SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

En grå och vit gås på en strand. Foto.

Gåsmiddag i novembertid

Gåsen kopplas särskilt till november månad och firandet av den helige Martin (Mårten). På senhösten var det dags slakta ut de feta sommargässen innan de började magra av sig. Måltidshistorikern Richard Tellström berättar här mer om gåsätandets historia.

Sprutor med läkemedel hos en veterinär, foto: SLU
Poddavsnitt

Den svenska veterinärmedicinens betydelse för animalieproduktionen

Från boskapspest till antibiotikaresistens – veterinärer spelar en nyckelroll för djurens hälsa, vår mat och beredskapen i kris. I avsnitt 40 av podden Feeding your mind hör du om hot, framsteg och hur vi skyddar både djur och människor i en osäker framtid.

Temasida

Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Ai-skapad bild av grönt bröd med sjögräs, en skål med rykande varm soppa och en smörgåstårta med räkor, lax och skivad sjögurka. Ai-genererad av Shutterstock.
Krönika

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?

En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Grönsaksdisk i matvaruaffär. Foto.
Nyhet

Så kan styrmedel påverka människors matvanor

För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.

Nyheter från SLU om framtidens mat

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

Lyssna på vår podd

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.