Carola Wingren, som både låtit studenter gå och dansa ett stigande hav och pratat med medborgare i ett konstprojekt.
  • 2025-06-23

    SLU lyfter kritiska perspektiv på miljöpsykologi vid internationell konferens

    Den 15-18 juni deltog SLU vid International Conference on Environmental Psychology (ICEP 2025) i Vilnius, Litauen. Över 600 deltagare utforskade en av vår tids mest angelägna frågor: hur människans upplevelse av plats påverkas av klimatförändringar, stadsutveckling, hälsa och samhällsförändring.
  • 2025-06-23

    Ansök senast 30 juni: Masterclass Urban Futuring

    När städer runt om i världen brottas med klimatförändringar, social ojämlikhet och snabb urbanisering har strävan efter en mer hållbar och rättvis urban framtid sällan varit mer angelägen. Men ofta stannar visionerna vid tekno-utopiska ideal.
  • 2025-06-19

    Lokal energiproduktion behövs – men var?

    Förra året signalerade Länsstyrelsen Skåne en positiv syn på solcellsanläggningar på jordbruksmark, förutsatt att de kombineras med odling. Samtidigt finns en stor mängd ytor i städerna som skulle kunna användas för solceller. Vilka värden ska prioriteras när solelsproduktionen byggs ut lokalt?

Kalendarium

Forskning

Forskningsprojekt

Forskargrupper

  • 2025-06-27

    Samisk och renskötselrelaterad forskning

    På SLU finns forskning och projekt som rör samiska frågor med många olika ingångar och vid flera av SLU:s institutioner. Här hittar du översiktlig information om dessa. Vi arbetar för att hitta och samla aktörer som arbetar med samiska frågor inom SLU och skapa förutsättningar för samverkan.