Vårt uppdrag
Vi erbjuder ledande forskning och utbildning inom kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi – med fokus på hållbar utveckling och tillämpningar inom den gröna ekonomin.
Om oss
Institutionen är belägen i SLU BioCenter, en modern forskningsanläggning på Ultuna campus. Totalt arbetar ca 100 doktorander, postdoktorer, forskare samt teknisk och administrativ personal vid institutionen.
Forskning
Våra forskargrupper åstadkommer toppmodern forskning inom kemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi med hjälp av den avancerade infrastrukturen som finns vid institutionen för molekylära vetenskaper.”
Utbildning
Vi erbjuder högkvalitativ utbildning på grund- och avancerad nivå inom kemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi. Institutionen för molekylära vetenskaper ansvarar också för koordinationen av agronomiprogrammet.
Infrastruktur
Avdelningen är välutrustad med toppmodern utrustning och instrument för att genomföra våra forskningsprojekt och underlätta externa samarbeten.
Kennes minnesfond
Lennart Kennes minnesfond ger resebidrag och inrättades genom donationer från familj och vänner, kollegor och tidigare medarbetare till professor Lennart Kenne (1944-2011).
Hitta oss
Institutionen för molekylära vetenskaper finns på SLU BioCenter, Ultuna Campus, Uppsala. Följ länken nedan för postadresser, besöksadresser, leveransadresser och faktureringsadresser.
Nyheter
-
Nytt högavkastande ris som ger kraftigt minskade metanutsläpp har utvecklats vid SLU
Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men odlingen leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Nu har forskare från SLU och kollegor i Kina identifierat två kemiska föreningar som utsöndras från risrötter och som påverkar hur stora metanutsläppen blir. Denna kunskap ... -
Upptäckt om hur coronavirus skadas av nanopartiklar banar väg för ny desinfektionsteknik
Ett nytt sätt att oskadliggöra coronavirus har upptäckts av forskare från SLU och Tartu universitet. En viss typ av nanopartiklar visade sig skada virusets yttre hölje, vilket gör det svårare för viruset att ta sig in i mänskliga celler. Det verkningssätt som påvisades har inte beskrivits tidigare. -
Forskare gör svenskens favoritbröd nyttigare
Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra vetekliets fibrer ger ett fluffigt bröd och nyttigt bröd. -
Favaböna i förvandling — blir framtidens mat i SLU:s labb
I ett labb på SLU så korsas skånska bönor med indonesisk mat. Målet är att skapa god, protein- och näringsrik mat med litet klimatavtryck. Redan nu finns färdig svensk tempeh att provsmaka.