Gåsmiddag i novembertid
Gåsen kopplas särskilt till november månad och firandet av den helige Martin (Mårten). På senhösten var det dags slakta ut de feta sommargässen innan de började magra av sig. Måltidshistorikern Richard Tellström berättar här mer om gåsätandets historia.
Den svenska veterinärmedicinens betydelse för animalieproduktionen
Från boskapspest till antibiotikaresistens – veterinärer spelar en nyckelroll för djurens hälsa, vår mat och beredskapen i kris. I avsnitt 40 av podden Feeding your mind hör du om hot, framsteg och hur vi skyddar både djur och människor i en osäker framtid.
Hållbara matval
Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?
Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?
En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.
Så kan styrmedel påverka människors matvanor
För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.
Sverige 30 år i EU
Nyheter från SLU om framtidens mat
-
Sol, jord och synergi – agrivoltaikens möjligheter i ett förändrat landskap
Hur kan solpaneler och jordbruk samexistera – och till och med gynna varandra? Den frågan stod i centrum för webbinariet ”Agrivoltaiska system: Nya horisonter och möjligheter till forskning”, en del av SLU:s samtalsserie Climate Conversations om framtidens klimatlösningar. -
Unga svenska röster under World Food Forum i Rom – inspirerades av framtidens hållbara lantbruk
Under World Food Forum i Rom fick tre svenska gymnasieelever, Liv, Tobias och Alfons, möta världsledare, forskare och unga från hela världen. Resan gav nya insikter om hur globalt samarbete kan skapa en mer hållbar framtid. -
Små temperaturhöjningar ökar risken för listeria i fruktcocktails
En ny studie från SLU visar att även små avvikelser i kylkedjan kan göra färdigskuren fruktcocktail till en hälsorisk. Forskare varnar nu för att energibesparande åtgärder genom att höja temperaturen under distribution och i butikskylarna – kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelssäkerheten. -
Innehåll med stor potential på Jordbruksekonomisk konferens 2025
Den 2 december är det dags för årets upplaga av Jordbruksekonomisk konferens. På plats i aulan på Ultuna, SLU Uppsala men även digitalt. Magnus J Stark är konferensgeneral och hoppas att minst lika många som förra året deltar, då samlade konferensen 250 deltagare. -
Fisk är viktig men hur stor är egentligen den svenska handeln med fisk?
En ny rapport från AgriFood Economics Centre analyserar handelsflödena av fisk och skaldjur till och från Sverige och ger en tydligare bild av vår livsmedelsberedskap under ytan. Och där döljer sig en komplex handelsflod av importerad lax, exporterad sill och foderfisk på resa.