Projekt

Senast ändrad: 24 juni 2020

Aktuella projekt inom SLU Grogrund

Äpplesort Lovisa
Projekt - Accelererad och kostnadseffektiv äpplesortutveckling
Torkade bönor
Projekt - Framtidens åkerböna för mat och foder
Rödklöver
Projekt – Genomisk selektion i rödklöver (Trifolium pratense L.)
Vetefält. Foto.
Projekt - HeRo – Healthy Roots: Utveckling av verktyg för urval av odlingssäkra sorter inom svensk växtförädling, med fokus på rotsystemet. Foto: Ida Karlsson
Äpplesort Trulsa. Foto.
Projekt - Huvudmannaskap och ekonomi för sortframställning av äpplesorter
Flaskor med äppelmust
Projekt - Härdiga must- och cideräpplesorter
Projekt - Klimatstabilt vete
Timotej. Foto.
Projekt – Nya effektiva metoder för förädling av timotej
Proteingrödor
Projekt – Produkter baserade på proteinrika grödor: behov och möjligheter
Rapsfält. Foto.
Projekt – Förbättring av rapskakans kvalitet för högvärdiga foder och livsmedelsändamål
Ärtodling
Projekt - Resistensförädling för friska grödor
Rybsfält. Foto.
Projekt - Rybs - en flexibel och tålig oljegröda för Sverige. Foto: Christer Persson
Vetefält. Foto.
Projekt - Utveckling av fenotypning för vete och sockerbetor
Potatis
Projekt – Växtförädling av stärkelsepotatis
Morötter växer på fält
Projekt - Växtförädling i hortikulturell frilandsodling
Korn
Projekt - Yin-yang baserade markörer för förädling av spannmål

Framtidens äpple

"Framtidens äpple" innehåller följande tre delprojekt:

-----------------------------------------------------

Accelererad och kostnadseffektiv äpplesortutveckling genom genombaserad växtförädling

Läs mer om projektet

Läs mer om projektkoordinator Larisa Gustavsson, SLU 

----------------------------------------------------

Huvudmannaskap och ekonomi för sortframställning av äpplesorter

Läs mer om projektet

Läs mer om projektkoordinator Urban Eriksson, SLU Holding

-----------------------------------------------------

Härdiga must- och cideräpplesorter

Läs mer om projektet

Läs mer om projektkoordinator Kimmo Rumpunen, SLU

HeRo – Healthy Roots: Utveckling av verktyg för urval av sorter med fokus på rotsystemet

Nya effektiva metoder för förädling av timotej

Produkter baserade på proteinrika grödor: behov och möjligheter

Rybs - en flexibel och tålig oljegröda för Sverige

Förbättring av rapskakans kvalitet för högvärdiga foder och livsmedelsändamål

Växtförädling av stärkelsepotatis – ökad kvalitet för ett mer uthålligt resursutnyttjande

Yin-yang baserade markörer för förädling av spannmål

Relaterade sidor:

Kontaktinformation

Eva Johansson, Professor
Institutionen för växtförädling, SLU
eva.johansson@slu.se, 040-41 55 62

Sidansvarig: lena.johnson@slu.se