Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv

Senast ändrad: 09 juni 2024
Omslag på boken Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv. Omslaget är rött med illustrerade pelargoner i olika färger.

I många hem finns krukväxter som vårdats ömt och som förs vidare från generation till generation. Krukväxtuppropet sökte 2009-2010 efter rumsväxter vars odlingshistoria kunde följas till före 1960. Uppropet var det sista av åtta som initierats av Programmet för odlad mångfald, Pom. Gensvaret blev stort och 250 krukväxter, däribland 44 pelargoner, har valts ut att ingå i Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter.

I Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv presenteras de pelargoner som bevaras för framtiden i genbanken. Genom brev, berättelser och foton får du ta del av deras historia och även läsa om de människor som en gång i tiden odlade dem. Du får också veta hur de som nu har donerat pelargonerna tagit hand om sina klenoder. Presentationen kompletteras med en utförlig sortbeskrivning. 

Ett urval pelargoner som också hör till vårt gröna kulturarv får ett eget kapitel. Boken innehåller även en kortfattad översikt av släktet Pelargonium och av pelargonens europeiska historia från 1600-talet fram till sekelskiftet 1900.

 

Häftad, A5-format. 278 sidor. Formgivning: Henell Grafisk Form.

ISBN 978-91-576-9911-4.

Fakta:

Beställ boken från Nationella genbanken. Boken kostar 300:- styck, inklusive moms och porto. Skicka beställningen till nationellagenbanken@slu.se. Betalning görs mot faktura eller med swish. Ange önskat betalsätt i beställningen (instruktioner om betalning via swish kommer i svarsmejl). Beställer du för ett företags eller organisations räkning, vänligen uppge organisationsnummer i mejlet. 

Boken finns också att köpa via nätbokhandlare.

Recensionsex av boken kan beställas av Karin Persson.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56