Juläpplen

Senast ändrad: 08 april 2024
Ett äldre julkort. Två pepparkakor står tillsammans under ett pepparkakshjärta. Bredvid dem står ett rött äpple som fungerar som ljusstake för ett trearmat ljus. Under bilden står "God Jul".

Välj dina juläpplen med omsorg och njut fullt ut. Här berättar vi kort om traditioner och tipsar om några passande sorter. Fyra av dem – ’Eldrött Duväpple’, ’Rött Melonäpple’, ’Ölands Kungsäpple’ och ’Ribston’ – finns närmare beskrivna i boken ”Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar – Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar”.

Äpple är en frukt som förknippas med svensk jul. Vi pyntar med äpplen i granar och kransar och låter dem ta plats på julbordet, där de får pryda julgrisen och bringa syrlighet till de eljest något fadda sill- och rödbetssalladerna. Ett riktigt gott äpplemos är också ett måste till revbensspjällen och på gottebordet sätter vi gärna en skål med väldoftande äpplen och måhända en syrligt härlig konfektmarmelad gjord på favoritsorterna. Enligt gammal folktro är det dessutom viktigt att äta ett äpple på jul- eller nyårsdagens morgon för att försäkra sig om god hälsa under det kommande året.

I juletid låter vi även äpplena sällskapa med stearinljusen. Adèle Söderbergs julkort från början av förra seklet visar på traditionen att låta äpplet självt agera ljusstake. Betänk också att dåtida julgransljushållare behövde ett äpple som motvikt för att ljuset skulle stå rakt. Många minns säkert dessa från Carl Larssons målning med rödklädda dottern Brita som håller tre äppleförsedda ljushållare i sin ena hand och en äpplekorg i den andra. Inte heller att förglömma är den blekingska seden att fira jul med ett julträd i form av en högrest äppleljustake dekorerad med ett spann hästar nedtill.

Vilka äpplesorter kan då kallas juläpplen? Låt oss börja med äpplena som ska hänga i julgranen. Dessa bör vara vackert röda, lagom stora och gärna också hållbara, så att de inte sjangserar innan helgen är över. Ett underbart miniäpple som uppfyller dessa krav är ’Eldrött Duväpple’. Sorten har sitt ursprung i 1870-talets Danmark och är intimt förknippad med danskt julfirande. Även i södra Sverige upp till Mälardalen är ’Eldrött Duväpple’ en älskad sort, inte minst uppskattas den för sin goda smak påminnande om mandel.

Från Öland stammar ett annat aromatiskt juläpple ’Ölands Kungsäpple’. Trots det pampiga namnet är det ett nätt äpple, rött till färgen och med röda kärlsträngar i det eljest vita fruktköttet. Även Urshultsbygden stoltserar med ett kungsäpple värdigt att kallas juläpple, nämligen ’Urshults Kungsäpple’. ’Rött Melonäpple’ är en annan sort som passar fint i granen. Fruktens röda färg och litenhet särskiljer den från det vanliga melonäpplet. Från Ångermanland kommer ’Farmors Juläpple’, ett vackert karmosinrött äpple som till formen är runt eller plattrunt.

’Ingrid Marie’. ’Ribston’, ’Lobo’ och ’Cox’s Pomona’ är populära sorter som också uppskattas som juläpplen. Inte för att de är små och gulliga att hänga i granen, utan mer för att de är goda och ofta smakar som bäst i december. En annan juläpplekanditat är ’Nyckelby’, som uppstått genom en korsning mellan de två sistnämda. Sorten brås på båda sina föräldrar och är ett uppseendeväckande vackert äpple med intensivt mörkröd färg. Sist men inte minst är ’Cox’s Orange Pippin’ julens äpple framför andra. Att få njuta dess karaktäristiska doft och oförglömliga smak är för många detsamma som att känna julstämning. En Cox-älskare firar inte jul utan en välfylld påse ’Cox’s Orange Pippin’ i skafferiet.

För den som kanske tycker att frukterna av vanlig ’Ribston’, ’Ingrid Marie’ och ’Cox’s Orange Pippin’ är alltför bleka för att passa julens färgtema vill vi nämna att det även finns rödskaliga typer av dessa uppkomna genom mutationer. Du finner dem under namnen ’Röd Ribston’, ’Karin Schneider’ och ’Queen Cox’. Vad gäller ’Cox’s Orange Pippin’ förekommer dock mer än en namngiven rödskalig typ. Låt oss slutligen fastslå att det finns många fler sorter än de här uppräknade som skulle kunna göra anspråk på att kallas juläpple. Måhända har du din egen juläpplefavorit!

Text: Inger Hjalmarsson, Alnarp i december 2020


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92