
Akvakultur
Forskargruppens medlemmar
Relaterade forskningsämnen
Vårt fokus är att hitta proteinkällor till odlad fisk, som inte konkurrerar med vår matförsörjning. Det kan t.ex. vara insekter och mikrober uppfödda på avfall eller förnybara resurser. Deras påverkan på fiskens tillväxt, näringsupptag, metabolism, tarmhälsa och mikrobiota är centralt.
Akvakultur, odling av vattenlevande djur och växter, är den livsmedelsindustri som växer snabbast och har nyligen uppnått samma omfattning som viltfångad fisk. Laxfiskar, såsom regnbågslax (Oncorhynchus mykiss) och röding (Salvelinus alpinus), liksom andra rovfiskar som Eurasisk abborre (Perca fluviatilis), kräver höga proteinnivåer i sin foderstat för att upprätthålla tillräcklig tillväxt.
Sojamjöl och fiskmjöl används för närvarande som huvudsakliga proteinkällor i fiskarnas foder, men tillgången på dessa råvaror är begränsad pga ökande användning till människor. Mikrober, som t.ex. bagerijäst (Saccharomyces cerevisiae) och mollusker, såsom blåmusslor (Mytilus edulis), men även insekter har börjat få uppmärksamhet tack vare sin förmåga att omvandla avfallsämnen till högvärdigt protein. Det råder dock brist på forskning där dessa fodermedels påverkan på fiskarnas hälsa och nutrition bedöms på ett adekvat sätt.
Centrala forskningsområden:
- Vi är specialiserade på många olika forskningstekniker, t ex sekvensering av fiskens tarmflora och dorsal aortakanylering vilket är ett kirurgiskt ingrepp som möjliggör upprepad blodprovstagning. Dessa tekniker ger oss möjlighet att undersöka effekterna av nya foderkällor på tillväxt- och välfärdsindikatorer såsom fördelaktiga mikrobpopulationer, postprandiala förändringar i blodet, upptag av aminosyror, immunförsvar och stress.
- Vår forskargrupp arbetar idag med att utvärdera påverkan på foderutnyttjande, välfärd, tarmfysiologi och livsmedelssäkerhet när man utfodrar alternativa proteinkällor till arter som regnbågslax, röding, abborre, tilapia, barramundi, piggvar och jätteräka, men i framtiden kommer arter som gös med flera att bli aktuella.
Forskningen genomförs i flera projekt och utförs i samarbete mellan institutioner på SLU, Göteborgs universitet, Södertörns högskola, Stockholms universitet, Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, Finnish Game and Fisheries Research Institute, An Giang University (Vietnam), Marine Aquaculture Research and Development Center (Kambodja), University of Queensland (Australia), University of Rwanda (Rwanda) och University of Dar es Salaam (Tanzania).
Målet med dessa internationella forskningsprojekt är att utveckla hållbara fodermedel för akvakultur och förbättra välfärden för odlad fisk. Insatserna syftar till att stödja utvecklingen av vattenbruket för att därigenom kunna leverera livsmedel till en växande befolkning.