SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

En grå och vit gås på en strand. Foto.

Gåsmiddag i novembertid

Gåsen kopplas särskilt till november månad och firandet av den helige Martin (Mårten). På senhösten var det dags slakta ut de feta sommargässen innan de började magra av sig. Måltidshistorikern Richard Tellström berättar här mer om gåsätandets historia.

Sprutor med läkemedel hos en veterinär, foto: SLU
Poddavsnitt

Den svenska veterinärmedicinens betydelse för animalieproduktionen

Från boskapspest till antibiotikaresistens – veterinärer spelar en nyckelroll för djurens hälsa, vår mat och beredskapen i kris. I avsnitt 40 av podden Feeding your mind hör du om hot, framsteg och hur vi skyddar både djur och människor i en osäker framtid.

Temasida

Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Betande kor på grön äng. Foto.

Nya vägar till hållbar mjölk genom tvärvetenskap

Hur kan svensk mjölkproduktion bli mer hållbar – för klimatet, marken och djuren? En av de två IDA-grupperna 2025/2026 utforskar om agroekologi kan vara vägen mot mer motståndskraftiga och rättvisa livsmedelssystem.

En grupp står på en slänt. Foto.

Tvärvetenskapliga perspektiv på att restaurera ekosystem

När Europa satsar på att återställa naturliga miljöer utforskar forskare vid SLU nya sätt att stärka banden mellan ekosystem och människor. Genom att förena ekologi, samhällsvetenskap och kultur vill de skapa landskap som är både motståndskraftiga och meningsfulla.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.

Nyheter från SLU om framtidens mat

  • 2025-11-19

    Podden Folkets historia – om hur veterinärmedicinen kom till Sverige

    PREMIÄR! Lyssna på det första avsnittet av tre, om den svenska veterinärmedicinens historia i en av Sveriges mest populära historiska poddar med Anders Lundin som programledare.
  • 2025-11-18

    Koloniträdgårdarna är redo om krisen kommer

    Varannan tugga är svensk, resten import. Sverige producerar bara hälften av maten vi äter. En störning kan tömma hyllorna på en vecka. Ändå hotas stadsnära odlingar när städer växer. Koloniträdgårdar är en viktig samhällsresurs.
  • 2025-11-17

    Stadsodling svårt i praktiken

    Karlstads kommun vill använda mer lokalproducerad mat i sina skolmåltider, men hur ser kommunen på att upplåta sin egen mark för odling, och på så sätt låta stadens ytor bidra med ätbara växter?
  • 2025-11-17

    Mellan vevradion och verkligheten

    Tidskriften STAD:s chefredaktör Karin Montgomery reflekterar över vad som skulle hända om krisen slog till och hyllorna plötsligt ekade tomma.
  • 2025-11-17

    Minskat löksvinn med elektroniska näsor

    Lök är en av världens mest odlade grönsaker, men mycket hinner bli dåligt under lagringen. Kontroll av lökens sockerhalt och elektroniska näsor som känner mögellukt kan hindra matsvinn.

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

Lyssna på vår podd

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.