SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

svensk julskinka, foto.
Temasida

Julens matkultur

På på vår temasida om julens matkultur har vi dukat ett smörgåsbord av god kunskap inför julen. Här finns också en adventskalender i fyra avsnitt med filmer om julmat och hållbarhet. God jul från SLU Future Food!

Sprutor med läkemedel hos en veterinär, foto: SLU
Poddavsnitt

Den svenska veterinärmedicinens betydelse för animalieproduktionen

Från boskapspest till antibiotikaresistens – veterinärer spelar en nyckelroll för djurens hälsa, vår mat och beredskapen i kris. I avsnitt 40 av podden Feeding your mind hör du om hot, framsteg och hur vi skyddar både djur och människor i en osäker framtid.

Temasida

Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Betande kor på grön äng. Foto.

Nya vägar till hållbar mjölk genom tvärvetenskap

Hur kan svensk mjölkproduktion bli mer hållbar – för klimatet, marken och djuren? En av de två IDA-grupperna 2025/2026 utforskar om agroekologi kan vara vägen mot mer motståndskraftiga och rättvisa livsmedelssystem.

En grupp står på en slänt. Foto.

Tvärvetenskapliga perspektiv på att restaurera ekosystem

När Europa satsar på att återställa naturliga miljöer utforskar forskare vid SLU nya sätt att stärka banden mellan ekosystem och människor. Genom att förena ekologi, samhällsvetenskap och kultur vill de skapa landskap som är både motståndskraftiga och meningsfulla.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.

Temasidor

På våra temasidor samlar vi fakta och forskning kring olika aspekter av hållbara livsmedelssystem. Både för dig som vill få en snabb överblick och för dig som vill ha ingångar att fördjupa dig i.

Nyheter från SLU om framtidens mat

  • 2025-12-03

    Insekter kan bidra till trygghet för framtidens rymdfarare

    Djuren som följde med på långa historiska expeditioner till sjöss var inte bara mat utan gav också tröst och skapade rutiner för sjömännen. Insekter på rymdresor kan spela samma roll, enligt Åsa Berggren vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ingvar Svanberg vid Uppsala universitet.
  • 2025-12-02

    Mer sammanhållen svensk strategi behövs för restaurering av torvmarker

    EU:s nya restaureringslag kan bli ett viktigt verktyg att samla svensk policy för torvmarkers resurshantering och restaurering. En ny SLU-studie visar att dagens policydokument och lagstiftning är splittrad och ibland motstridig, vilket försvårar arbetet med att nå svenska klimat- och naturvårdsmål.
  • 2025-12-01

    Vägen mot en ökad baljväxtproduktion

    Varför odlas det så lite baljväxter i Sverige – mindre än 2% – när vi vet att baljväxter är så bra? Den frågan födde projektet Bönan till bordet, som på sitt slutseminarium belyste baljväxten från olika perspektiv.
  • 2025-12-01

    Doften som kan rädda lökskörden

    Lökflugan är ett gissel för odlare – en liten insekt som med stor kraft förstör löken med sitt gnagande. Nu hoppas forskaren Chaymae Fennine vid SLU hitta en doft som kan lura lökflugan bort från löken.
  • 2025-11-26

    Internationell utblick på Skånes framtida landskap

    Hur kan Skåne bli mer självförsörjande på mat, energi och vatten – och samtidigt möta klimatförändringar och hot mot biologisk mångfald? I en masterkurs har Tea Kriz-Posavec från Tyskland, och hennes kurskamrater utforskat en storskalig omvandling för ett mer resilient Skåne.

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

En podd om framtidens mat

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.