 
			Pumporna och Halloween
Pumporna och Halloween både lyser upp och kittlar fantasin när höstmörkret rullar in. Mathistorikern Richard Tellström kåserar om den ursvenska traditionen att ta in nya högtider och det som har blivit mångas favorithögtid.
 
			Sjömatens dag
Till firandet av Sjömatens dag den 19 oktober, ett initiativ som leds av centrumbildningen Blå mat, bjuder vi på en temasida om Hållbar sjömat och forskning vid SLU.
 
			Hållbara matval
Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?
 
			Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?
En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.
 
			Så kan styrmedel påverka människors matvanor
För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.
Sverige 30 år i EU
Nyheter från SLU om framtidens mat
- 
				Innehåll med stor potential på Jordbruksekonomisk konferens 2025Den 2 december är det dags för årets upplaga av Jordbruksekonomisk konferens. På plats i aulan på Ultuna, SLU Uppsala men även digitalt. Magnus J Stark är konferensgeneral och hoppas att minst lika många som förra året deltar, då samlade konferensen 250 deltagare.
- 
				Fisk är viktig men hur stor är egentligen den svenska handeln med fisk?En ny rapport från AgriFood Economics Centre analyserar handelsflödena av fisk och skaldjur till och från Sverige och ger en tydligare bild av vår livsmedelsberedskap under ytan. Och där döljer sig en komplex handelsflod av importerad lax, exporterad sill och foderfisk på resa.
- 
				Var inte rädd, men var rädd om digHur har du det med balansräkningen? Och med kassaflödet? Om du ser det hela som ditt företags hälsokoll och läser signalerna i rätt tid, så ökar möjligheterna till ett sunt och hållbart företagande. Det menar Per Hansson i en krönika om hälsan i företaget - och hos företagaren!
- 
				Statsministern besökte SLU i Alnarp – fokus på forskning för framtidens livsmedelsförsörjningStatsminister Ulf Kristersson besökte den 8:de oktober SLU:s campus i Alnarp för att ta del av forskning som stärker Sveriges beredskap och bidrar till ett hållbart livsmedelssystem. Han fick se hur SLU utvecklar robusta grödor för framtidens matproduktion.
- 
				Ät rätt för både vår och planetens hälsaVad vi äter och hur maten produceras har mycket stor påverkan på både vår egen hälsa och planetens miljötillstånd. Vår matproduktion är en av de största orsakerna till minskad biologisk mångfald, förändrad markanvändning, förlust av ekosystem och utsläpp av växthusgaser.