Utbildning
Forskningsresultat

Följ oss på LinkedIn
Vi delar vår senaste forskning och presenterar forskare, studenter och projekt.
-
Växter kan göra ost – ny metod ger hållbart enzym för mejeriproduktion
Ett forskarteam från SLU, Linnéuniversitetet och Örebro universitet har framgångsrikt producerat ett traditionellt osttillverkningsenzym i växter. Resultaten öppnar nya möjligheter för en mer hållbar mejeriproduktion. -
Svensk-japanskt samarbete för hållbar mat
Den 25 augusti besökte en japansk delegation av företag och startups Malmö med målet att skapa nya samarbeten mellan Sverige och Japan. -
Provtagning för motståndskraftiga potatisar
Projektet SustainPotato utvecklar motståndskraftiga nordiska potatissorter genom att studera hur genetik och mikrobiom påverkar resistens mot sjukdomar som bladmögel. Nu är den första omgången av rot-provtagningar avslutad. -
Framtidens växtförädlare börjar sin resa på SLU
Studenter och forskare från BREEDTECH-programmet besökte SLU I Alnarp för att utforska avancerade verktyg inom växtförädling. Målet är att de ska ta med sig teknikerna tillbaka till sina lokala jordbrukssystem.
-
Jakten på de goda baljväxterna
Det finns en mängd olika baljväxter med olika egenskaper och smak, men det är fortfarande okänt vilka sorter som uppskattas av konsumenterna. Dessutom innehåller baljväxter antinutrienter som både kan smaka bittert och ge ont i magen. -
AgBio4SSA
AgBio4SSA utforskar jordbruksbiologiska medel som alternativ till farliga agrokemikalier genom levande laboratorier i Afrika söder om Sahara (SSA). -
inSALSA
Projektet inSALSA (Increasing Sustainability of Agribiologicals by Living Labs in sub-Saharan Africa) syftar till att öka användningen av jordbruksbiologiska produkter som alternativ till farliga agrokemikalier genom levande laboratorier i Afrika söder om Sahara. -
Fältkrassing - en ny oljegröda för nordiska förhållanden
Vi utvecklar en ny, biobaserad värdekedja för förnybara bränslen och protein i Sverige där fältkrassingen – en helt ny oljegröda står i centrum.

Avdelningen för växtförädling
Vår avdelning utforskar grödors biologiska mångfald och arvsegenskap, och hjälper till med domesticering och genetisk förbättring av nya grödor med ökad avkastning, resistens och produktkvalitet.

Avdelningen för växtbioteknik
Vår avdelning reder ut de regulatoriska nätverken av lagringsämnen i växter och använder sedan denna kunskap för att skapa nya grödor med hjälp av moderna genteknologiska metoder.

Avdelningen för växtproduktkvalitet
Vår avdelning identifierar hur olika grödor, sorter, odlingsmetoder och hantering efter skörd påverkar och reglerar slutproduktens kvalitet—och hur denna kvalitet kan ökas.

SLU Food Lab
SLU Food Lab är en undervisnings- och forskningsnära mötesplats som bidrar till ökad kunskap om samspelet mellan råvara, process och produkt.

Växtproteinfabriken
På Växtproteinfabriken arbetar forskare med olika kompetens tillsammans för att utveckla framtidens kvalitetsproteiner – från växtförädling till produktion och konsumtion.