Julens matkultur
På på vår temasida om julens matkultur har vi dukat ett smörgåsbord av god kunskap inför julen. Här finns också en adventskalender i fyra avsnitt med filmer om julmat och hållbarhet. God jul från SLU Future Food!
Den svenska veterinärmedicinens betydelse för animalieproduktionen
Från boskapspest till antibiotikaresistens – veterinärer spelar en nyckelroll för djurens hälsa, vår mat och beredskapen i kris. I avsnitt 40 av podden Feeding your mind hör du om hot, framsteg och hur vi skyddar både djur och människor i en osäker framtid.
Hållbara matval
Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?
Nya vägar till hållbar mjölk genom tvärvetenskap
Hur kan svensk mjölkproduktion bli mer hållbar – för klimatet, marken och djuren? En av de två IDA-grupperna 2025/2026 utforskar om agroekologi kan vara vägen mot mer motståndskraftiga och rättvisa livsmedelssystem.
Tvärvetenskapliga perspektiv på att restaurera ekosystem
När Europa satsar på att återställa naturliga miljöer utforskar forskare vid SLU nya sätt att stärka banden mellan ekosystem och människor. Genom att förena ekologi, samhällsvetenskap och kultur vill de skapa landskap som är både motståndskraftiga och meningsfulla.
Sverige 30 år i EU
Temasidor
Nyheter från SLU om framtidens mat
-
Insekter kan bidra till trygghet för framtidens rymdfarare
Djuren som följde med på långa historiska expeditioner till sjöss var inte bara mat utan gav också tröst och skapade rutiner för sjömännen. Insekter på rymdresor kan spela samma roll, enligt Åsa Berggren vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ingvar Svanberg vid Uppsala universitet. -
Mer sammanhållen svensk strategi behövs för restaurering av torvmarker
EU:s nya restaureringslag kan bli ett viktigt verktyg att samla svensk policy för torvmarkers resurshantering och restaurering. En ny SLU-studie visar att dagens policydokument och lagstiftning är splittrad och ibland motstridig, vilket försvårar arbetet med att nå svenska klimat- och naturvårdsmål. -
Vägen mot en ökad baljväxtproduktion
Varför odlas det så lite baljväxter i Sverige – mindre än 2% – när vi vet att baljväxter är så bra? Den frågan födde projektet Bönan till bordet, som på sitt slutseminarium belyste baljväxten från olika perspektiv. -
Doften som kan rädda lökskörden
Lökflugan är ett gissel för odlare – en liten insekt som med stor kraft förstör löken med sitt gnagande. Nu hoppas forskaren Chaymae Fennine vid SLU hitta en doft som kan lura lökflugan bort från löken. -
Internationell utblick på Skånes framtida landskap
Hur kan Skåne bli mer självförsörjande på mat, energi och vatten – och samtidigt möta klimatförändringar och hot mot biologisk mångfald? I en masterkurs har Tea Kriz-Posavec från Tyskland, och hennes kurskamrater utforskat en storskalig omvandling för ett mer resilient Skåne.
Kommande evenemang
-
till
-
till