Nätverket BUB träffades med fokus på unga
Årets möte i nätverket Barn, unga och byggd miljö (BUB) bjöd på ungdomsfokus och samarbete mellan SLU och FOJAB i Malmö. Nätverkets ursprung kan spåras tillbaka till 1970-talet.
Friska jordar för friska städer
Välkommen till ett digitalt evenemang på "World Soil Day" den 5 december, där vi utforskar hur jord formar hållbara och friska stadsmiljöer.
Vardagliga kriser styr kommunernas beredskap
Hur rustade är kommuner i dag inför en akut brist på livsmedel? Ganska väl förberedda för vardagliga kriser, men ur ett nationellt perspektiv saknas resurser, kunskap och tydliga direktiv.
Miljöpsykologi
Miljöpsykologigruppen arbetar med både grundforskning och tillämpad forskning, med avseende på utemiljöernas funktion och deras betydelse för välbefinnande, livskvalitet och hälsa.
Företagsledning
Inom ämnesområdet företagsledning utvecklar vi kunskapen och ökar medvetenheten om ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbara verksamheter och system.
Grund- och forskarutbildning
Sensola
Möt våra medarbetare
Om oss
SLU Landskap
En tvärinstitutionell plattform för samverkan och gemensam profilering av landskapsämnet inom SLU. Vi är en av de största miljöerna för forskning och undervisning inom landskapsarkitektur i Europa.
Forskningsprojekt
-
Företagslyft Lantbruk – Nöt & Lamm
Under två års tid kommer ett nytt koncept för företagsanalys kallat Företagslyft Lantbruk – Nöt & Lamm att testas, utvärderas och förbättras i ett pilotprojekt, där lantbrukare, rådgivare och forskare samarbetar. -
Hållbar utevistelse på storförskolor (HUS)
Studien undersöker vad en generell utveckling i förskolan mot större enheter i två plan innebär för barns sociala liv, fysiska aktivitet och naturmöten på förskolegården. -
Hållbara lekmiljöer i staden (HÅLIS)
I detta tvärvetenskapliga forskningsprojekt undersöks hur inslag av digitala teknik i barns lekmiljöer kan bidra till lekens kvalitet. Lekmiljöer med digitala element jämförs med traditionell lekplats och skogsområde. -
B-THENET – Best Practices and Innovations for a Sustainable Beekeeping
B-THENET (Best Practices and Innovations for a Sustainable Beekeeping) är ett EU-finansierat projekt som ska arbeta med att identifiera bästa praxis-metoderna inom biodlingen och hjälpa till att modernisera biodlingssektorn genom att främja innovation. -
Naturliga dofter påverkar din hälsa
Doftande växter som pelargon, lavendel och barrträd kan ha positiv inverkan på din hälsa. Under en studie i SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård kartlades hur naturliga dofter framkallar associationer, känslor och fysiska reaktioner hos den som drabbats av stressrelaterad sjukdom.
Forskargrupper
-
Samisk och renskötselrelaterad forskning
På SLU finns forskning och projekt som rör samiska frågor med många olika ingångar och vid flera av SLU:s institutioner. Här hittar du översiktlig information om dessa. Vi arbetar för att hitta och samla aktörer som arbetar med samiska frågor inom SLU och skapa förutsättningar för samverkan.
Nyheter
-
Internationell utblick på Skånes framtida landskap
Hur kan Skåne bli mer självförsörjande på mat, energi och vatten – och samtidigt möta klimatförändringar och hot mot biologisk mångfald? I en masterkurs har Tea Kriz-Posavec från Tyskland, och hennes kurskamrater utforskat en storskalig omvandling för ett mer resilient Skåne. -
Delar av Per Fribergs arkiv tillgängligt online
I LTV-fakultetens arkiv på SLU i Alnarp finns Per Fribergs omfattande arkiv med ritningar och skisser. 2025 påbörjades ett pilotprojekt där ett urval på cirka 40 projekt görs digitalt tillgängliga. -
Så säkrar vi maten i framtidens städer
Nya risker, ny lagstiftning och nya samarbeten väcker frågan: hur kan kommuner, regioner och livsmedelsaktörer agera för att Sverige ska stå starkare vid kriser? -
Koloniträdgårdarna är redo om krisen kommer
Varannan tugga är svensk, resten import. Sverige producerar bara hälften av maten vi äter. En störning kan tömma hyllorna på en vecka. Ändå hotas stadsnära odlingar när städer växer. Koloniträdgårdar är en viktig samhällsresurs. -
Stadsodling svårt i praktiken
Karlstads kommun vill använda mer lokalproducerad mat i sina skolmåltider, men hur ser kommunen på att upplåta sin egen mark för odling, och på så sätt låta stadens ytor bidra med ätbara växter?