Forskning vid institutionen för molekylära vetenskaper

Sidan granskad:  2025-06-16

På institutionen för molekylära vetenskaper forskar vi inom kemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi.

Vår forskning sker ofta i samarbete med industriella partners och har resulterat i flera innovationer, patent och högteknologiska företag.

Se nedan för mer information om våra forskargrupper och forskningsprojekt:

Forskargrupper

  • 2025-06-08

    Livsmedelsbioteknologi

    Produktionen av framtidens livsmedel och kemikalier måste förlita sig på förnybara resurser, i en hållbar, cirkulär process. Nya mikrobiella cellfabriker kan producera livsmedel, foder och biokemiska ämnen från biprodukter från jordbruk, skogsbruk och biobränsleproduktion
  • 2025-06-08

    Matens struktur och egenskaper

    Vi karaktäriserar livsmedelsråmaterialen, livsmedelsprodukter samt biobaserade material, genom olika fysikal-kemiska och strukturella metoder från molekyl till makronivå. Det övergripande målet är att utforma strukturer med riktade egenskaper, som ska appliceras i mat eller/och biobaserade material.
  • 2025-06-08

    Mikrobiell bioteknik

    Mikrobiella processer representerar en viktig pusselbit i arbetet att skapa ett mer hållbart och klimatsmart samhälle. Genom kunskap om dessa kan vi producera förnybara värdeprodukter, som grön energi och biokemikalier.
  • 2025-06-08

    Oorganisk och fysikalisk kemi

    Vår grupp arbetar med utveckling av nya oorganiska och organiska-oorganiska hybridmaterial tillämpning inom miljö och biomedicin.
  • 2025-06-17

    Strukturbiologi

    Vi forskar om struktur, funktion och bioteknisk användning av biologiska makromolelekyler (proteiner, kolehydrater, lipider) med röntgenkristallografi, cryo-EM, NMR-spektroskopi, superkritisk CO2-extraktion, FTIR-spektroskopi och andra tekniker.
  • 2025-06-03

    The Plant Catabolism Laboratories

    Vi undersöker mekanismerna och funktionerna hos kataboliska processer under utveckling, åldrande och stressrespons på molekylär, cellulär och organismnivå. Våra experimentella modeller sträcker sig från encelliga gröna alger och spirande jäst till högre växter, såsom Arabidopsis och gran.
  • 2025-06-14

    Vegetabiliska livsmedel, för framtidens utmaningar

    Vi utför tillämpad och grundläggande forskning om växtbaserad livsmedelsproduktion, förädling och konsumtion. Detta genomförs ofta i samarbeten med industrin och andra forskargrupper.

Forskningsprojekt