Beslut öppnar för nya genomiska tekniker
EU-parlamentet har röstat för ett förslag som öppnar för användning av nya genomiska tekniker i växtförädling. Beslutet kan få stora effekter på livsmedelsförsörjning då det kan öka produktionen, minska användningen av kemikalier och anpassa våra grödor för ett förändrat klimat.
Så funkar gensaxen CRISPR
Hur fungerar egentligen gensaxar? Gentekniknämnden förklarar.
SLU Grogrund utvecklar framtidens grödor
Forskning vid SLU
Bortklippt gen gav friskare potatis
Potatis är den tredje vanligaste matgrödan, men är också känslig för sjukdomsangrepp som som ofta kräver växtskyddsmedel för bekämpning. På SLU finns ny forskning som ger hopp om en alternativ lösning: Genom att identifiera och med hjälp av gensaxen plocka ut de gener som gör potatisen känslig för angrepp så minskas risken för att bladmögel utvecklas.
Nya rapssorter för bättre foder och framtida mat
Forskare vid SLU utvecklar nya rapssorter som vidgar grödans användningsområden och ökar rapskakans värde. Målet är att frökakan ska kunna användas som ett högvärdigt djurfoder för många djur och i framtiden även för livsmedelsproduktion.
Hjälpande gen för friskare växter
SLU-forskare har hittat en ny gen som styr växters känslighet för angrepp av exempelvis svamp och torka. Genom att ta bort genen blir växterna tåligare, vilket både kan minska behovet av kemikalier och öka försörjningstryggheten i ett torrare och mer varierat klimat.
Vägen mot svenskodlad sötpotatis
Med en kombination av traditionell växtförädling och modern genteknik, till exempel med gensaxen CRISPR/Cas, försöker forskare vid SLU att ta fram sorter av sötpotatis som passar att odla i svenska förhållanden.
Motståndskraftig potatis
Klimatförändringarna ökar behovet av grödor som är mer motståndskraftiga. Deth är forskningsprojektet om motståndskraftig potatis syftar till att bidra till minskat behov av insatsmedel i potatisodlingen. Det vill säga insatsmedel som bevattning, sjukdomsbekämpning och andra åtgärder.
Växtförädling av stärkelsepotatis
I det här forskningsprojektet är målet att ta fram nya potatissorter för bättre produktion av stärkelse. Resultaten kan också leda till nya hållbara livsmedelsprodukter, till exempel högvärdigt protein framställt ur processrester.
Mer om gensaxen och framtidens mat
Framtidens mat – om husdjursavel och växtförädling
I den här populärvetenskapliga SLU-skriften beskrivs växtförädlingens och djuravelns historia, från jordbrukets början för mer än 10 000 år sedan till dagens molekylära arbete med bl.a. CRISPR-Cas9.
A CRISPR Bite: How gene-editing technology is changing our food
"A CRISPR bite" är en podcast i fem avsnitt om gensaxen och dess möjligheter och utmaningar för framtidens livsmedelsproduktion. Podden är producerad i samarbete med forskare vid bland annat SLU.
Gensaxen - ett kraftfullt verktyg för att nå hållbara mål
Europas politiker bör verka för att gensaxen ska kunna komma till nytta för miljön, konsumenterna och lantbrukarna och bidra till att minska beroendet av importerade livsmedel och djurfoder i vår del av världen. Policy brief från SLU Future Food.