
Hållbara matval
Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Framtidens hållbara fiskfoder
Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.
Sverige 30 år i EU

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?
En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Så kan styrmedel påverka människors matvanor
För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.
Samverkan, stöd och samarbete
Nyheter från SLU om framtidens mat
-
Havslandskap genom smak, minnen och berättelser
Professor Maggie Roe från Newcastle University besökte nyligen SLU i Alnarp för att dela insikter från det UK-baserade forskningsprojektet Seascapes: Tyne to Tees, Shores to Seas – ett flerårigt initiativ som fokuserar på att återknyta lokala samhällen till kust- och havslandskap. -
Välkommen på Djurskyddskonferensen 2025
Betande kor, åldrande hästar och hundavel - delta på Djurskyddskonferensen den 11 november -
Här skördas sötpotatisen på jakt efter framtidens sorter
I långa rader ligger rotfrukter i en anmärkningsvärt stor variation av färger och former. Lila, röda, orangea, gula och vita. Knubbiga, tunna, långa, släta och krokiga. Odlingsförsöket med nya sorter av sötpotatis anpassade till svenskt klimat håller på att skördas. -
Anmäl dig till Nationella växtskyddskonferensen 12-13 november
Skog, trädgård och jordbruk i ett föränderligt klimat och nytänkande för en hållbar framtid – det är årets tema för Nationella växtskyddskonferensen som arrangeras 12–13 november i Alnarp. -
Regeringen miljonsatsar på SLU för stärkt svensk livsmedelsförsörjning
Regeringen presenterade idag en ny satsning på svensk mat på tallriken. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) får utökade resurser motsvarande 14,5 miljoner kronor 2026, som ökas till 16,5 mnkr från och med 2027. SLU:s rektor Maria Knutson Wedel välkomnar satsningen.
Kommande evenemang
-
till