Institutionen för människa och samhälle

Vi forskar och utbildar i miljöpsykologi, företagsledning och rådgivning. Syftet med vårt arbete är att skapa förutsättningar för hållbara livsmiljöer och arbetsmiljöer på landsbygd och i städer. Vi utvecklar och förmedlar kunskap av hög kvalitet om människa, miljö och företagande.

potatis

Så mycket potatis, morötter, jordgubbar och vete blir inte mat

17 procent, 75 000 ton, av den odlade mängden matpotatis 2021 lämnade inte gårdar eller packerier för att bli mat. Det visar en studie som Fredrik Fernqvist och Rebecca Thörning på IMS deltagit i. Studien är en av fyra rapporter från Jordbruksverket som visar att betydande mängder potatis, morötter, jordgubbar och kvarnvete inte blir mat på grund av livsmedelsförluster på gårdar, packerier och kvarnar. Foto: Rebecca Thörning

blomsterbäddar i kvällsljus

Forskning om blomsterbönder engagerar

Institutionens forskning om svenska blomsterbönder uppmärksammas av Extrakt, forskningsrådet Formas webbtidning.

Sara Spendrup, Rebecca Thörning och Åsa Klintborg Ahlklo har kartlagt svenska blomsterbönder som odlar snittblommor på hållbart vis. De är driftiga företagare som står på flera ben, enligt den spännande studien.
Foto: Sofia Wikander

Publicerad: 27 januari 2023 - Sidansvarig: marianne.persson@slu.se

Institutionen för människa och samhälle

Prefekt (inkl. GU-frågor): Mats Gyllin, mats.gyllin@slu.se, 040-41 55 37