SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

Temasida

Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Bild på Älvdalslax i en varukorg med lite andra varor (högupplöst bild).  Foto: Tomas Ärlemo.
Nyhet

Framtidens hållbara fiskfoder

Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.
Ai-skapad bild av grönt bröd med sjögräs, en skål med rykande varm soppa och en smörgåstårta med räkor, lax och skivad sjögurka. Ai-genererad av Shutterstock.
Krönika

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?

En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Grönsaksdisk i matvaruaffär. Foto.
Nyhet

Så kan styrmedel påverka människors matvanor

För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.

Samverkan, stöd och samarbete

SLU Future Food arbetar för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem genom att stimulera tvärvetenskapliga och tvärsektoriella samarbeten, kommunicera vetenskapligt underbyggd kunskap och identifiera nyckelfrågor.

Nyheter från SLU om framtidens mat

  • 2025-10-06

    Ät rätt för både vår och planetens hälsa

    Vad vi äter och hur maten produceras har mycket stor påverkan på både vår egen hälsa och planetens miljötillstånd. Vår matproduktion är en av de största orsakerna till minskad biologisk mångfald, förändrad markanvändning, förlust av ekosystem och utsläpp av växthusgaser.
  • 2025-10-06

    SLU satsar på klimatanpassning med en stor bevattningsanläggning på Gotland

    Nu inleds anläggandet av en stor damm och bevattningsutrustning på SLU:s egendom Hallfreda på Gotland. Syftet är inte bara att säkra skördarna i det egna jordbruket, utan också att skapa regionala förutsättningar för avancerade odlingsförsök under mer förutsägbara förhållanden.
  • 2025-10-02

    Havslandskap genom smak, minnen och berättelser

    Professor Maggie Roe från Newcastle University besökte nyligen SLU i Alnarp för att dela insikter från det UK-baserade forskningsprojektet Seascapes: Tyne to Tees, Shores to Seas – ett flerårigt initiativ som fokuserar på att återknyta lokala samhällen till kust- och havslandskap.
  • 2025-09-30

    Välkommen på Djurskyddskonferensen 2025

    Betande kor, åldrande hästar och hundavel - delta på Djurskyddskonferensen den 11 november
  • 2025-09-26

    Här skördas sötpotatisen på jakt efter framtidens sorter

    I långa rader ligger rotfrukter i en anmärkningsvärt stor variation av färger och former. Lila, röda, orangea, gula och vita. Knubbiga, tunna, långa, släta och krokiga. Odlingsförsöket med nya sorter av sötpotatis anpassade till svenskt klimat håller på att skördas.

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

Lyssna på vår podd

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.