Mohammad Ramin framför Greenfeed med två kor i bakgrunden. Foto Mårten Hetta.
FORSKARGRUPP

Grovfodrets utnyttjande

Uppdaterad: maj 2025

Vår enhet är inriktad på grovfodrets utnyttjande för produktion och näringsförsörjning för idisslare, främst mjölkkor inkl. strategier för minskade utsläpp av växthusgaser samt fodereffektivitet och fodervärdering, betessystem, uppfödningssystem för unga nötkreatur, djurvälfärd och mjölkkvalitet.

Vårt mål är att genom forskning och utbildning öka kunskapen om grovfoderbaserad  mjölkproduktion och dess miljöpåverkan, med syfte att förbättra produktionens ekonomiska, miljömässiga och sociala hållbarhet. 

Nyckelområden: 

Mjölkkornas näringsförsörjning: 

  • Mätning av utsläpp av växthusgaser med hjälp av in vitro och in vivo-metoder och vårt metanlaboratorium.
  • Studier av foderstaters smältbarhet och utsläpp inklusive metanproduktion.
  • Uppskattning av metanproduktion på gårdsnivå med GreenFeed och satellitdata.
  • Biprodukter och rester som hållbara alternativ till foder som ätas direkt av människor.
  • Omfattande fodervärdering (in vitro, in situ och in vivo).

Betessystem: 

  • Forskning för ökad hållbarhet med fokus på betesutnyttjande, kvalitet, biologisk mångfald och djurinteraktioner
  • Studier av mjölkkors ämnesomsättning under övergången från stallperiod till bete.
  • Grazing Living Lab: Utveckla och sprida kunskap för hållbar betesproduktion, inklusive virtuella stängsel och biologisk mångfald.

Mjölkkvalitet: 

  • Ensilagekvalitetens inverkan på mjölkens sammansättning och mejeriprodukter.
  • Överföring av mikrober från ensilage till mjölk.
  • Inverkan av estrar och andra ämnen på smakfel i mjölken. 

Djurs beteende och välfärd: 

  • Mjölkkors ätbeteende och inverkan av utfodringssystem.
  • Accelerometrar i betesstudier för att övervaka djurs beteende.
  • Skötsel av kalvar och ungdjur för bättre tillväxt, hälsa och välfärd – effekt av strömedel och inhysning.

Kontakt

Vill du samarbeta med oss? Har du frågor? Kontakta gärna Mohammad Ramin som leder forskargruppen i grovfodrets utnyttjande.